Prima pagină / Evenimente / Timp liber  /  Ești pasionat de design de interior? Aplică la Tabăra de Design din Sat!

Ești pasionat de design de interior? Aplică la Tabăra de Design din Sat! imprimare

28.06.2019  

În perioada 27 iulie-4 august, în satul Ciutești, raionul Nisporeni, se va desfășura Tabăra de Design în Sat. Îndemnul de a aplica este absolvenților, sau studenților formați domeniul Artelor Plastice Aplicate (Design Industrial, Design Interior, Arhitectură).

Proiectul vizează domeniul patrimoniu material (muzeistic) cât și cel imaterial, axându-se pe valorificarea  meșteșugului din mediul rural prin conectarea acestuia cu mediul creativ din domeniul designului de obiect. Cu această miză am pornit la drum solicitând unul din granturile oferite de Ambasada Franței prin Concursul de cooperare descentralizată și dezvoltare locală Franța în Republica Moldova, ediția 2018-2019.

Da, pentru tabăra de „Design în Sat” deschidem ușile unui muzeu în sat. Un spațiu prin care să trecem într-o altă dimensiune temporală și să redescoperim cultul, filosofia și funcționalitatea obiectelor artizanale făcute acum un secol, sau mai devreme. Înconjurați de exponate, le analizăm, le înțelegem și împrumutăm practici pe care să le traducem în designul zilelor noastre. Mergem la atelierele de meșteșugari de sub poalele codrilor și  dealurile din Nisporeni. Ne punem pe lângă ei, îi ascultăm, observăm și analizăm tehnicile pe care le practică, după care revenim în rol de designeri și creăm. Creăm valorificând potențialul meșteșugurilor prin producerea unor obiecte moderne. Vom avea workshop-uri, proiecție de filme tematice (etnografie / design) și vom avea acces la ateliere, unde timp de 9 zile fiecare participant va concepe și produce un obiect inspirat din atmosfera rurală. La final facem o expoziție. Una în care să dăm întâlnire meșteșugului, obiectelor vechi – așa cum erau ele făcute de artizani acum un secol și designului – așa cum îl simțim astăzi prin colecția de obiecte creată de designeri în cadrul taberei, se menționează în apelul de aplicare.

 Perioada desfășurării taberei: 27 iulie – 4 august, 2019 Satul Ciutești, Nisporeni.

  • 27 iulie – 03 august, 2019. Designerii vor explora tehnicile, meșteșugurile și materialele locale pentru a le aplica la creația de obiecte (mobilier, instrumente de uz casnic, elementelor de design ca parte a infrastructurii locale, semne de orientare, instalații, sau orice alte obiecte de design).
  • 4 august 2019. Vernisajul expoziției de design prin care vom pune în scenă obiectele create de către participanții taberei.

Apelul se adresează absolvenților, sau studenților formați domeniul Artelor Plastice Aplicate (Design Industrial, Design Interior, Arhitectură). Vor fi selectați 8 participanți, iar selecția se va face în baza unui portofoliu de lucrări realizate anterior, punându-se accent pe experiența în domeniul designului de obiect. Participanții trebuie să fie disponibili între 27.06-04.07, 2019 să petreacă timpul la Ciutești, toate condițiile de ședere fiindu-le asigurate.

Aplica la tabăra de „Design în Sat”, Ciutești 2019, completând formularul online: LINK

Sau descarcă formularul de mai jos, completează-l și trimite-l la adresa de e-mail: mikelesta@gmail.com

Termenul limită de înregistrare este 7 iulie, iar pe 10 iulie vom anunța numele participanților selectați.

Organizatori: AO Rădăcinile Ciuteștilor și Atelier de Design Mihai Stamati

Suport: Ambasada Franței în Republica Moldova, USAID, Guvernul Suediei, UK aid, Casa de Cultură Ciutești, Departamentul Design Industrial și de Produs UTM

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.