Prima pagină / Evenimente / Stil de viaţă  /  Cum se curăţă o fântână – making of | Video

Cum se curăţă o fântână – making of | Video imprimare

Fântâna lui Nenea Petruş de la Stolniceni

22.12.2012   7457 

Ştiripozitive.eu în colaborare cu ASAT au produs un making of-ul „Cum se curăţă o fântână”.

Oriunde în Moldova, curăţatul unei fântâini este o activitate comunitară. Unul dintre protegoniştii acestui film despre curăţatul unei fântâini cu istorie de la Stolniceni spune povestea fântâinii.    

„Lupu, am văzut lupu!", a strigat bunica când se-ntorcea de la o fântână depărtată de via lui străbunelu. Petruş a hotărât să sape o fântână lângă pământul său să nu mai trimită copiii aşa departe după apă", mărturiseşte Ştefan.

„Iar marginea drumului ce trecea pe sub dealul viei era un loc unde creştea nişte papură. După 70 de ani, nepoţii şi strănepoţii lui Nenea Petruş, echivalentul pentru bunel în Stolniceni, şi-au spus că e bine să sape o fântână, dar e musai să cureţi una cu istorie". 

Constantin Chirilă, bărbatul cu cea mai mică statură din sat, este omul potrivit pentru curăţatul unei fântâni.

„Aici am făcut vreo 7 fântâini şi, slavă Domnului, din urma mea apă este", spune Constantin Chirilă.

 

EEF  Ambasada Suediei  Danida   

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu suportul Fundaţiei Est-Europene. În prezent, portalul Stiripozitive.eu este realizat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida) și Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA.

Portalul www.stiripozitive.eu a fost desemnat „Debutul anului 2012 în mass-media din Moldova” de către Clubul de Presă din Chişinău – Centrul pentru Jurnalism Independent şi Comitetul pentru Libertatea Presei, la 13 decembrie 2012. 

Stiripozitive.eu a obţinut premiul „VIP Magazin” în anul 2013 la categoria „Mass-media. Presa on-line”.