Prima pagină / Oameni / Societate  /  Andrei Pînzaru, tânărul care vrea să apropie și mai mult Moldova de China

Andrei Pînzaru, tânărul care vrea să apropie și mai mult Moldova de China imprimare

19.08.2014  

„Identific cooperarea drept piatra de temelie a viitorului societății noastre și vreau să contribui direct în prosperarea acestuia”, afirmă Andrei Pînzaru, tânărul ambițios care studiază la una dintre cele mai bune universități din China.

Votează: 5.0/5 (4 Voturi )

Andrei este un tânăr sârguincios și capabil de a motiva lumea din jurul său. Dorința de a dezvolta relațiile diplomatice ale Republicii Moldova l-a dus la mii de km depărtare de casă, tocmai în China. Este unul din cei 20 de studenți care își fac studiile acolo. Anul acesta, a revenit acasă pentru Gala Studenților originari din Republica Moldova, unde a luat Mențiune Specială la categoria alte continente. În viață se conduce după motto-ul: „Toate faptele mărețe au un început modest” și crede că studenților moldoveni nu le lipsește absolut nimic pentru a ajunge prosperi și utili țării.

Întrebat despre cât le este de greu tinerilor din Republica Moldova să ajungă în China, Andrei recunoaște că la moment studenților moldoveni le este destul de dificil, mai ales dacă sunt din raioane. Institutul Confucius care pregătește elevii să plece în China, cu ajutorul căruia a plecat și el, se află doar la Chișinău. Din această cauză studenților din raioane le este destul de greu să ajungă peste hotare, însă asupra acestui domeniu se lucrează. El speră că în timpul apropiat, tinerilor din întreaga republică le va fi mai ușor să vină să studieze în China.

Andrei Pînzaru

„Deși diferența de cultură este relativ mare, pentru că este o civilizație destul de veche, iar tradițiile lor sunt total diferite de ale noastre, am întâlnit acolo oameni foarte primitori, care m-au ajutat să mă încadrez în societatea lor”, spune bucuros Andrei. 

Iar la întrebarea: „Dacă te reîntorci acasă?”, studentul nu a ezitat să răspundă ferm și categoric: „Da, desigur că mă întorc acasă, pentru că scopul plecării mele în China a fost acumularea experienței, pe care acasă o voi adapta la condițiile Republicii Moldova”.

Cu toate că mulți studenți se plâng de lipsa posturilor de muncă după finalizarea studiilor, Andrei are o altă viziune, el crede că soluția este motivarea.

Andrei Pînzaru

„Tinerii trebuie ajutați să își găsească drumul lor în viață. Să nu fie ca ceilalți, dar să se afirme în ceea ce cred ei că este important. Nu contează, că e vorba de agricultură, IT sau medicină. Important este să se simtă împliniți în ceea ce fac. Sistemul nostru de învățământ ar trebui să încurajeze mai mult tinerii”, spune studentul cu experiență asiatică.  

„Am ales China pentru că cred că Republica Moldova și viitorul prosper al țării noastre se află în relațiile sale bune cu celelalte țări ale lumii, iar China este un dintre ele. După părerea mea, noi ar trebui să avem relații diplomatice și diplomați bine calificați, în fiecare țară dacă este posibil, pentru că țara noastră poate să se dezvolte și poate avea succes, anume prin diplomație”, explică Andrei Pînzaru.

Andrei Pînzaru

Rețeta succesului pentru fiecare este individuală, însă oricum tindem să urmăm pașii celor care și-au atins scopurile bine determinate. Tânărul ne-a împărtășit rețeta sa cu mare drag: „Eu m-am bazat pe ceea ce îmi place mie, pentru că asta am fost încurajat sa fac încă de când eram copil. Am avut posibilitate să încerc absolut orice era în jurul meu, pentru că eu m-am născut în orașul Călărași, însă mi-am finalizat studiile de liceu la Chișinău și astfel am avut posibilități destul de multe. În orașele din raioane, de asemenea sunt oportunități pe care poți să le folosești: cercuri de dans, basket, pictură, sau orice vrei tu. Trebuie singur să îți alegi ceea ce îți place ție, adică să ai un scop în viață care să fie foarte bine definit. Și să lucrezi de fiecare dată, anume în direcția ceea. Nu contează cum, însă eu sunt sigur că pe fiecare dintre noi, viața ne ghidează exact acolo unde vrem să ajungem”.

Andrei Pînzaru

Andrei a împărtășit cu noi și câteva sfaturi: „Elevilor din țară, doresc să le spun că noi, cei de peste hotare, conștientizăm faptul că ei sunt la fel de buni ca noi, ba poate chiar mai buni. De aceea, ei nu ar trebui să mizeze neapărat să plece peste hotare, pentru că dacă pleci peste hotare, nu ești mai bun decât cei care sunt aici. Tu ai o experiență diferită și oricum împreună cu tine, cu cei care sunt în țară o să conlucrăm, pentru ca să creăm un viitor mai bun. Le urez succese în tot ceea ce fac. Curaj și numai înainte!”

Veronica Deșcan, stagiară Stiripozitive.eu

Andrei Pînzaru Andrei Pînzaru Andrei Pînzaru Andrei Pînzaru
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.