Prima pagină / Oameni / Societate  /  Felicia Macaleţ: „Orator nu te naşti, orator devii”

Felicia Macaleţ: „Orator nu te naşti, orator devii” imprimare

07.05.2015  

Felicia Macaleţ este o tânără deosebită, pasionată de artă în toate aspectele ei. Mereu energică, curioasă şi entuziasmată, Felicia încearcă să se afirme în actorie şi oratorie încă de pe băncile liceului. Una din cele mai importante performanţe le-a obţinut recent, la Concursul Internaţional de Oratorie organizat de echipa Toastemasters Chişinău.

Votează: 5.0/5 (3 Voturi )

„Cred că pasiunea pentru oratorie vine ereditar, de la tatăl meu care mereu a fost şi este un orator bun. Totul a început mai exact, de la concursul Oratorul Anului. Era o adevărată încercare pentru mine, iar după preselecţie deja am livrat discursuri în cadrul competiţiei. Anume acolo am făcut cunoştinţă cu oameni precum Dorina Vasilache şi Ilie Dercaci, care m-au invitat mai apoi la Toastmasters, acest club fiind o pistă pentru mine, datorită căreia am progresat mult în oratorie”, povesteşte Felicia Macaleţ.

Felicia Macalet

Cea mai mare sursă de inspiraţie şi susţinător pentru Felicia este fratele ei. „El este cel care mă îndrumă mereu şi reuşeşte să-mi sfătuie anumite lucruri chiar şi fără a mi le comunica direct. Tot ce fac acum se datorează influenţei şi ajutorului său”, afirmă tânăra.

Felicia Macalet

Cursurile de actorie şi Şcoala de Arte „ Valeriu Poleakov” au lăsat şi ele o amprentă în evoluţia abilităţilor de vorbire în public, exprimarea emoţiilor şi transmiterea unui mesaj bine structurat publicului. În discursurile sale, Felicia Macaleţ obişnuieşte să abordeze teme bazate pe experienţe prorii, istorii adevărate din viaţă care ar putea impresiona spectatorii. O altă metodă de a rămâne în memoria celor care o privesc şi o ascultă este un obiect deosebit pe care tânăra îl are în mână atunci când ţine un discurs. Graţie acestuia, reuşeşte să obţină un succes de lungă durată.

Felicia Macalet

„De foarte mult timp eram convinsă că voi face facultatea de actorie, în pofida la toate părerile negative a celor din jur. Acum, când sunt în clasa a 12-a am decis că vreau să fac jurnalism, să comunic cu oamenii şi să aflu lucruri noi. Consider că dacă cineva este o fire artistică, nu va putea supravieţui într-un alt domeniu, decât cel care are tangenţe cu arta”, afirmă Felicia Macaleţ.

„Îmi doresc să continui oratoria şi după ce absolvesc liceul. Consider că un orator bun trebuie să fie foarte descurcăreţ atunci când este nevoit să improvizeze într-un discurs. La fel de important este să înţelegi şi să preţuieşti timpul, ca să poţi oferi ce e mai bun aici şi acum, căci alt moment nu va mai exista. Atunci când ieşi în faţa publicului, trebuie să zici totul cu emoţie, ardoare şi multă energie astfel ca oamenii să te admire”, adaugă tânăra.

Felicia Macalet

Călătoriile, la fel ca şi arta oferă un bagaj enorm de emoţii şi experienţe unice. Oamenii noi, locurile pitoreşti şi situaţiile confuze din care trebuia să găsească rapid o ieşire au contribuit la formarea personalităţii tinerei.

Felicia Macalet

„Prima călătorie mai îndepărtată a fost în Olanda, unde am vizitat Groningen, Rotterdam şi Amsterdam. Recent, în februarie-martie, de asemenea, am avut parte de o vacanţă deosebită. Am reuşit să facem un traseu prin Milano, Genova, Monterosso şi de acolo am luat trenul spre Nice. Aflându-te acolo, nu am putut rata şansa de a vedea şi Monte-Carlo, Monaco şi Cannes. Am rămas impresionată de felul în care oamenii trăiesc în aceste oraşe, de temperamentul lor şi atitudinea faţă de viaţă. E bine să călătoreşti, tocmai pentru că te întorci cu alte viziuni şi impresii, care te marchează foarte mult”, spune Felicia Macaleţ.

Felicia Macalet

Din micile sale aventuri, tânăra aduce cu sine multe fotografii şi amintiri. Situaţiile spontane şi surprizele sunt cele mai preţioase. Aflându-se peste hotarele Republicii Moldova, Felicia este şi o promotoare a tradiţiilor şi valorilor noastre naţionale.

Felicia Macalet

„Am făcut parte dintr-un proiect Youth in Action în Armenia, oraşul Jermuk. Probabil am fost unica din toţi participanţii care am adus bucate tradiţionale. Plăcinte, sarmale, vin şi bomboanele noastre „Bucuria”  i-au impresionat pe foarte mulţi. Erau oameni din Scoţia, Italia, Spania, Armenia, Georgia şi toţi ne-au admirat cultura şi au promis să viziteze Moldova. Eu mă mândresc foarte mult cu ţara noastră mică, dar atât de frumoasă. Mereu voi spune un „DA!” pentru o ie, decât pentru o bluză simplă”, zice cu mândrie Felicia.

Text: Felicia Plămădeală

Foto: arhiva personală

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.