Prima pagină / Oameni / Societate  /  20 de amintiri despre tata: Doru Ciocanu

20 de amintiri despre tata: Doru Ciocanu imprimare

27.03.2015  

Doru Ciocanu scrie „20 de amintiri răzlețe despre tata. Calde și cu nodul cela în gât”, astăzi de ziua de naștere a tătălui său, scriitorul Aurel Ciocanu, care avea să împlinească 72 de ani.

Votează: 5.0/5 (7 Voturi )

Astăzi tata avea să împlinească 72 de ani. Dar ne-a părăsit la 71. A rămas viu doar în amintirile noastre cu mama, cu sora, cu nepoții și nepoatele lui, în amintirile celor care l-au cunoscut. 

Deseori mi-l amintesc, și acele imagini vin pe neprins de veste, ca niște săgeți în inimă sau ca niște raze de soare pe cer senin. Acestea sunt primele care mi-au trecut prin cap:

 Bulgărele cela de zăpadă nimerit drept după gât lui tata și bucuria mea de învingător.

 Cucoșelul cela roșu pe băț, cumpărat în secret de la o țigancă în Parcul Biruinței, pentru că mama nu dădea voie, că „cine știe cum îi fac ele”.

 Golul cela decisiv într-un meci de fotbal cu tata, pe care l-am bătut, desigur, eu.

 Unghia ceea tăiată prea tare, așa de tare, încât mi-au curs mațele, și pupușorul lui tata pe deget.

 Bicicleta ceea cu două roți, Șkolnik, și primul umflat de roți cu pompa.

 Standul cela cilindric pentru anunțuri, de la intersecția lui Lenina cu Pușkina, după care s-a ascuns tata, urmărindu-mă și râzând cum îl caut speriat în mulțime.

 Valul cela măroi în care practic m-am înecat și din care m-a salvat, râzând, tata.

 Prima carte de SF, „Planeta maimuțelor”, pe care mi-a dat-o tata, zicând: „Ia vezi, poate o să-ți placă fantastica”.

 Surpriza din mâna lui tata: „Ghici, ce am în mână” - „O mașinică?!” - „Da! De unde ai știut?!” și bucuria neașteptată care mă păli.

 Bucuria victoriei în majoritatea trântelor cu tata. Și nu el era slab. Eu eram puternic!

 Eu cățărat sus-sus în nucul cela măroi de la „sotce”, și tata mic, văzut de sus, și o crenguță uscată ochită drept în capul lui. „Băi, care-i acolo?!”

 „Taticîîî, da spoate să scriu la mașinca ta de scris?” - „Da, stai să-ți pun o foaie. Da să dai cu degetul fix în clapă, că dacă nimerești între clape, poți să te julești”.

 Geanta ceea frumoasă a lui tata pârlită de un rug și făcută cu bulbuci. Și tata, râzând: „Ia-te ce geantă frumoasă!”

 Sora ceea mai mică, de doi ani, care zbura prin casă cu avionul și eu, care tot vroiam, dar fiind mare de 8 ani, îmi era rușine să spun. Și tata, la un moment dat: „Acum Doluțu”.

 Tata sărutând-o pe mama la ieșire din casă și eu retrăgându-mă, oarecum jenat, dar îmbucurat.

 Gâtul de cafea am-m-mară cedat de tata la multiplele mele rugăminți. „Feee! Buăc!” Și tata, râzând: „Bea-o toată!”

 „Bate vîntu, Doluțu temi cupasi”. Acest citat al meu de când eram mic și priveam prin geam cum se îndoiae copacii de vânt, tata mi l-a tot repetat de mii de ori, până nu demult.

 Tonele de mere, morcovi și alte crudități mâncate la insistența lui tata. Poate de atâta azi sunt sănătos tun și rară gripă mă doboară.

 Nucii ceia doi, sădiți de noi cu tata în fața scării blocului nostru la Buiucani. Acum sunt mari-mari, până pe la etajul 4-5.

 Fața zâmbitoare a lui tata în mulțimea de spectatori veniți la concertul corului de băieți „Lia-Ciocârlia” mă făcea să cânt și mai tare, și mai frumos.

Aurel Ciocanu Aurel Ciocanu Aurel Ciocanu Aurel Ciocanu Aurel Ciocanu
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.