Prima pagină / Evenimente / Timp liber  /  (Video) Turul de Ascultare „Vocile Femeilor din Moldova” – Vorbiți cu noi!

(Video) Turul de Ascultare „Vocile Femeilor din Moldova” – Vorbiți cu noi! imprimare

03.12.2018  

Turul de Ascultare „Vocile Femeilor din Moldova” – Vorbiți cu noi!” a ajuns, sâmbătă, la final, iar protagonistele, partenerele și susținătoarele acestei inițiative au prezentat în cadrul unei conferințe de totalizare, cu genericul „Vocea ta contează!”, prioritățile și pașii de urmat pentru promovarea egalității de gen și a drepturilor civice în Republica Moldova.

Proiectul „Turul de Ascultare „Vocile Femeilor din Moldova” - Vorbiți cu noi!”, care a cuprins, de la lansarea sa, în 2017, 37 de comunități din țară este implementat de Academia de Inovare și Schimbare prin Educație (AISE), cu sprijinul oferit de European Endowment for Democracy (EED).

„Evenimentul de astăzi totalizează discuțiile organizate în 37 de localități din țară și prezintă proiectele implementate de către femeile primare, de către reprezentantele societății civile, dar și de către activistele din localitate axate pe drepturilor femeilor”, afirmă inițiatoarea „Turului de Ascultare”, Nighina Azizov.

„O muncă de suflet". „Am susținut cu mult drag această inițiativă". „Astfel democrația va lua amploare". „Vă mulțumim pentru oportunitatea de a ne face auzite". Acestea sunt doar câteva dintre numeroasele ecouri ale Turului de Ascultare, exprimate de către participante de la primele întâlniri, de la Codreanca și Zubrești, raionul Strășeni, până la cea mai recentă, de la Roșu, Cahul.

Președinta Academiei de Inovare și Schimbare prin Educație (AISE), Daniela Munca–Aftenev, menționează că una dintre realizările importante ale proiectului „este cercetarea la nivel naţional, realizată pentru a identifica problemele reale cu care se confruntă femeile”.

Diana Grosu, una dintre participantele la „Turul de Ascultare „Vocile Femeilor din Moldova” - Vorbiți cu noi!”, punctează una dintre problemele cu care se confruntă femeile din Moldova„Corupția afectează toate domeniile vieții, inclusiv domeniile despre care au vorbit femeile în cadrul Turului de Ascultare. Femeile din diferite localități ale țării s-au plâns despre faptul că sunt probleme legate de infrastructură, transport, salarii mici. Aș vrea să spun că datorită corupției în domeniul achizițiilor publice și alte domenii, sunt bani mai puțini pentru a rezolva alte probleme.”

Conferința de totalizare a Turului de Ascultare „Vocile Femeilor din Moldova..." a adus în prim-plan, prin intermediul unei cercetări prezentate în cadrul evenimentului, dificultățile cu care se confruntă femeile la nivel local, regional și național și a identificat o serie de soluții comunitare la aceste dificultăți.

Coordonatoarea „Turului de Ascultare „Vocile Femeilor din Moldova” - Vorbiți cu noi!”, Olga Morozan, citează câteva probleme-cheie prezentate în cadrul conferinței și soluțiile implementate: „Curăţarea infrastructurii, amenajarea localității... Un proiect frumos îl reprezintă și activităţile de monitorizare pe care l-a propus grupul de inițiativă din Bălți pentru a monitoriza achizițiile publice”.

Participantele la conferință au susținut că proiectele lor le-a ajutat să iasă din zona de confort și să simtă că au puterea de a schimba spre bine localitățile lor.

„Le-am ajutat pe aceste doamne minunate care au ieșit din zona de confort și au încercat ceva nou, au încercat să fie lidere nu doar acasă sau la locul de muncă, dar și în comunitate”, afimră Președinta Academiei de Inovare și Schimbare prin Educație (AISE), Daniela Munca–Aftenev. „Le-am învățat să realizeze mini-proiecte, le-am oferit granturi mici pentru ca aceste proiecte să fi implementate astăzi și le-am invitat să ne împărtășească din ceea ce au reușit să realizeze”.

Una dintre participantele la „Turul de Ascultare „Vocile Femeilor din Moldova” - Vorbiți cu noi!”, Larisa Volos, spune că la Palanca, raionul Ștefan Vodă, „femeile care au participat la Turul de Ascultare au decis să implementeze un proiect de abilitare economică a femeilor din localitate: „să dezvoltăm antreprenoriatul local, social, accentul fiind pus pe doamnele tinere, cu copii, care nu sunt angajate în câmpul muncii dar sunt în căutarea unui job”.

„Sunt niște lucruri frumoase de care noi sunt foarte mândre și sper foarte mult că asta va fi un început bun în viitor pentru că femeile sunt o forță a schimbării”, concluzionează Coordonatoarea „Turului de Ascultare „Vocile Femeilor din Moldova” - Vorbiți cu noi!”, Olga Morozan.

În total, 37 de comunități din 15 regiuni ale țării - Anenii Noi, Cahul, Călărași, Cimișlia, Criuleni, Dondușeni, Edineț, Florești, Hâncești, Ialoveni, Leova, Orhei, Sângerei, Strășeni și Ștefan Vodă - și-au făcut auzită vocea prin intermediul celor 900 de femei și 10 bărbați care au participat la Turul de Ascultare „Vocile Femeilor din Moldova" - Vorbiți cu noi!".

Printre soluțiile identificate de către participantele la "Turul de Ascultare" pentru problemele-cheie cu care se confruntă femeile și comunitățile se numără

• Nevoia unor servicii juridice și de consiliere de calitate oferite familiilor care divorțează și victimelor violenței

• Accesului la servicii de sănătate de calitate și gratuit pentru îngrijirea copilului

• Asigurarea unei egalități de remunerare sau plata egală

• Prevenirea agresiunii sexuale / hărțuirii și violenței sexuale și

• Obținerea unui echilibrul între muncă și familie (reconcilierea vieții de familie cu munca).

Iar pentru realizarea tuturor acestor deziderate este nevoie de o muncă asiduă în continuare și de eforturi comune ale femeilor și bărbaților, sunt de părere participantele la conferința „Vocea ta contează!"

NOTĂ: Primul Tur de Ascultare a fost organizat în aprilie 2017 la Puhoi, Ialoveni, și a fost un prim-pas în realizarea unui proiect mai mare. După aceasta, Turul de Ascultare a fost organizat în 7 comunități din raionul Cahul, cu susținerea Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, iar rezultatele discuțiilor au fost prezentate Platformei Comune de Dialog a Doamnelor Deputate din Parlamentul Republicii Moldovei în noiembrie 2017. Reporter: Ana Fomov

Imagini: Alex Gurduza

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.