Prima pagină / Oameni / Societate  /  (Video) „Ajută-l să crească OM MARE!”

(Video) „Ajută-l să crească OM MARE!” imprimare

23.10.2014  

„Dacă am aduna, în Republica Moldova, anii în care nu au funcţionat grădiniţele, am putea vorbi despre un secol. Sau chiar despre două”, afirmă realizatorii filmului „Ajută-l să crească OM MARE!”, prezentat la Conferința Națională „Educație timpurie în Moldova: realizări și perspective”. Filmul consemnează rezultatele Proiectului „Parteneriat Global pentru Educație în Moldova”.

Votează: 5.0/5 (4 Voturi )

Dacă am aduna, în Republica Moldova, anii în care nu au funcţionat grădiniţele, am putea vorbi despre un secol. Sau chiar despre două.

Generaţii de copii mergeau nepregătiţi la şcoală. Astfel, au avut mai puţine şanse de succes în viaţă. Comunităţile nu reușeau să ofere copiilor acces la educaţie timpurie de calitate. Educatorii nu aveau materiale didactice, copiii nu aveau cărți și jucării. Părinţii, plecaţi la munci peste hotare, lăsau copiii în grija buneilor sau rudelor. Iar copiii cu nevoi speciale, inclusiv cei de vîrstă preşcolară, rămîneau, practic, invizibili.

La toate aceste probleme a răspuns proiectul „Parteneriat Global pentru Educaţie”.

Această iniţiativă a continuat investiţiile din ultimii ani în educaţia timpurie din Republica Moldova.

„Ca şi în proiectul anterior calitatea este bună şi sperăm că activităţile care se desfăşoară aici nu oferă doar acces – căci acesta este unul dintre scopuri, dar şi condiţii pentru o educaţie de calitate mai înaltă”, spune Mariana Doina MOARCAȘ, Coordonator Superior de Proiecte, Banca Mondială, Liderul echipei Proiectului „Parteneriat Global pentru Educaţie”.

Copiii, părinţii, educatorii, comunităţile, administraţiile publice locale – toţi au fost parte a acestui efort, realizat de Ministerul Educaţiei în parteneriat cu Banca Mondială şi UNICEF.  

„Este foarte important să avem o grădiniţă în fiecare localitate, pentru ca părinţii să aibă în grija cui să-şi lase copiii. Aceasta este foarte important pentru copii, fiindcă de aici ei încep să se pregătească pentru viaţă, pentru şcoală mai întîi. Am mai spus-o: este important cum arată grădiniţa, dar este mult mai important ce se întîmplă în grădiniţă. Noi ne dorim ca aici copiii să se simtă bine, să fie ascultaţi, să fie încurajaţi, să fie ajutaţi. Pentru că vrem să avem o societate de oameni independenţi, oameni oneşti, oameni curajoşi, oameni care judecă. Şi credem că aceste lucruri trebuie să înceapă în grădiniţă”, afirmă Maia SANDU, Ministrul Educaţiei.

Ministerul Educaţiei şi partenerii săi au investit bani și efort pentru a renova și a redeschide 33 grădinițe, mai ales în satele în care sunt mulți copii de vârsta timpurie.

Reparațiile grădinițelor au fost realizate de către Fondul de Investiții Sociale din Moldova, în colaborare cu autorităţile publice locale și oamenii din comunități.

„Deschiderea unei grădiniţe este un lucru foarte şi foarte important nu doar pentru satul Mereni, ci şi pentru toată societatea noastră”, zice Eugen SĂLCUŢAN, Primarul satului Mereni.

„Această grădiniţă am aşteptat-o de zeci de ani. Timp de peste 25 de ani la noi în sat grădiniţă de copii nu am avut. Sunt foarte bucuroasă pentru că în cadrul acestui proiect „Global Partnership for Education” am reuşită să renovăm şi să dotăm cu mobilier grădiniţa”, menționează Emilia ALBU, Primarul satului Mereşeuca.

Toate instituţiile preşcolare au beneficiat de mobilier, materiale didactice, cărți, jucării, terenuri de joacă și sport.

Domnica Buzdugan de la grădiniţa din satul Cociulia, Cantemir, are o experienţă de peste 45 de ani în calitate de educatoare. Dar este pentru prima oară, spune ea, cînd lucrează cu materiale didactice atît de calitative.

„Era frig, ne îngrămădeam toți la o sobă, era imposibil de lucrat, însă am rezisat. Iar acum am venit la așa o grădiniță, de-o plăcere. E bine, e cald, apă caldă avem. Material didactic atîta – numai dacă nu vrei să lucrezi…”, afirmă Domnica BUZDUGAN, educatoare la grădinița din satul Cociulia, Cantemir.

Educatorii și cadrele manageriale au beneficiat de instruire continuă.

„De aceasta dată instruirea continuă a avut şi un aspect inovativ. Programele de instruire au fost îmbinate cu programe de mentorat, ceea ce presupune că mentorii au sprijinit cadrele didactice ca să poată aplica ceea ce au învăţat în instruiri, sporind astfel calitatea educaţiei timpurii. Aprobarea Codului Educaţiei creează deja premise pentru extinderea acestei experienţe la celelalte trepte de învăţămînt”, precizează Lia SCLIFOS, Managerul Proiectului „Parteneriat Global pentru Educaţie”.

Proiectul „Parteneriat Global pentru Educaţie” a promovat mai multe inovații în educația timpurie. Astfel, Codul Educaţiei, adoptat recent, consemnează activitatea de mentorat ca pe un proces interactiv de învățare și dezvoltare profesională şi îi atribuie mentorului rolul de îndrumător pentru alte cadre didactice sau manageriale. Totodată, Codul Educației a introdus activitatea de mentorat ca parte a normei didactice.

Mentoratul și impactul acestuia asupra calității educației timpurii a fost una dintre temele abordate în cele 5 cercetări-acţiune realizate în cadrul Proiectului „Parteneriat Global pentru Educaţie”.

„Ceea ce ne propunem să facem mai departe este să promovăm în sistem acest model de cercetare-acţiune ca o modalitate, pe de o parte, de creştere şi dezvoltare profesională şi, pe de altă parte, ca o modalitate de a soluţiona problemele din practica de muncă cotidiană, a soluţiona aceste probleme aici şi acum”, spune Liliana NICOLAESCU-ONOFREI, Viceministrul Educaţiei.

Proiectul a dezvoltat practici incluzive, creînd 4 centre de reabilitare pentru copii cu nevoi speciale de vîrstă timpurie și instruind educatorii și părinții.

Din acest an, echipele comunitare sunt prezente în fiecare localitate în care există grădiniţă. Educatorul, asistentul medical şi asistentul social lucrează împreună și sprijină părinții pentru ca fiecare copil să poată creşte OM MARE!

„UNICEF, împreună cu Ministerul Educaţiei, încearcă prin intervenţiile realizate să fortifice competenţele părinţilor cum să stimuleze copiii lor pentru a le asigura un viitor mai bun”, precizează Larisa VÎRTOSU, Coordonator Programe Educaţie şi Dezvoltare Timpurie a Copilului, UNICEF.

Pînă acum, în Republica Moldova, vorbeam despre probleme în educația timpurie. Acum, prin eforturile Ministerului Educației și ale partenerilor săi, vorbim despre soluţii și reușite.

Iar soluțiile sunt:

• părinţi activi şi responsabili

• educatori motivaţi profesional

• mediu sigur şi incluziv

• administraţii locale care unesc oamenii

• comunităţi cu iniţiativă.

Și cea mai importantă realizare sunt copiii: sănătoşi, deştepţi şi liberi.

„Pentru noi educaţia timpurie  rămîne în continuare o prioritate. Şi vom continua să investim în infrastructură în special, dar ne vom face o prioritate din investiţiile în resursele umane, în cadrele didactice. Pentru că e important să meargă copiii la o instituţie preşcolară, dar este şi mai important ce se întîmplă în această instituţie”, afirmă Maia SANDU, Ministrul Educaţiei.

Acum ne bucurăm de succese, dar înțelegem că investiţiile în educaţia timpurie din Moldova trebuie să continue.

Ajută-l să crească OM MARE!
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.