Prima pagină / Evenimente / Vorbire directă  /  Sorin Mereacre, președintele Fundației Est-Europene: „Ideea Civic Fest e de a promova proiectele societății civile, menite să-i ajute pe cetățenii Republicii Moldova”

Sorin Mereacre, președintele Fundației Est-Europene: „Ideea Civic Fest e de a promova proiectele societății civile, menite să-i ajute pe cetățenii Republicii Moldova” imprimare

12.09.2014  

Președintele Fundației Est-Europene, Sorin Mereacre, povestește de ce merită să participi la Civic Fest 2014.

Votează: 5.0/5 (4 Voturi )

Se implică în acțiuni civice încă de pe băncile școlii. În anii studenției, pe când Republica Moldova abia ieșea din anii negri ai Uniunii Sovietice, a creat Uniunea Tinerilor Juriști, unul dintre primele ONG-uri din Republica Moldova, cu care a reușit să atragă prima finanțare pentru un proiect, de 25.000 de dolari, de la Asociația Barourilor Americane. „Era o revistă de 80-100 de pagini în care încercam să colectăm materiale de la tinerii juriști, pentru a le publica astfel încât să poată fi citite de alți colegi. Erau bucăți de teze de doctorat, editarea anumitor cărți juridice, a tratatelor internaționale la care Moldova era parte. Atunci ne-a părut foarte important ca fiecare judecător din Republica Moldova să aibă în biroul său câte o copie a acestor tratate, ca să aibă cunoștință de ele și la care să poată face referiri”, ne-a spus Sorin Mereacre, președintele Fundației Est-Europene, pentru care participarea civică e mai mult decât un job. E un stil de viață.

În 1998 a început să lucreze ca și coordonator de proiecte la Fundația Eurasia, iar din 2010 este președintele Fundației Est-Europene, organizație care se ocupă cu abilitarea cetățenilor moldoveni cu capacitățile necesare pentru asigurarea dezvoltării durabile prin programe educative și asistență tehnică menite să promoveze și să consolideze democrația, buna guvernare și prosperitatea economică. Acum activitatea fundației este concentrată, în special, pe șapte proiecte de anvergură: antreprenoriat social, fondurile pentru tineri, promovarea jurnalismului independent și de calitate, suport pentru grupurile vulnerabile, alegeri libere și corecte, mobilizarea comunităților pentru dezvoltare locală și societate civilă participativă și responsabilă.

„Prin programul de bună guvernare, Fundația Est-Europeană susține anumite secretariate precum Consiliul Național de Participare, Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte. În acest an Coaliția se va implica în monitorizarea alegerilor și oferirea posibilităților pentru persoanele cu nevoi speciale de a participa la vot. Susținem organizațiile care se implică în dezvoltarea economică, cum ar fi Expert-Grup sau Transparency International, Alianța Anticorupție. Am susținut crearea Biroului de Audit al Tirajelor din Moldova și a Consiliului de Presă din Republica Moldova, care veghează la respectarea standardelor deontologice și eticii profesionale a jurnaliștilor. Un proiect de succes la care, de mai mulți ani, au aderat mai multe organizații mass-media”, a mai subliniat Sorin Mereacre.

Președintele Fundației Est-Europene precizează că nici antreprenoriatul social nu a fost lăsat deoparte, organizația finanțând șapte întreprinderi sociale din țară. Printre aceastea este și o cantină socială, cu o seră de legume proprie, în raionul Ialoveni. Acolo, o bună parte dintre angajați sunt oameni cu dizabilități, iar o parte dintre preparate sunt oferite mai multor oameni din categorii sociale defavorizate.

„Sectorul neguvernamental e singurul în care nu am simțit vreo presiune de a-mi încălca principiile. Dacă lucrurile evoluează și faptul semnării de către Republica Moldova a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană și perspectiva integrării europene, se pot schimba și lucrurile în cariera mea. Dar deocamdată rămân în sectorul civic”, a mărturisit Sorin Mereacre.

De ce merită să participi la Civic Fest 2014

Președintele Fundației Est-Europene a adăugat că își dorește ca și cetățenii simpli să conștientizeze rolul ONG-urilor, o foarte bună ocazie în acest sens fiind festivalul Civic Fest, care se va desfășura între 24 și 26 septembrie, la Muzeul Național de Artă din Chișinău și care va reuni cele mai importante ONG-uri din Republica Moldova.

„Ne-am propus să fim parteneri ai Civic Fest fiindcă, dacă vă uitați în sondajele de opinie făcute pe societatea civilă din Republica Moldova, veți vedea că încrederea populației în reprezentanții societății civile, în ONG-uri, e destul de scăzută. Motivul principal e că lumea nu cunoaște ce face aceste organizații. În cazul unei companii comerciale, lucrurile sunt clare. În cazul unui ONG, proiectele sunt mai puțin pe înțelesul cetățeanului simplu. Ne dorim ca prin acest festival să le explicăm cetățenilor cu ce se ocupă ONG-urile și cum contribuie acestea la dezvoltarea economică ți socială a țării”, a precizat președintele Fundației Est-Europene.

Dacă anul trecut Civic Fest a fost un festival în premieră în Republica Moldova, în acest an, în cadrul evenimentului, vor fi prezentate multe proiecte axate preponderent pe implicarea organizațiilor societății civile din țară. Vor participa organizații neguvernamentale de pe ambele maluri ale Nistrului. Vor fi prezentate experiențe de lucru din Moldova și din străinătate, precum și proiecte de excelență în diferite domenii, inclusiv pe dezvoltarea economică locală, pe antreprenoriat social și pe implicarea persoanelor cu dizabilități în diferite programe.

Totodată, la Civic Fest vor fi prezentate piese de teatru social și cultural performance, un concert de caritate pentru susținerea oamenilor cu dizabilități, workshopuri de creație, o expoziție de produse handmade ce pot fi cumpărate, precum și „Festivalul talentelor”, la care vor participa copii cu dizabilități de pe ambele maluri ale Nistrului.

Președintele Fundației Est-Europene, Sorin Mereacre
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.