Prima pagină / Evenimente / Turism  /  Este trendy să mergi la Domulgeni de Duminica Mare. Invitație, program şi harta evenimentului

Este trendy să mergi la Domulgeni de Duminica Mare. Invitație, program şi harta evenimentului imprimare

De Duminica Mare, înflorești, la Domulgeni

28.05.2012  

Duminică, 3 iunie 2012, începând cu ora 12.00, satul Domulgeni, raionul Floreşti, găzduiește ediţia a III-a a Festivalului „DUMINICA MARE”, Festival Turistic Naţional al Tradiţiilor. Devine astfel trendy să mergi la Domulgeni de Duminica Mare.

Votează: 5.0/5 (4 Voturi )

Duminica Mare este considerată cea mai importantă zi de duminică din an. Marcată în perioada de creştere abundentă a vegetaţiei, este cea mai îndelungată zi de duminică din an şi cea mai apropiată de solstiţiul de vară - 21 iunie. Gospodarii îşi înfrumuseţează gospodăria cu frunzar. Podelele se acoperă cu covoare groase de iarbă, corovatic, pelin şi alte pante mirositoare de câmp.

„În acest an, începând cu ora 12.00 şi până la 13.00, sunteţi aşteptaţi, în calitate de oaspeţi ai Festivalului, la intrarea în sat, unde sunteţi însoţiţi de ghizi-copii pe traseul turistic al satului", afirmă Svetlana Lazăr, Președinta Asociației Naţionale a Turismului Rural, Ecologic şi Cultural „ANTREC Moldova". „Aici vizitaţi o pensiune turistică, o gospodărie a unui apicultor, atelierul unui lemnar şi sculptor în lemn, o gospodărie-muzeu de peste 100 ani şi biserica „Sf. Nicolae" din localitate. Apoi mergeţi în spaţiul festivalului, în inima satului vechi, pe malul râului Răut".

În spaţiul festivalului sunt amplasate câteva zone de interes:

● Scena mare
● Terenul de joc şi distracţii pentru copii
● Scrânciobul
● Ograda ţărănească
● Fântâna lui Şilip
● Târgul gastronomic
● Expoziţii cu vânzare ale meşteşugarilor
● Atelierele demonstrative ale meşterilor populari. 

Programul Festivalului este liber şi deschis pentru toţi oamenii curioşi şi cu diverse interese.

Pentru gurmanzi, gospodinele şi gospodarii propun bucate şi preparate locale pregătite după vechile reţete din zonă. Aici puteţi degusta copturi si bucate de Paşti (s. Pragila), copturi şi bucate de Duminica Mare (s. Trifănești), mămăliguţa de toate felurile, compoziţii de bucate tradiționale (s. Frumușica), clătite şi alte preparate din bucătăria ucraineană (s. Cunicea), turte cu mac şi alte copturi (s. Gura Căinarului), plăcinte (s. Hîrtop) şi băuturi răcoritoare (Rădulenii Vechi). Acesta este Târgul gastronomic.

Pentru cei mai curioşi şi cei care vor sa-şi găsească un hobby, meşterii populari organizează ateliere demonstrative de ţesut covoare şi catrinţe, de brodat şi de confecţionare a costului naţional, de împletit lozie, de olărit şi ceramică, de scopt urdă şi de afumat mezeluri. De asemenea, meşterii populari vernisează şi expoziţii cu vânzare pentru cei care doresc să cumpere un obiect tradiţional autentic.

Cei pasionaţi de tradiţii, ritualuri şi cântec popular pot participa la spectacolul etnofolcloric „Tradiţii de la Paşti până la Rusalii", oferit de formaţiile folclorice din raionul Floreşti. Botezul, Îmbrăcatul şi Dezbrăcatul miresei, Curăţitul fântânii, Petrecerea la armată, Rudă, Rudă, Paparudă sunt doar câteva dintre mini-spectacolele ce vor prezenta tradiţiile şi ritualurile din zonă.

Iar iubitorii de dans vor avea ocazia să „intre" şi să se „prindă în joc" la spectacolul interactiv de dans popular „La JOC în sat".

Deschiderea oficială - ora 14.40. Agenda festivalului

Satul Domulgeni se află în raionul Floreşti, la cca 100 km de capitală. Este o localitate amplasată pe malul râului Răut, într-un cadrul natural pitoresc. Satul este cunoscut, între multe altele, şi prin delicioasa „capcioancă" - carne afumată ca la Domulgeni.

NOTA:

● Un autocar va fi pus la dispoziţia reprezentanților mass-media.
● Pentru a rezerva locuri în autocar, organizatorii roagă să fie contactați telefonic sau prin email până la ora 17.00, joi.
Harta localității și traseul turistic


Contacte:
Svetlana LAZĂR,
Preşedinte „ANTREC Moldova"
Tel.: 069104014
E-mail: antrec_ong@yahoo.com
Web: www.moldova-tourism.md

Organizatiori:

Consiliul Raional Floreşti,
Primăria satului Domulgeni, raionul Floreşti
Societatea Comerciala „Domulterra”
Asociaţia Naţională a Turismului Rural, Ecologic şi Cultural „ANTREC Moldova”

Duminica Mare la Domulgeni. 2011. Imagine: www.moldova-tourism.md Duminica Mare la Domulgeni. 2010. Imagine: www.moldova-tourism.md
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.