Prima pagină / Oameni / Societate  /  Adrian Pleşca: „Vreau ca Moldova să fie pentru mine un magnet, care oricât de departe voi pleca, întotdeauna să mă atragă acasă”

Adrian Pleşca: „Vreau ca Moldova să fie pentru mine un magnet, care oricât de departe voi pleca, întotdeauna să mă atragă acasă” imprimare

10.11.2014  

Comunitatea tinerilor activi se lărgeşte permanent. Tot mai multe persoane îşi manifestă interesul pentru diverse proiecte care să aducă un impact social pozitiv. Adrian Pleşca este un exemplu elocvent al unui tânăr entuziasmat şi plin de speranţe. Este încă licean, dar a reuşit să acumuleze în spate deja o experienţă impresionantă, pe care puţini o posedă la vârsta sa.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

„Primul proiect în care m-am implicat a fost nemijlocit și primul pe care l-am implementat. Cândva, demult, prin 2011, când aveam 13 ani. Creasem prima platformă pentru tinerii bloggeri din Moldova „tinar.eu”. Graţie acestei iniţiative am învăţat foarte multe lucruri noi. Apoi a urmat „TânărFilms” - o companie de filmări pe care am creat-o și alături de care am câștigat Festivalul Amatorul 2013. Alte proiecte care mi-au pus baza sunt: Youth Club 2.0, Scuarul Cehov, Pot Music, Centrul Media pentru Tineri și desigur CLCT (Consiliul Local de Copii şi Tineri)”, relatează Adrian Pleșca.

Adrian Pleșca

„Blog-ul este fundamentul personalității mele. L-am creat 4 ani în urmă și datorită lui am reușit să înțeleg cât de putrede sunt unele sisteme de la noi și care e adevărata putere a cuvântului. Nu voi uita niciodată cum eram amenințat pe la 14 ani că voi fi atacat în caz că nu șterg un articol despre un politician sau cum eram la un pas să fiu dat în judecată pentru un articol despre un post de televiziune, la 13 ani. Mă mândresc că prin intermediul blog-ului am reușit să mai schimb câte ceva prin țară sau mie mi se pare că datorită articolelor s-a schimbat ceva”, îşi aminteşte tânărul.

La început, unele circumstanţe îl exasperau pe Adrian. Confruntându-se cu obstacole, în unele clipe avea dorinţa să renunţe la tot ce începuse, dar visul de a crea ceva neobişnuit pentru societatea noastră a fost mai presus de orice.

Adrian Pleșca

„Nu cred că a fost un anumit eveniment care m-a făcut să-mi încep calea, au fost totuşi mai multe întâmplări care mă făceau să încep un pic să urăsc locul în care m-am născut, fără să-mi dau seama că de fapt, am cel mai mare noroc să fiu născut aici. Mi-am început activitatea pe la 12 ani, după ce un sfat de al bunicii care m-a marcat profund. Fraza „Schimbarea începe de la tine!”, m-a determinat să nu renunţ niciodată în faţa greutăţilor”, povestește tânărul.

O sursă bună de inspiraţie pentru Adrian sunt oamenii. Sinceritatea, perseverenţa şi originalitatea sunt puctele forte pe care se mizează. Cel mai aprig susţinător şi persoana care i-a oferit cele mai preţioase sfaturi este desigur, mama lui.

„Un mare generator de inspirație pentru mine sunt copiii de la orfelinate, de la spitale, care chiar dacă nu au motiv să zâmbească, ei o fac și ei luptă mai departe pentru viața lor. Eu apreciez în primul rând modul de gândire a persoanei. Îmi plac oamenii care nu fac ceva de dragul făcutului, dar pentru rezultate”, afirmă Adrian.

Adrian Pleșca

Cheia succesului e foarte relativă. Fiecare îşi realizează obiectivele divers. Modul în care o persoană îşi îndeplineşte sarcinile şi caută noi posibilităţi de dezvoltare proprie ne pot spune multe despre ea. Adrian Pleşca este mereu în căutarea unor noi soluţii şi oportunităţi. E ingenios şi îi place să contribuie la evoluţia societăţii.

„Cu cât mai multă creativitate depui în tot ce faci, cu atât impactul asupra societății va fi mai mare. Dacă mai știi să și prezinți rezultatele tale într-un mod atractiv și carismatic, atunci, succesul e al tău. Cel mai important e să-ți pui o întrebare înainte de a începe ceva. Dar oare pot eu face asta mai bine ca restul?”, spune tânărul.

Vizitarea altor state i-a oferit lui Adrian un spectru larg de impresii care i-au schimbat modul de gândire. Fiecare escapadă într-o ţară străină a fost asemeni unei lecţii din care tânărul a reuşit să preia tot ce e mai valoros.

Adrian Pleșca

„Până acum am vizitat mai mult de 25 de țări din 3 contintente, dar cred că Suedia și Elveția sunt un capitol aparte. Aceste țări se deosebesc de toate celelalte prin modul în care fiecare cetățean gândește, prin cum fac ei totul și prin cum ei reușesc să mențină stabilitatea în țară doar de dragul cetățenilor. Cred că dacă noi dorim să schimbăm lucrurile de la noi din țară în regim urgent trebuie să trimitem toată țara în Suedia pe o lună să vadă cum ar trebui de trăit ca să fii fericit și să-ți ajuți propria țară să se dezvolte”, ne mărturiseşte Adrian Pleşca.

„Pentru mine Moldova e ceva de genul unui magnet cu acușoare. Când ești departe te atrage înapoi și te înghimpi de realitatea dură de aici. Eu vreau ca Moldova să fie pentru mine doar un magnet, ca, oricât de departe să nu plec, întotdeauna să mă atragă acasă”, mai adaugă băiatul.

Fiecare zi nouă este ca o provocare pe care ţi-o stabileşti singur. Se zice că e important să creşti profesional şi spiritual în fiece clipă, să absorbi orice informaţie utilă ca mai apoi să poţi oferi ceva în schimb. Adrian cu siguranţă face parte din categoria acelor oameni care mereu evoluează.

„Scopul care mi l-am pus pe viață e să aduc omenirii ceea ce nu a mai adus nimeni și să fac așa ca să nu mai existe copii triști. E irealizabil, dar, e un vis. Și aș mai vrea ca numele meu să fie știut încă 100 de ani după moartea mea. În fiecare an când ajung la o zi importantă mă gândesc: „Să mă fi gândit eu cu an în urmă că voi ajunge unde am ajuns, râdeam de mine”. 

Sper să mențin ritmul ăsta toată viața și în fiecare an să mă uimesc de rezultatele proprii”, concluzionează, Adrian Pleşca.

Felicia Plămădeală | stagiară Stiripozitive.eu 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.