Prima pagină / Evenimente / Vorbire directă  /  Tinerii din Moldova iniţiază un dialog multicultural cu semenii lor din Belarus, Bulgaria şi Ucraina

Tinerii din Moldova iniţiază un dialog multicultural cu semenii lor din Belarus, Bulgaria şi Ucraina imprimare

01.08.2014  

Tineri din Republica Moldova, Belarus Bulgaria şi Ucraina au lansat recent proiectul „Inter-Ethnic Peace-Welcome Everywhere”, iniţiat de Alianţa Naţională YMCA, pentru a pune bazele unui dialog multietnic şi multicultural în context european.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

„Proiectul ,,Inter-Etnic Peace-Welcome Everywhere” a avut scopul de a descoperi diferite aspecte la nivel interpersonal şi în relaţiile dintre grupurile etnice, de a discuta despre importanţa prevenirii conflictelor, pentru a crea o reţea de tineri activişti din Europa implicaţi în prevenirea sărăciei şi şomajului”, spune Dumitru Roibu, liderul acestui proiect.

„Iniţiativa le-a oferit tinerilor posibilitatea de a cunoaşte realităţile din Republica Moldova prin prisma atmosferei multietnice şi multiculturale, implicând participanţii în acest subiect şi folosind metode de educaţie non-formală”, mai spune Dumitru Roibu.

YMCA

Alianţa Naţionala YMCA Moldova este membră a organizaţiei YMCA Europe. Planul său strategic este orientat spre mai multe direcţii in ceea ce ţine de lucrul cu tinerii si posibilitatea de a rezolva măcar câteva dintre multele probleme ale societăţii. 

În prezent, YMCA este o organizaţie care consultă permanent Națiunile Unite în probleme de tineret, reunind, în întreaga lume, peste 8 milioane de membrii activi. Republica Moldova, fiind membră a asociaţiei europene, beneficiază de acces la programe educaţionale moderne privind schimburile de experienţă, metode de integrare socială, comunicare, seminarii pe diverse teme.  

Cele opt zile de activităţi comune ale tinerilor s-au remarcat prin mai multe evenimente memorabile. Tinerii au mers într-o vizită în raionul Dubăsari şi s-au întâlnit cu Preşedintele raionului Grigore Policinschi.

Dialogul tinerilor cu Preşedintele raionului Dubăsari s-a axat pe programele realizate în domeniul cooperării cu organizaţiile de tineret atât din raion, cât şi din afara acestuia, relaţiile transfrontaliere şi de parteneriale cu Belarus, Bulgaria şi Ucraina.

„Este important ca pacea să nu fie înţeleasă doar ca un cuvânt, dar ca o acţiune”, le-a spus tinerilor Preşedintele raionului Dubăsari, Grigore Policinschi. 

„Datorită unei armonii în societate, pot să evolueze atât relaţiile dintre cetăţeni, cât şi relaţiile dintre popoare. Ar fi bine ca acest cuvânt să devină unul de bază al activităţii unui politician. Sunt convins că solidaritatea între popoare, fraternitatea pot fi menţinute datorită schimbului de idei dintre tineri, datorită comunicării şi activităţilor de voluntariat. Chiar daca există şi momente mai dificile, acest element de pozitivism trebuie susţinut şi promovat”, a mai spus Grigore Policinschi.

Pe parcursul acestui proiect participanţii din Ucraina, Belarus şi Bulgaria au rămas plăcut impresionaţi de ospitalitatea din Moldova.                

Serghei Reabco din Ucraina spune că Republica Moldova este „o ţară mică, dar cu oameni prietenoşi şi deschişi la discuţii. Am venit aici pentru a contribui la realizarea obiectivelor acestui proiect. Datorită discuţiilor şi activităţilor comune am reuşit să-mi creez o opinie generală despre realitatea locală din această ţară şi din afara ei”.

Ana Șova | stagiară Stiripozitive.eu

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.