Prima pagină / Evenimente / Societate  /  Agenda copilului: Ziua Internațională a Copilului sărbătorită de Diaspora moldovenească

Agenda copilului: Ziua Internațională a Copilului sărbătorită de Diaspora moldovenească imprimare

31.05.2013  

În acest an, membrii diasporei şi misiunile diplomatice organizează o serie de evenimente dedicate Zilei Internaționale a Copilului, anunţă Biroul pentru Relaţii cu Diaspora.

Votează: 5.0/5 (3 Voturi )

Programul acţiunilor consacrate Zilei Internaţionale a Copilului, realizate de asociaţiie diasporei moldoveneşti mai multe oraşe ale lumii, include acțiuni de caritate, concerte, spectacole, concursuri etc. care au scopul de a menține vii valorile naționale în rândul generației a doua de peste hotarele țării. Biroul pentru Relații cu Diaspora prezintă calendarul acestor manifestări în cadrul cărora în prim-plan se află copilul.

AZERBAIDJAN

24 mai. În incinta complexului hotelier „Landmark" din Baku, Ambasada Republicii Moldova a participat la o acţiune de caritate „Around the world with drinks", organizată de către Misiunile diplomatice, acreditate în Republica Azerbaidjan şi desfăşurată sub auspiciul Clubului Soţiilor Ambasadorilor - „HOMS". Acţiunea de caritate a fost prilejuită de apropiata Zi Internaţională a Copilului. La finalul acţiunii de caritate, comitetul organizatoric a acumulat suma de circa 30  mii de manaţi azeri (30 000 euro), mijloace financiare care, în ajunul Zilei Internaţionale a Copilului, vor fi oferite la 3 orfelinate din Republica Azerbaidjan, tutelate de către Clubul „HOMS".

ESTONIA

26 mai. Misiunea a organizat împreună cu Asociaţia Moldovenilor din Estonia „Casa Mare" evenimentul „Moldovenii când se strâng", dedicat copiilor diasporei moldoveneşti. În cadrul acestui eveniment pentru copiii moldoveni au fost interpretate melodii moldoveneşti, a fost servită o masă cu bucate tradiţionale şi prezentate tradiţiile moldoveneşti. Oaspeţii au relatat despre destinile sale şi soarta care i-a adus în Estonia, iar bunicile au demonstrat o artă deosebită de confecţionare a tradiţionalelor mărţişoare. Copiii au dansat hora moldovenească şi au ascultat doine din străbuni, interpretate de formaţiile „Noroc" şi „Doina". La 28 mai, Ambasadorul RM în Estonia, Victor Guzun, a oferit o lecţie deschisă elevilor gimnaziului din Rapla, în cadrul căreia a prezentat Republica Moldova. Şeful misiunii le-a relatat elevilor despre istoria şi obiceiurile neamului, situaţia geografică şi politică. Conform discuţiilor purtate cu administraţia şcolii, se va lansa un acord de cooperare cu liceul din or. Ialoveni. La 29 mai curent, colaboratorii misiunii au participat la concertul de caritate „From heart to heart", organizat la catedrala Jaani Kirik, donaţiile căruia vor fi destinate pentru copii din orfelinate.  

MAREA BRITANIE

1 iunie. Asociația moldo-britanică pentru cultură și dezvoltare „Vatra" va celebra Zilei Internațională a Copilului în Hyde Park din Londra, de la orele 11:00 până la 15:00. Reprezentanții comunității moldovenești din Marea Britanie se vor reuni la Memorialul Prințesei Diana din Hyde Park și vor organiza mai multe acțiuni dedicate copiilor (picnic, jocuri, competiții distractive). Scopul acestei măsuri este de a crea o atmosferă deosebită pentru copiii moldoveni în această zi la Londra.

CANADA

1 iunie. Comunitatea Moldovenilor din Quebeq va organiza Ziua Ușilor Deschise. În cadrul evenimentului, copiii comunității vor fi premiați pentru lucrările prezentate la Concursul consacrat Zilei Internaționale a Coplului. Academia Educativă  condusă de Alina Nichita și școala sportivă condusă de Ioan Opruț  vor demonstra talentele copiilor comunității, prin desfăşurarea unui concert.

GRECIA

2 iunie. Uniunea Moldo-Elenă „Alexandros Ipsilantis" va organiza evenimentul sub genericul „Familie sănătoasa - copii fericiți!". Programul evenimentului va cuprinde un buchet de concursuri sportive şi multe surprize. Festivitatea va avea loc începînd cu ora 9:30, la Αττικό Άλσος Γαλατσίου, Αθλητικές Εγκαταστάσεις, Γήπεδο ποδοσφέρου (stadionul de fotbal), vizavi de Zeppelin Cafe. Doritorii de a participa la competițiile sportive, pot să o contacteze pe Svetlana 210.3627740 şi Galina 210.8082431.

ITALIA

1 iunie. În or. Roma, cartierul Sperlonga - Asociaţia „Dacia" - concurs de desene, poezii, cântece pentru copiii de diferite naţionalităţi; jocuri, masă de sărbătoare pentru cei mici.

1 iunie, ora 15.00 or. Como. Asociația româno-moldovenească "Burebista", (în colaborare cu Asociaţiile ARCO IRIS ACLI, PONTI, UNICEF, susţinuți de Oficiul pentru Migranţi şi Comuna Como), organizează sărbătoarea copiilor sub genericul "Viaggio (musicale) sulla Luna" (în trad. „Călătorie muzicală pe lună"). Ziua Internaţională a Copilului va fi sărbătorita pentru prima oară în oraşul Como.

1 iunie în or. Torino. Asociaţia „Basarabia" în via Moretta 57/A.: muzica, dansuri, recital de poezie şi prezentarea modei cu şi pentru  copii.

1 iunie în loc. Grugliasco (Torino) la Palazzina dello Sport - Asociaţia „Plai" este partener într-un proiect cu o Asociaţie culturală italiană.

2 iunie în or. Torino în via Reis Romoli 45, în incinta Asociaţiei "Frăţia" se va lansa Biblioteca de carte românească "Grigore Vieru" (toate cărţile au fost colectate de Geta Tofan, o prietenă a poetului), în incinta căreia se va desfasura şi sărbătoarea dedicata Zilei Copilului. Programul artistic este ingrijit de Ina Popov, interpretă de muzică uşoară, reprezentantă a diasporei. Copii vor recita poezii, vor dansa, desena; vor fi petrecute jocuri în aer liber cu clovni.

2 iunie în or. Roma - Teatrul Tendastrisce, concert organizat de canalul TV „Romit" cu artişti din Republica Moldova (Nicolae Botgros, Ion Paladi) şi România (Laura Lavric, Benone Sinulescu, Adrian Naidin) cu ocazia împlinirii a primului an de activitate a canalului TV respectiv. La intrarea în teatru vor fi organizate jocuri pentru copii cu clovni.

2 iunie în or. Bologna, ora 15:00 in Via A. Sacco 14 - Programul sărbătorii va include scenete, laborator de desen, concurs sportiv, show cu clovni.

PORTUGALIA

2 iunie. Centrul Cultural Moldav din Portugalia va organiza pe 2 iunie Ziua Copilului cu tematica "Copile drag, e ziua ta!". La ora 10:45 se va organiza un concert în fața Primăriei or. Cascais. După concert se va continua sărbătoarea la localul asociației, unde copiii vor recita poezii, cântece şi o discotecă pentru copii cu muzică autohtonă.

FRANȚA

2 iunie. Un grup de asociații din Paris vă invită la proiecția filmului „TENIS CU MOLDOVENII" („Playing Moldovans at Tennis"), de Tony Hawks. Acesta este un eveniment de solidaritate în contextul Zilei Internaționale a Copilului (1 iunie) şi în cadrul campaniei naţionale „UN GEST DE SOLIDARITATE". Se va desfăşura la ora 15:00, în Teatrul Le Passage vers les Etoiles. Suma colectată va fi donată în totalitate Centrului pentru Copii în dificultate Tony Hawks din Chișinău, Republica Moldova.

ELVEȚIA

3 iunie. Comunitatea moldavă din Elveția oferă copiilor din localitatea Varnița un teren de joc, care va fi instalat în centrul localității şi accesibil tuturor copiilor. Organizatorii mizează ca acest cadou să fie un teren amical pentru copiii de toate culturile din localitate. Copiii din Varnița au confecționat cu mâinile lor piesele care constituie o frescă inspirată din mitul grecesc „Lâna de aur", care va fi instalată pe un perete al Centrului de reabilitare a copiilor in situații de risc.

Organizarea evenimentului a fost posibilă unei bune colaborări cu Primăria Varnița şi Centrul sus-menționat. De asemenea, Gimnaziul-Internat N2 din Chişinău începând cu 1 mai, au primit în dar de la Comunitatea moldavă din Elveția, abonamente la 11 publicații: „Alunel", „Florile Dalbe", „Noi", „Natura", „Capitala", „Literatura şi Arta", „Adevărul", „Făclia", „Univers pedagogic", „Învățătorul modern".

GERMANIA

8 iunie. Societatea Moldovenilor din Germania cu suportul Ambasadei RM la Berlin va organiza pe data de 8 iunie (orele 14:00 - 18:00) în Grădina Ambasadei Republicii Moldova o sărbătoare dedicată Zilei Internaționale a Copilului "O inimă pentru copiii din Moldova". La acest eveniment va fi prezentat un concert cu muzică şi dansuri populare moldoveneşti, care va include o expoziție de fotografii şi desene a copiilor de la casa de copii cu dizabilități din satul Visoca, raionul Soroca. Casa de copii este susținută de către asociație timp de 6 ani.

Asociația moldo-britanică VATRA a organizat Ziua copiilor în Hyde Park, la Londra. Asociația moldo-britanică VATRA a organizat Ziua copiilor în Hyde Park, la Londra. Asociația moldo-britanică VATRA a organizat Ziua copiilor în Hyde Park, la Londra. La 31 mai, Asociația Connect Moldova a organizat și prezentat într-o școală de pe teritoriul local, cartea lui Spiridon Vangheli, La 31 mai, Asociația Connect Moldova a organizat și prezentat într-o școală de pe teritoriul local, cartea lui Spiridon Vangheli, Ziua Copilului, organizată în Portugalia. Ziua Copilului, organizată în Portugalia. Ziua Ușilor Deschise la Montreal, organizată de către ACR-CMQ cu prilejul Zilei Copilului. Ziua Ușilor Deschise la Montreal, organizată de către ACR-CMQ cu prilejul Zilei Copilului. O mie de inimioare din Faro, Portugalia. Ziua Copiilor, organizatã de Paroquia Ortodoxă, în frunte cu părintele Ioan Gherbovetschii, îm colaborare cu Asociația Tezaur.
 
DESCOPERIŢI MAI MULTE LA

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.