Prima pagină / Evenimente / Societate  /  EcoSan: comuna Rădeni, Strășeni, devine un exemplu pentru satele din raioanele vecine

EcoSan: comuna Rădeni, Strășeni, devine un exemplu pentru satele din raioanele vecine imprimare

18.04.2013  

Mai mulţi medici, directori de licee, inspectori şcolari, arhitecţi şi ingineri din raioanele Rezina, Şoldăneşti şi Teleneşti s-au aflat miercuri într-o vizită de documentare la gimnaziul din Rădeni, Străşeni, pentru a prelua exemplul de construcţie a toaletelor de tip EcoSan în propriile comunităţi.

Votează: 4.8/5 (5 Voturi )

Veronica Vladei | Stiripozitive.eu

Cei aproximativ 300 de copii din gimnaziul satului Rădeni, raionul Străşeni, se bucură, începând cu luna septembrie anul trecut, de toalete ecologice uscate care nu poluează mediul şi nu fac risipă de apă. Aceste sisteme au fost create cu sprijinul proiectului Elveției de Apă și Sanitație în Moldova şi pot servi drept exemplu şi pentru alte comunităţi din ţară.

Acum gimnaziul din Rădeni își merită statutul scris pe un panou la intrare: „Școală prietenoasă copilului".

ApaSan Rădeni

Directoarea adjunctă a gimnaziului din Rădeni, Zinaida Botezatu, spune că „instalarea toaletelor EcoSan este un mare pas înainte".

„Aici totul se reciclează fără riscuri, copiii nu mai sunt nevoiți să îndure frigul de afară în timpul iernii, mirosul urât care persista înainte în latrinele obișnuite a devenit acum o amintire. Ne place ceea ce am realizat, e acum un loc curat, îngrijat și mai ales igienizat", spune Zinaida Botezatu.

Pentru toaletele EcoSan au nevoie de o îngrijire specială, deoarece după fiecare vizită trebuie presărat un material, iar capacele trebuie închise. Menajera gimnaziului din Rădeni, Nina Chiperi, mărturisește că „toţi copiii au deprins repede ceea ce au de făcut, totodată, pentru ei e ceva interesant, ei nu o iau ca pe o obligație ci ca pe ceva nou". „Am grijă ca după fiecare pauză să verific dacă totul e în regulă şi e mult mai ușor așa: toaletele nu trebuie spălare cu apă și e de ajuns să curăț doar podeaua. Eu zic că s-a meritat acest efort și mă bucur că putem deveni un exemplu și pentru alții".

ApaSan Rădeni

După această vizită de informare la Rădeni, reprezentanții autorităților din raioanele Rezina, Șoldănești și Telenești vor selecta școlile beneficiare din comune, urmând ca în aproximativ un an lucrările să fie finisate cu sprijinul Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).

Gheorghe Dandara, Șeful Direcției Generale Raionale Învățământ, Tineret şi Sport din raionul Șoldănești, s-a arătat încântat de noul proiect: „Eu cred că ceea ce am văzut la Rădeni se merită de pus în practică în cât mai multe școli din mediul rural din Republica Moldova. Astfel am crea niște condiții prielnice pentru copii, mai ales în perioada de iarnă".

ApaSan Rădeni

„Ideea proiectului ApaSan e una foarte potrivită atât ca buget, cât și ca metodă de implementare, deoarece nu necesită cheltuieli mari sau condiții speciale", au afirmat participanţii la vizita de informare privind construcţia toaletelor de tip EcoSan.

Începând cu 2007 și până în prezent, 18 comunități din raioanele Călăraşi, Hânceşti, Ialoveni Nisporeni, Strășeni şi Ungheni au devenit beneficiare ale toaletelor de tip EcoSan.

Proiectul ApaSan este finanțat de SDC (Elveția), co-finanțat de ADA (Austria) și implementat de Filiala din Moldova a Fundației Skat.

Ludmila Stoica, Directoare Liceul Teoretic Ţânţăreni, Teleneşti. Babriela, elevă la gimnaziul din Rădeni, Străşeni. Directoarea adjunctă a gimnaziului din Rădeni, Zinaida Botezatu. Menajera gimnaziului din Rădeni, Nina Chiperi. Gheorghe Dandara, Șeful Direcției Generale Raionale Învățământ, Tineret şi Sport din raionul Șoldănești.
 
DESCOPERIŢI MAI MULTE LA

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.