Prima pagină / Oameni / Societate  /  „Un copil are nevoie de dragoste, afecţiune şi grijă, iar un asistent parental îi le poate oferi pe toate”: Lidia Sinighin

„Un copil are nevoie de dragoste, afecţiune şi grijă, iar un asistent parental îi le poate oferi pe toate”: Lidia Sinighin imprimare

17.11.2015  

Postura de asistent parental profesionist presupune foarte multă dedicaţie. Iar Lidia Sinighin este o dovadă că astfel de profesionişti există, luând în îngrijire doi copii cu dizabilităţi. Gestul său este mai mult decât un act de curaj – este o dovadă de altruism şi de dăruire pentru binele aproapelui.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

Lidia SINIGHIN a trecut prin momente dramatice. Pierderea propriului copil, a făcut-o să înţeleagă altfel lucrurile şi viaţa. De aceea, i-a acceptat pe cei doi fraţi aşa cum sunt şi le este aproape, dăruindu-le ce are mai de preţ – dragostea sa necondiţionată.

Asistentul parental profesionist povesteşte că nu a speriat-o să ia în plasament doi copii care, totuşi, au nevoie de îngrijire specială, ci dimpotrivă, a ambiţionat-o să depună un efort mai mare, pentru a le putea ajuta cât mai mult celor doi copii luaţi în plasament.

Când au venit în casa doamnei SINIGHIN, copiii aveau dificultăţi de vorbire, se exprimau cu greu, iar acest lucru a constituit, pentru o perioadă, un obstacol în comunicarea cu asistentul parental profesionist. Totuşi, această perioadă nu a durat foarte mult.

Lidia SINIGHIN i-a ajutat pe copii să facă un pas enorm, tratându-i cu iubire, îmbrăţişări, răbdare şi bunăvoinţă. Dacă la început se înţelegeau mai mult prin semne şi gesturi de afecţiune, acum, datorită insistenţei şi contribuţiei asistentului parental profesionist, dar şi a profesorilor care au lucrat cu ei, copiii vorbesc mai desluşit şi pot fi înţeleşi fără prea mari eforturi de concentrare.

Asistenţa Parentală Profesionistă este un serviciu promovat de „Parteneriate pentru Fiecare Copil”, împreună cu Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei şi USAID, în cadrul campaniei „Ai inimă de asistent parental profesionist. Ia un copil în familia ta!”.

Lidia SINIGHIN povesteşte că le este aproape copiilor în fiecare fază de dezvoltare a lor şi îi susţine în cele mai simple eforturi, încurajându-i să nu se oprească niciodată. Dânsa îşi doreşte foarte mult ca cei doi fraţi să fie la fel ca şi semenii lor – să se simtă ca atare.

„Este evident că fără muncă nu obţii nimic, dar fără o implicare emoţională, fără afecţiune şi un zâmbet pe care să-l oferi zi de zi, rezultatele nu ar mai fi aceleaşi”, spune Lidia SINIGHINasistent parental profesionist din satul Medeleni, raionul Ungheni.

Astfel, copiii, prin progresele lor, îi răsplătesc asistentului parental profesionist grija şi dragostea faţă de ei.

Lidia se bucură atunci când copiii o întâmpină cu braţele deschise, foarte fericiţi, atunci când ea, sau ceilalţi membri ai familiei (soţul şi fiica biologică) se întorc seara acasă, de la serviciu, sau de la cumpărături.

Copiii învaţă să scrie corect şi că la şcoală vor avea un cadru didactic de sprijin, care îi va ajuta şi mai mult. Cei doi copii deja s-au ataşat foarte mult de membrii familiei APP şi se gândesc cu groază că ar putea într-o zi să se despartă de ei. Doar pentru ei contează atât de mult să ştie că sunt iubiţi şi să simtă căldura unei familii adevărate, să poată merge la şcoala din comunitate şi să socializeze cu semenii lor. Ei toţi sunt o familie şi ştiu că împreună vor reuşi.

Lidia Sinighin Lidia Sinighin
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.