Prima pagină / Evenimente / Stil de viaţă  /  Cum se curăţă o fântână – making of | Video

Cum se curăţă o fântână – making of | Video imprimare

Fântâna lui Nenea Petruş de la Stolniceni

22.12.2012   9837 

Ştiripozitive.eu în colaborare cu ASAT au produs un making of-ul „Cum se curăţă o fântână”.

Oriunde în Moldova, curăţatul unei fântâini este o activitate comunitară. Unul dintre protegoniştii acestui film despre curăţatul unei fântâini cu istorie de la Stolniceni spune povestea fântâinii.    

„Lupu, am văzut lupu!", a strigat bunica când se-ntorcea de la o fântână depărtată de via lui străbunelu. Petruş a hotărât să sape o fântână lângă pământul său să nu mai trimită copiii aşa departe după apă", mărturiseşte Ştefan.

„Iar marginea drumului ce trecea pe sub dealul viei era un loc unde creştea nişte papură. După 70 de ani, nepoţii şi strănepoţii lui Nenea Petruş, echivalentul pentru bunel în Stolniceni, şi-au spus că e bine să sape o fântână, dar e musai să cureţi una cu istorie". 

Constantin Chirilă, bărbatul cu cea mai mică statură din sat, este omul potrivit pentru curăţatul unei fântâni.

„Aici am făcut vreo 7 fântâini şi, slavă Domnului, din urma mea apă este", spune Constantin Chirilă.

 

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu suportul Fundaţiei Est-Europene.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.  

Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia: Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova, art. 2.4.