Prima pagină / Oameni / Societate  /  „Deutsche Welle” despre premiera filmului „Acasă, în Marienfeld”

„Deutsche Welle” despre premiera filmului „Acasă, în Marienfeld” imprimare

05.08.2014   DEUTSCHE WELLE

„Deutsche Welle” consemnează pe site-ul său web premiera filmului documentar „Acasă, în Marienfeld”, produs în parteneriat cu TV Moldova 1, menţionând că, de fapt, jurnaliştii de televiziune din Moldova au fost „incredibil de interesați de proiect”.

Votează: 3.0/5 (2 Voturi )

Proiecţia filmului documentar „Acasă, în Marienfeld", produs de TV Moldova 1 şi Academia „Deutsche Welle" marchează bicentenarul sosirii coloniștilor germani în regiunea Basarabia, acum parte a Republicii Moldova.

Este amurg și trei săteni își mână turma de oi pe un drum izolat. O femeie bătrână acoperă pâinea proaspătă scoasă din cuptor. Aceste din debutul documentarului „Acasă, în Marienfeld" au fost filmate recent. Dar este greu de imaginat că viața satului nu s-a schimbat în cei 200 de ani, de când pentru prima dată au venit coloniștii germani în Basarabia, o regiune istorică care acum este situată între Moldova și Ucraina.

În timpul celui de-al doilea război mondial, mulți etnici germani au fost forțați să părăsească zona, în timp ce alții au fost deportați în Uniunea Sovietică. Astăzi, urmașii germanilor basarabeni sunt stabiliţi peste tot în lume. O asociație germană organizează excursii în satele vechi unde au mai rămas germani basarabeni, însă acum în mare parte această istorie a germanilor a fost uitată - în Germania, precum și în regiune.

Ambasada Germaniei în Republica Moldova au propus ca filmul să fie produs nu numai pentru a comemora sosirea coloniștilor, dar şi pentru a crește, de asemenea, gradul de conștientizare în rândul moldovenilor cu privire la acest aspect puţin cunoscut din istoria lor. Ca răspuns, Academia „Deutsche Welle" şi-a unit forțele cu jurnaliștii de televiziune de la Instituţia Publică Naţională a Audiovizualului Compania „Teleradio-Moldova" (TRM) pentru a produce un film documentar.

„Am înţeles repede că nu putea fi un documentar istoric întrucât arhivele naționale nu au avut astfel de material", spune regizorul german Irene Langeman, care a coordonat proiectul Academiei „Deutsche Welle" de-a lungul anului. Irene Langeman a produs filmul, împreună cu șapte jurnaliști de la TV Moldova 1. „Ei nu au auzit niciodată despre germanii basarabeni și au fost incredibil de interesați de proiect", afirmă ea. „A trebuit să căutăm urmele noastre și am fost încântați când i-am găsit pe unii descendenți".

O patrie comună

Filmul consemnează întâlnirea dintre cei care încă mai trăiesc în regiune și cei care se întorc pentru a-și reface trecutul. Artur Schaible și Olga Schüppel s-au născut în Marienfeld, dar acum locuiesc în Germania. Filmul îi conduce de parcă ar merge ei pe jos prin satul în care s-au născut, protagoniştii vizitează locurile pe care le cunoșteau din copilărie și locuri de care le-au vorbit părinții.

Sătenii din Moldova sunt primitori. Unii își mai amintesc momentul în care germanii basarabeni au fost luați forțat în mașini mari, negre și nu s-au mai întors. Realizatorii filmului au sărit peste acest detaliu personal. „Povestea germanilor basarabeni este una agitată, în cazul în care coloniștii devin exilați", spune Irina Crăciun, unul dintre realizatorii de la TV Moldova 1. „Suntem mândri de faptul că filmul a reuşit să capteze și să transmită aceste emoţii".

Mathis Winkler, şeful Academiei DW din Asia și Europa, este, de asemenea, mulțumit de proiectul susţinut de Ministerul de Externe al Germaniei. „Filmul aduce în prim-plan unul dintre capitolele uitate ale istoriei europene și, de asemenea, oferă fundamentul pentru un nou departament documentar pentru partenerul nostru, TRM,", spune el. „Acesta va permite TRM-ului să-și realizeze mai bine mandatul de teleradiodifuzor public".

La începutul proiectului în 2013, jurnaliștii de la TV Moldova 1 avut un atelier despre bazele filmului documentar. Ei au participat la patru module de instruire, de dezvoltare a unui concept, de cercetare, de film și de editare. „Tranziţia de la un jurnalism de televiziune la un stil de documentar a fost o provocare majoră pentru participanți", povestește Irene Langemann...

„Am descoperit noi modalități de expresie", mărturiseşte Irina Crăciun, care a lucrat la acest film în calitate de scenarist și producător. „Acum îmi dau seama cât de important este sunetul pentru capturarea unei scene. Casele - chiar și cele abandonate - pot spune povești și noi am reuşit să exprimăm asta în film"...

După 15 zile intensive de producție, echipa a obţinut cuvinte de laudă bine-meritată. „Acasă, în Marienfeld" a fost prezentat în premieră în capitala Republicii Moldova, oraşul Chișinău, în luna mai, în cadrul săptămânii de celebrare a bicentenarului stabilirii coloniștilor germani în Basarabia. La premieră au fost prezenţi Prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă, și Vicepreşedinta Bundestagului german, Ulla Schmidt.

Portalul Stiripozitive.eu a consemnat mărturiile de la premiera filmului acasă, „Acasă, în Marienfeld” AICI.

Prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă, şi Preşedintele Parlamentului, Igor Corman, la premiera filmului documentar „Acasă, în Marienfeld”.
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.