Prima pagină / Evenimente / Societate  /  „Un pas înainte spre dezvoltarea comunității”- proiect de implicare a tinerilor de la Cahul în luarea deciziilor

„Un pas înainte spre dezvoltarea comunității”- proiect de implicare a tinerilor de la Cahul în luarea deciziilor imprimare

11.08.2020  

„Un pas înainte spre dezvoltarea comunității” are drept scop facilitarea implicării tinerilor din Municipiul Cahul în procesul decizional local prin promovarea Bugetării Participative drept politică publică locală și a campaniilor de advocacy pe principalele probleme cu care se confruntă.

Datorită proiectului:

  • 1005 tineri au fost chestionați, în baza  analizei rezultatelor a fost elaborat și publicat un raport privind prioritizarea necesităților comunitare cu care se  confruntă  tinerii. În baza cercetării prin sondaj a problemelor tinerilor, au fost identificați  și un grup de tineri activi, care au dorit să se implice în activități civice, astfel a fost format  primul Grup de Inițiativă Civică a tinerilor din Cahul.
  • 20 de tineri din grupul de inițiativă civică au fost instruiți în domeniul bugetării participative, campaniilor de advocacy și scrierilor de proiect.
  • Pe parcursul  proiectului tinerii au realizate mai multe ședințe de lucru pe diverse subiecte: studierea legislației, îmbunătățirea regulamentului de bugetare participativă, elaborarea demersurilor către APL, elaborarea conceptelor de campanii de advocacy, elaborarea propunerilor de proiecte în cadrul procesului de bugetare participativă. În al treilea trimestru caracterul ședințelor a fost schimbat, ședințele fiind realizate în cartiere și diverse instituții de învățământ, scopul fiind, în mare parte, promovarea conceptului bugetării participative, formarea grupurilor de inițiativă civică, identificarea problemelor  de interes comunitar și soluțiilor posibile. Grupul de inițiativă a fost capacitat să realizeze și campaniei de advocacy,  unul din subiecte fiind implementarea bugetării participative în Municipiul Cahul, ca mecanism important de implicare a cetățenilor, în special a tinerilor, în procesul decizional public. Situația inițială, activitățile realizate și rezultatul obținut au fost prezentate în spotul video, publicat și promovat online.
  • De către GIC a fost realizată vizita de studiu în Cluj-Napoca, un oraș din România, cu o cultură participativă bogată. Experiența Clujului în ceea ce privește administrare și bugetare participativă este impresionantă.
  • După un șir de campanii de advocacy și lobi cu aleșii locali Bugetarea participativă a fost aprobată ca politică publică în Municipiul Cahul.
  • APL a identificat mijloace financiare pentrubugetare participativă  care constituie un  mln.lei
  • Au fost realizate 13 campanii de sensibilizare a locuitorilor MunicipiulCahul în cartiere,  cu privire la bugetarea participativă, în care au fost  identificate problemele cu care se confruntă locuitorii per  cartier, cetățenii au fost asistați la scrierea propunerilor de proiect.  Campaniile de sensibilizare au fost realizate în contextul apelului de proiecte de bugetare participativă anunțat de către Primăria MunicipiulCahul pentru perioada 1-15 februarie. Au fost depuse 26 de proiecte în concurs. În data de 19 februarie, a avut loc ședința Grupului de lucru privind examinarea proiectelor depuse spre finanțare prin mecanismul bugetării participative. În cadrul acestei ședințe, 23 proiecte au fost identificate ca eligibile, din aceste 14 au fost selectate pentru primirea finanțării  din fondul de bugetare participativă  care constituie un  mln.lei.
  • 7.      În cadrul proiectului au fost elaborate și publicate 2 rapoarte: pentru bugetul aprobat pe anul 2019 și pentru bugetul executat pe anul 2019.

După cum afrimă Svetlana Ciobanu, director AO Pas cu Pas regiunea Sud:

”Bugetarea  participativă permite cetăţenilor să se implice în luarea deciziilor privind dezvoltarea localităţii lor. Scopul bugetării participative este de a implica locuitorii Municipiul Cahul în dialog continu și eficient,  permite cetățenilor să creeze împreună cu administrația publică locală fața viitoarei localități, cartier, aduce o schimbare plăcută a atmosferei sociale și o implicare civică, activă în viața comunității. Bugetarea participativă este un proces cu beneficii majore pentru comunitate, care urmăreşte îmbunătăţirea calităţii vieţii a Municipiul nostru, care încurajază cetăţenii să se implice în definirea priorităţilor şi a obiectivelor de investiţii din bugetul local.

Reprezentanții societății civile și cetățenii trebuie implicați în procesul de luare a deciziilor. Ei sunt barometrul cel mai apropiat de realitate și care poate aprecia necesitățile reale ale comunității. Este foarte important ca cetățenii Municipiul Cahul să participe activ în viață comunității, să formeze grupuri de inițiativă civică în fiecare cartier, să vină cu propuneri de a îmbunătăți localitatea, să păstreze lucrurile frumoase care deja sunt executate. Un oraș poate fi curat, frumos, atractiv, prosper numai atunci cînd fiecare cetățian va fi responsabil, se va implica și va avea grijă ca de un lucru personal la care ține foarte mult.”

„Implicarea civică în procesul decizional public local este un „must-have” pentru orice localitate. Cu toate acestea, implicarea civică este privită încă ca doar participare la vot, iar între alegeri cetățeanul preferă să se retragă, căci, dintr-o parte, nu știe cum el poate participa activ la procesele publice, pe de o altă parte, nici nu prea sunt mecanisme participative adoptate în localitate, care ar permite cetățeanului să se implice ca un consultant sau chiar ca un factor de decizie în procesele publice. În acest context, consider că implementarea procesului  de bugetare participativă în Municipiul Cahul este un succes mare, deoarece anume cetățenii sunt beneficiarii primari ai acestuia, care beneficiază acum de un mecanism participativ și de posibilitatea de a înainta soluțiile sale la problemele publice prioritare”, a precizat Ana Nedelcu, asistent de proiect.

Valentina Butmalai, membru al Grupului de Inițiativa Civică susține că:

„Bugetarea participativăeste procesul prin care cetățenii pot și auziți, prin care problemele fiecăruia pot fi rezolvate și nu în ultimul rând este procesul prin care noi putem deveni mai buni, mai activi și mai responsabili”.

„Municipiul Cahul are nevoie de tineri activi. Pentru mine este foarte important să mă implic în viață comunității. Bugetarea participativă este un instrument social de mesagerie care permite comunicarea în timp real între tineri și factorii de decizie. Noi dorim, suntem capabili să influințăm deceziile la toate nivelurile, dar este foarte important să comunicăm, să contribuim, să ne implicăm în rezolvarea problemelor din localitatea noastră, să nu așteptăm pe cineva să vină și să rezolve toate problemele din localitate. Viitorul aparține celor care muncește și au vise frumoase. E important să realizăm că noi toți suntem cetățeni ai acestei țări și de implicarea noastră, împreună este nevoie mai mult ca niciodată. Așteptăm toți tinerii care sunt activi și cu adevărat își doresc o schimbare în societate să vină alături de noi”, Ion Porumb, Grupului de Inițiativa Civică.

 Proiectul: „Un pas înainte spre dezvoltarea comunității”  este realizat de către AO „Pas cu Pas regiunea Sud”. Proiectul este realizat cu susținerea financiară oferită de către: Fundația Est-Europeană și Centrul ”Parteneriat pentru Dezvoltare”, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare prin intermediul Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova și Suedia, Inițiativa Comună pentru Oportunități Egale.

Vlada Popsuico

Sursă: Comunicat de presă/Pas cu Pas regiunea Sud

Surs[ copertă: FB/https://bit.ly/2XRiKGO

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.