Prima pagină / Oameni / Societate  /  Natalia Bostan: „Doar prin experienţă îţi poţi înţelege maniera de a fotografia”

Natalia Bostan: „Doar prin experienţă îţi poţi înţelege maniera de a fotografia” imprimare

16.11.2014  

Popularitatea artei fotografice creşte cu o viteză mare. Numărul tinerilor pasionaţi este în creştere, dar oare mulţi din ei îşi vor transforma hobby-ul într-o carieră de succes? Natalia Bostan este una dintre cei care-şi dedică tot timpul şi forţele pentru a progresa, iar fotografia e acel domeniu în care s-a regăsit în totalitate.

Votează: 5.0/5 (3 Voturi )

„Fotografie fac de 5 ani deja. În vară, după absolvirea universităţii, auzisem la radiou că în curând se deschide o şcoala nouă de foto. Cursul era despre bazele fotografice şi lumina în studiou, iar eu după ce m-am informat mai bine, am decis să aplic. Era necesar să ai un DSLR, însă eu aveam doar o cameră foto simplă, care facea fotografii mai necalitative decât telefonul meu acum.

Natalia Bostan
Majoritatea „elevilor” erau dotaţi cu tehnică performantă. Acest fapt însă nu m-a împiedicat să învăţ mult şi să-mi perfecţionez cunoştinţele. Astfel am ajuns să fiu una din cei 2-3 elevi care se ocupă serios de fotografie până în prezent. Dorinţa era pe primul loc. Comenzile au început să apară foarte rapid, chiar şi în perioada când încă studiam la această şcoală. Acum fotografia ocupă un loc foarte important în viaţa mea, căci anume aceasta constituie venitul meu de bază, dar îmi oferă multă plăcere şi posibilitate de a mă autoexprima”, ne relatează Natalia.

Natalia Bostan

Fiecare artist, fie el muzician, sculptor sau fotograf, îşi are propriul stil bine definit. E asemeni unui logou care se asociază instantaneu cu acea persoană. Natalia a reuşit să adapteze o manieră aparte.

În fotografie folosesc foarte des elemente de reportaj. Îmi place ca totul să fie natural, doar aşa poţi prinde cele mai deosebite momente, iar clienţii mei deja cunosc asta şi mereu încearcă să fie degajaţi. Probabil e straniu, dar nu toţi pot fi naturali, e complicat să uiţi de ideea că cineva te fotografiază. Unora le e mai uşor să se lase ghidaţi de fotograf, să i se spună concret ce trebuie să facă. Totuşi, până la urmă, mereu găsesc o cale spre fiecare şi să fac exact acele poze care îmi trebuie”, ne-a mai povestit tânăra.

Natalia Bostan

Inspiraţia e indispensabilă atunci când încerci să creezi ceva cu adevărat valoros. Sunt o sumedenie de amănunte mici şi neînsemnate care pot provoca un amalgam de idei.

„Mă inspiră orice. Filme, videoclipuri, oameni, alţi fotografi. Mă entuziasmează în primul rând interesul meu pentru fotografie. Îmi place să creez ceva, iar apoi să arăt aceasta publicului care mă susţine. Călătoriile deasemenea mă motivează. Dacă e să vorbim despre anul 2014 am reuşit să vizitez: Grecia, Spania, Italia, Bulgaria, Ungaria, România (Transilvania, în special). E greu de ales, mie îmi place enorm să călătoresc, fiecare ţară, fiecare oraş mă impresionează într-un mod aparte”, spune Natalia Bostan.

Natalia Bostan

Fotografia, iar în special portretele, devin mai complicat de realizat atunci când e nevoie de un model. E extrem de important ca această colaborare să fie reciprocă şi ambii să se înţeleagă în totalitate.

„Aspectul fizic al unui model nu contează atât de mult. Totul depinde de genul fotografiei. Pentru mine e important ca persoana din faţă camerei (şi acum nu vorbesc despre modele profesioniste), să fie cât mai degajată, sinceră, să îşi cunoască corpul cu toate defectele şi avantajele sale. Cu astfel de oameni e uşor de lucrat, iar eu mereu optez pentru astfel de oameni”, explică fotograful.

Natalia Bostan

Pentru auto-afirmare şi dezvoltare într-un anumit domeniu, e nevoie şi de concurenţă.

„Sunt cam pasivă la capitolul concursurilor. În 2010 am participat la concursul organizat de UNAIDS Moldova: „More than Hollow Words: Act to Prevent HIV”, legat de SIDA. Am ocupat unul din locurile câştigătoare şi am fost premiată cu 100$, pe atunci eram foarte bucuroasă de ei. În afară de asta, câteva ori fotografiile mele au fost alese ca fotografiile zilei/săptămânii pe www.professionalphotographer.co.uk”, povesteşte Natalia.

Muzele Natliei în materie de fotografie sunt  la rândul său alţi fotografi, din lucrările cărora poate prelua unele elemente. În cele mai multe cazuri, aceştia sunt din alte ţări.

Natalia Bostan

„Pentru nunţi mă inspiră unii, pentru portrete - alţii. Sunt mai mult fotografi tineri, cu idei noi şi modul de editare mai special. Sincer, nu mă prea inspir de la marii artişti cu vârsta de peste 70 ani, care au ajuns să participe la cele mai bune expoziţii din lume. În general, eu fotografiez aşa cum simt, folosind regulile generale, care deja îmi sunt in sânge”, declară protagonista interviului.

Tendinţa de a ieşi neapărat cu ceva în evidenţă se manifestă tot mai mult printre rândurile tinerilor. Unii se conduc după principiul: „Dacă alţii o fac, de ce să nu fiu şi eu ca ei?”.

Natalia Bostan

„Din păcate, la majoritatea e o tendinţă de a fi fotograf. Un mod simplu de a câştiga uşor bani. Când eu am început, nu era aşa un val strident de fotografi și videografi în ţara noastră. Cel puţin, aceasta „întrecere” ne face să ne perfecţionăm abilităţile”, comentează tânara.

În final, Natlia Bostan ne-a oferit unele sfaturi utile de care să ţină cont tinerii fotografi începători.

Natalia Bostan

„Nu vă fie frică să experimentaţi. Doar prin acumularea experienţei poţi întelege propria manieră de a face ceva. Atenţie mare la editare în Photoshop. Ceva timp în urmă am văzut un fotograf care îşi postase fotografiile pe o reţea de socializare şi sincer m-am speriat. Dintr-o domnişoară simpatică a făcut un extraterestru adevărat! Aşa cazuri sunt foarte frecvente. În astfel de situaţii, învăţati-vă mai întâi să fotografiaţi bine, iar apoi treceţi la editare, căci şi aceasta este o muncă grea”, ne îndeamnă Natalia Bostan, tânara pasionată de arta fotografică.

Felicia Plămădeală | stagiară Stiripozitive.eu 

Fotografii de Natalia Bostan Fotografii de Natalia Bostan Fotografii de Natalia Bostan Fotografii de Natalia Bostan Fotografii de Natalia Bostan Fotografii de Natalia Bostan Fotografii de Natalia Bostan Fotografii de Natalia Bostan
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.