Prima pagină / Oameni / Societate  /  (Video) Andrei Pînzaru, tânărul moldovean din China care face un drum lung și plăcut până acasă

(Video) Andrei Pînzaru, tânărul moldovean din China care face un drum lung și plăcut până acasă imprimare

06.02.2015  

De 2 ani, Andrei Pînzaru vine o dată în an acasă, pentru că își face studiile departe, în China. Spune că este o experiență frumoasă, iar această perioadă chiar îl marchează.

Votează: 4.4/5 (5 Voturi )

Vom sta de vorbă cu Andrei Pînzaru, moldoveanul care face un drum lung și plăcut ca să ajungă acasă, unde revine în vacanță în timpul studiilor din China.

„Începutul meu a fost în liceul din orașul Călărași. De mic copil am fost un nonconformist. Niciodată nu mi-a plăcut să fiu ca restul, nu ca să mă evidențiez, dar lucrurilor negative le spuneam pe nume. Și din acest motiv am fost transferat la un liceu din Chișinău, ca să-mi fac studiile mai departe”, povestește Andrei Pînzaru zâmbind.

Acum Andrei face studiile la Sun Yat-sen University, în Guangdong, China. Recent și-a schimbat specialitatea, învăța politică internațională, dar acum face bussines chinezesc.

Andrei Pînzaru

„Eu am avut onoarea să învăț și doar cu chinezii, și cu studenți internaționali din toate țările lumii. Chinezii sunt foarte capabili și foarte muncitori, ei învață foarte mult. Studenții internaționali sunt mult mai democratizați, aș putea spune. Ei sunt mult mai liberi”, afirmă Andrei Pînzaru.

Tânărul ne-a spus și unde trebuie să se adreseze elevii și studenții doritori să învețe limba chineză și să se pregătească pentru a merge în China.

„Institutul Confucius pregătește studenții pentru ca ei să se încadreze în societatea chineză, ajungând acolo să nu aibă un șoc cultural. Îi învață limba, îi învață cultura în linii generale”, explică tânărul.

Andrei Pînzaru

L-am întrebat ce aduce când vine și răspunsul lui a fost: „Ceai”, iar l-a întrebarea ce duce din Moldova înapoi, în China- „Vin”.

Spre final, Andrei Pînzaru ne-a spus: „Sunt ferm că voi reveni în Moldova, doar că nu știu când. Atunci când o să simt că am puteri să fac vreo schimbare, atunci o să vin” și asta bucură.

Foto: arhiva personală

Andrei Pînzaru Andrei Pînzaru Andrei Pînzaru Andrei Pînzaru Andrei Pînzaru
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.