Prima pagină / Evenimente / Stil de viaţă  /  UN Women Moldova lansează campania „Tu știi că poți”

UN Women Moldova lansează campania „Tu știi că poți” imprimare

05.03.2018  

În luna martie, UN Women își propune să exploreze activismul și succesele femeilor, care au modelat viețile și drepturile femeilor și fetelor din întreaga lume și care, astfel, au „scris” istorie. În acest context, în ajunul Zilei Internaţionale a Femeii, 8 martie, UN Women în Moldova (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor) lansează campania „Tu știi că poți”, dedicată femeilor care au reușit să spargă tiparele în domenii noi, tradițional dominate de bărbați.

„Ziua Internațională a Femeii este o oportunitate de a reflecta cât de departe am ajuns și câte mai trebuie de făcut pentru a realiza o schimbare durabilă pentru egalitatea de gen. Din acest motiv, astăzi, 5 martie, lansăm campania „Tu ştii că poţi", o dedicaţie pentru femeile și fetele din Moldova care au „făcut istorie", devenind pionere în domenii de activitate netradiţionale femeilor. Acum câţiva ani, era o adevărată provocare pentru femeile care activau în domeniile dominate de bărbaţi, precum politica, sportul, misiunile de menţinere a păcii, afaceri, știință. În 2018, situaţia s-a schimbat. Cu toate acestea, avem încă multe de făcut pentru a asigura egalitatea de gen până în anul 2030, astfel încât nimeni să nu fie lăsat în urmă", a declarat Asya Varbanova, reprezentanta interimară de țară a UN Women Moldova.  

Așadar, campania „Tu ştii că poţi" vine să încurajeze femeile și fetele din Republica Moldova să se afirme ca lidere şi profesioniste deopotrivă cu bărbaţii. Şi asta pentru că încă mai există inegalități în accesul la locurile de muncă plătite și discrepanțe semnificative pe piața muncii între bărbați și femei. Datele oficiale arată că, deși există mai multe fete decât băieți în învățământul secundar și terțiar, aceasta nu se traduce în oportunități egale de angajare. Rata de ocupare a femeilor este de 39%, comparativ cu 43% pentru bărbați, și femeile câștigă în medie cu 14,5% mai puțin decât bărbații, adică cu 11,417 lei anual mai puțin (CPD, 2016). Diferența lunară a câștigurilor salariale este semnificativ mai mare în sectoarele mai bine plătite, cum ar fi finanțe și tehnologiile informaționale.

Prin urmare, în cadrul campaniei vor fi prezentate istoriile unor femei care au reuşit să se afirme în diverse domenii de activitate și care, prin propriul exemplu, au demonstrat că pot obține succese remarcabile, astfel motivând şi alte femei să îşi scrie propriul destin.

Campania se va încheia cu un eveniment de celebrare a protagonistelor campaniei, unde se vor discuta, de asemenea, subiectele ce țin de drepturile femeilor. Mai mult, va fi inaugurată o expoziţie de fotografii cu mesajele eroinelor campaniei „Tu ştii că poţi", menite să inspire toate femeile din societate.

Realizarea egalității de gen reprezintă un obiectiv important și un catalizator pentru realizarea Agendei 2030 de Dezvoltare Durabilă și asigurarea unui viitor durabil pentru toți.

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.