Prima pagină / Evenimente / Timp liber  /  „Percepția tinerilor asupra conflictului transnistrean, exprimată prin arta urbană” – proiect despre și pentru tineri

„Percepția tinerilor asupra conflictului transnistrean, exprimată prin arta urbană” – proiect despre și pentru tineri imprimare

08.05.2020  

Reprezentanța din Republica Moldova a Centrului Român de Politici Europene, cu susținerea Black Sea Trust for Regional Cooperation lansează un nou proiect cu genericul „Percepția tinerilor asupra conflictului transnistrean, exprimată prin arta urbană”. Acesta având drept scop apropierea comunităților de tineri de pe ambele maluri ale Nistrului, dar și demonstrarea faptului că tinerii, rețelele sociale și arta urbană pot combate stereotipurile persistente.

Proiectul se va desfășura în perioada august – septembrie, timp în care tinerii vor avea ocazia să comunice, să coopereze întru realizarea uni scop comun, dar și vor putea să-și împărtășească propriile experiențe.

„Vom organiza un training de trei zile ce va consta în discuții, sesiuni de informare, dezbateri, jocuri de rol sub coordonarea trainerilor din România și din Republica Moldova. Vom pune accent, în mod special, pe exprimarea liberă a participanților, iar ideile lor vor fi incluse în crearea conceptului pentru două picturi murale la realizarea cărora vor participa și tinerii”, spun organizatorii

Drept metodă de exprimare, organizatorii au optat pentru picturile murale, care, după părerea lor, reprezintă o modalitate potrivită și informală de a atrage tinerii să participe în proiect dar și de a atrage atenția publicului asupra tematicii pe termen lung. Totodată, aceștia contează pe aspectul lucrului în echipă la realizarea picturilor, fapt care va contribui și la apropierea celor două maluri.

Totodată, spun organizatorii: „dorim să promovăm încrederea, înțelegerea reciprocă și cooperarea, valori care stau la baza acestui proiect. Vom pune accent pe creșterea și formarea participanților ca cetățeni critici și obiectivi, în special în ceea ce privește fluxul de informații în mass-media și, respectiv, să facă distincția dintre fake news-uri și realitate”.

Tinerii vor face networking și vor afla noi modalități de colaborare atât între ei, cât și cu trainerii din cadrul proiectului – reprezentanți media și ai societății civile. „Ne așteptăm ca proiectul să sporească vizibilitatea privind inițiativele și ideile tinerilor de a construi poduri de încredere”, mai spun aceștia.

Picturile murale vor fi realizate în două localități din Republica Moldova, una din dreapta și alta din stânga Nistrului, iar la realizarea acestora se va folosi vopsea specială ce purifică aerul, astfel, proiectul având și un aspect ecologic.

Toți tinerii din liceele din Republica Moldova, inclusiv cei din regiunea transnistreană sunt încurajați să aplice la acest proiect. Tot de ce este nevoie e creativitatea și ambiția de a veni cu noi viziuni și idei pentru schimbări spre bine.

Doritorii pot transmite lucrările de înscriere în concurs până pe data de 20 mai 2020, la adresa de e-mail crpemoldova@gmail.com. Lucrarea constă într-o pictură, fotografie, video, eseu sau orice altă formă de manifestare artistică, iar în baza acestora vor fi selectați 20 de tineri care vor participa la training.  

Mai multe detalii despre proiect puteți afla alăturându-vă acestui grup.

 

Reporter: Ana Fomov 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.