Prima pagină / Evenimente / Societate  /  Femeile refugiate au ajuns la festival

Femeile refugiate au ajuns la festival imprimare

Un documentar despre patrie, frontiere, protecţie, familie, identitate

06.06.2013  

O proiecție specială dedicată femeilor refugiate a fost inclusă în programul Festivalului internaţional de film documentar „Cronograf”, desfăşurat la Chişinău. Filmul regizoarei Paula Palacios „Ziduri noi” descrie viaţa a şase femei refugiate, care au reuşit să găsească adăpost, siguranţă şi o casă nouă.

Votează: 5.0/5 (3 Voturi )

Filmul „Ziduri noi", proiectat în cadrul Festivului „Cronograf", este produs de canalul „Al Jazeera" și filmat în Ucraina, Belarus și Republica Moldova. Este un documentar despre patrie, frontiere, protecţie, familie, identitate - cele mai importante lucruri din viaţa acestor femei refugiate. 

Proiecţia specială a documentarului „Ziduri noi" a fost organizată de Biroul Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) în Republica Moldova și Asociaţia pentru Abilitarea Copilului şi Familiei „Ave Copiii".

Proiecţia filmului despre femeile refugiate a avut loc cu participarea Șefului Biroului Național UNHCR, Octavian Mohorea, a unor refugiaţi şi a altor spectatori.

Printre spectatorii filmului „Ziduri noi" s-a aflat şi Khan Ispak, care vine din India. El afirmă că s-a acomodat în Moldova, s-a căsătorit cu o moldoveancă și au o fetiță, pe nume Alvina Ispak. Alvina spune că îi place în Moldova, „oamenii sunt atenți și receptivi, iar profesorii de la liceu sunt foarte buni". Alvina Ispak are și un hobby: dansurile indiene.

Un alt spectator al proiecţiei, Ahmad Djavid Paknehad, directorul Centrului de Caritate pentru Refugiați, povesteşte că majoritatea refugiaţilor din Moldova nu locuiesc în Chișinău „pentru că aici traiul e mai costisitor". „Mai multor familii li s-au oferit locuințe, iar refugiaţii lucrează ca să să se întrețină"..

Raghid Jened s-a stabilit şi el în Moldova. A a studiat la Universitatea de Medicină şi Farmacie și acum este medic. „Îmi place mult Moldova", mărturiseşte Raghid Jened.

Diana Cuconu, studentă la Universitatea Liberă Internațională din Moldova, a reţinut ideea cheie al filmului „Ziduri noi": „Trebuie să acceptăm și să tolerăm refugiații, indiferent de rasă, culoare, religie și naționalitate, suntem cu toții egali".

Regizorul Victor Răileanu, care face parte din echipa de organizare a festivalului, a împărtăşit după proiecţie sale emoțiile pozitive și a transmis un mesaj de toleranţă și nevoie de sprijin pentru refugiați.

Cea de-a XI-a ediţie a Festivalului internaţional de film documentar „Cronograf" s-a desfăşurat la Chişinău, între 30 mai şi 3 iunie 2013, şi a inclus 39 de producţii în concurs, 25 de filme în proiecţii speciale.

Octavian Mohorea | Şeful Biroului Naţional al Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR). Natalia Poştaru | Consilier juridic, Centrul de Drept al Avocaţilor.
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.