Prima pagină / Evenimente / Timp liber  /  Rapsodii de Butuceni în prima zi de la DescOperă

Rapsodii de Butuceni în prima zi de la DescOperă imprimare

17.06.2019  

Unicul festival de muzică clasică în aer liber din Europa de Est, DescOperă, a adunat mii de spectatori în cele 3 seri de concert. Artiști de renume internațional au urcat pe scenă și au făcut muzica să fie în armonie cu natura din cadrul Rezervației Cultural-Naturală Orheiul Vechi. În prima zi, în program au fost Rapsodiile de Butuceni și au adus-o în scenă pe moldoveanca Rusanda Panfili, violonista care activează în Austria.

Festivalul DescOperă a pornit de la o idee foarte simplă, dar nobilă, de a pune în valoare patrimoniul cultural de la Butuceni. Ceea ce ne-am propus noi în acești patru ani este de a încerca să scoatem muzica clasică și opera de pe scenele tradiționale, așa cum le vedem zilnic la spectacolele  pe care le organizează Filarmonica sau Teatrul de Operă și să vină aici la Butuceni, ne-a declarat Andrei Chistol, Secretar de stat.

La pupitrul dirijoral a stat Friedrich Pfeiffer, cel care este și inițiatorul acestui festival.

Spectatorul nostru va avea un repertoriu pe toate gusturile, va avea o paletă de piese absolute formidabile și de mare popularitate. În această seară le propunem Rapsodii de Butuceni, o denumire foarte sugestivă, deoarece anume în așa cadru natural este firesc să se cânte Rapsodiile, ne spune Svetlana Bivol, directoarea Filarmonicii Naționale Serghei Lunchevici.

Cei care au fost prezenți la concert au plecat acasă cu impresii plăcute și au salutat inițiativa de a se organiza asemenea festivaluri.

În ziua a doua, artiștii Valentina Naforniță și Mihai Dogotari au jucat pe scenă în opera Elixirul Dragostei, iar în ultima zi de festival s-au interpretat suite din Strauss, sub denumirea de Perpetuum Mobile.

Vedeți un reportaj de la eveniment și aflați care au fost impresiile oamenilor în prima zi de la DescOperă.

Festivalul DescOperă este organizat de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării în colaborare cu Filarmonica Națională Serghei Lunchevici”și Teatrul Național de Operă și Balet Maria Bieșu.

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.