Prima pagină / Evenimente / Societate  /  „Liberă”, un spectacol non-verbal despre violența în rândul femeilor, a ajuns și la Coșnița

„Liberă”, un spectacol non-verbal despre violența în rândul femeilor, a ajuns și la Coșnița imprimare

25.11.2019  

Locuitorii din satul Coșnița, raionul Dubăsari, au fost spectatorii celei de-a 16-a reprezentații a spectacolului Liberă a Teatrului MADE, din cadrul turneului pe care îl desfășoară prin localitățile din țară. Evenimentul a fost unul de conștientizare a fenomenului violenței în bază de gen și cum acesta poate fi combătut.

„Trebuie să apreciem parteneriatul pe care îl avem în promovarea acestui mesaj, un parteneriat oferit de către Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor, parteneriatul cu Fundația Hanns Seidel din Republica Moldova și Teatrul MADE care a transmis mesajul foarte frumos și cu impact. Spectacolul prezentat astăzi la Coșnița, din punctul meu de vedere, are un impact enorm, pentru că am văzut cum au reacționat persoanele adulte, cât și adolescenții care știm că incidența violenței în mediul lor crește, din păcate. Convingerea mea este că prin astfel de spectacole și acțiuni putem face ca fiecare să-și analizeze comportamentul său și să se gândească mult asupra acțiunilor pe care le va face în viața” a declarat Liliana Palihovici, Președinta Asociației Institutum Virtutes Civilis

„Pentru noi este important cât mai mulți tineri, dar și societatea să afle despre consecințele violenței în bază de gen, să înțeleagă ce înseamnă să ai o viață marcată de stereotipuri și împreună să depunem efort comun ca să eliminăm aceste stereotipuri din viața noastră, deoarece din cauza acestora foarte multe conflicte apar în viața de zi cu zi. Vreau să spun că este un spectacol cu o încărcătură emoțională puternică. În majoritatea comunităților  în care a fost jucat acest spectacol, publicul a rămas impresionat, publicul a devenit tăcut la sfârșit și nu au vrut să intre în contact cu moderatorii și echipa teatrului Made, dar unii dintre ei au justificat această tăcere și din păcate, unii s-au regăsit în acest spectacol”, a spus Nighina Azizov, Coordonatoare de Program UN Women Moldova.

 

 

După mai multe dialoguri cu femei care au suferit în urma violenței în familie, regizorul Ianoș Petrașcu a pus pe scenă piesa de teatru  Liberă, un spectacol non-verbal despre impactul negativ al violenței asupra femeilor, stereotipuri și prejudecăți. 

„Am început să discut mai multe teme, să abordez mai multe probleme cu doamne din diferite pături ale societății, începând cu statut nevoiaș până la business lady, care mi-au spus niște lucruri șocante de-a dreptul, lucruri care m-au făcut pe mine să mă simt rușinat pentru că sunt bărbat”, ne spune Ianoș Petrașcu, regizorul „Liberă”. 

La finalul spectacolului, publicul a fost invitat la o discuție sinceră și deschisă despre impresiile post vizionare, problemele cu care se confruntă comunitatea din care vin și ce soluții pot găsi pentru fenomenul violenței în rândul femeilor. 

„Din start vreau să spun că este un spectacol actual care abordează o problemă dureroasă în țara noastră, pentru că un număr foarte mare de femei sunt supuse violenței la noi în țară, fie angajate peste hotare. Spectacolul de azi a fost unul puternic emoțional, care a știut să aducă la mintea fiecăruia din cei prezenți în sală mesajul”, mărturisește Galina Malai, spectatoare.

„Acest spectacol este foarte emoționant și uneori am avut lacrimi în ochi, deoarece sunt momente care mi-au atins sufletul și ne-au prezentat realitatea severă, crudă a femeilor din ziua de azi”, spune Andrei, spectator. 

Spectacolul „Liberă”, în regia lui Ianoș Petrașcu, este realizat de către Teatrul „MADE”, în parteneriat cu ONG-ul „Vesta”, UN Women Moldova și finanțat de Suedia. Prezentarea spectacolului în localitatea Coșnița s-a desfășurat în cadrul proiectului „Femeile construiesc poduri peste Nistru prin abordarea problemelor practice. Ediția 2019”, implementat de Asociația Obștească „Institutum Virtutes Civilis”, cu sprijinul financiar oferit de Ministerul Federal al Afacerilor Externe al Germaniei și Fundația Hanns Seidel în Republica Moldova

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.