Prima pagină / Oameni / Societate  /  „Asistenţa parentală profesionistă oferă posibilitatea de a face un bine, de a dărui dragoste şi afecţiune copiilor care au nevoie de aceasta”: Angela Popa

„Asistenţa parentală profesionistă oferă posibilitatea de a face un bine, de a dărui dragoste şi afecţiune copiilor care au nevoie de aceasta”: Angela Popa imprimare

20.11.2015  

Angela Popa este asistent parental profesionist din satul Bravicea, raionul Călăraşi. Ea îşi aduce aminte cu exactitate data când fiecare dintre cei 4 copii le-a fost încredinţat în plasament.

Votează: 5.0/5 (5 Voturi )

Angela POPA este asistent parental profesionist. Decizia de a primi un copil în familie a fost influenţată de mezinul familiei. Angela şi soţul ei au doi copii biologici, iar când fiul cel mai mare a plecat la studii, băiatul cel mic, rămas acasă, le spunea mereu că şi-ar dori ca în familia lor să mai vină un copil, la fel cum s-a întâmplat în familia unor vecini din sat, recent deveniţi asistenţi parentali profesionişti.  

„Atunci am spus şi noi că putem face un bine şi am acceptat”, spune Angela, asistent parental profesionist.

La început îşi făcea griji să nu tulbure liniştea şi confortul cu care erau obişnuiţi membrii familiei. Totuşi, asistentul parental spune că în luarea acestei decizii a fost susţinută de rude şi de prieteni, şi că, mai puţin ar fi interesat-o opinia satului, din moment ce decizia lor venea din inimă şi era pe jumătate luată.

„Pentru a fi asistent parental profesionist, trebuie să ai o inimă mare şi că hrana şi hainele nu sunt suficiente pentru a creşte un copil. A da hrană şi haine unui copil, a-l spăla şi a-l îmbrăca, încă nu înseamnă totul. În primul rând, trebuie să-i dăruieşti afecţiune – dragostea de care ei au nevoie cel mai mult. Cei care pot face un lucru mare pentru un copil, să nu ezite să-l facă, pentru că este o plăcere, o satisfacţie sufletească enormă, când vezi succesul, când ştii câtă muncă ai depus, când poţi vedea un rezultat după ce copilul care a venit în stare critică în plasament, zâmbeşte, se joacă şi doarme liniştit. Iar acest lucru nu poate fi răscumpărat de niciun salariu”, zice asistentul parental profesionist.

Asistenţa Parentală Profesionistă este un serviciu promovat de „Parteneriate pentru Fiecare Copil”, împreună cu Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei şi USAID, în cadrul campaniei „Ai inimă de asistent parental profesionist. Ia un copil în familia ta!”.

Serviciul APP se desfăşoară cu succes în Călăraşi. În total, în raion activează 30 de APP, dintre care 8 familii de APP sunt din satul Bravicea. Până în prezent, prin Serviciul de asistenţă parentală profesionistă au trecut 41 de copii.

Angela POPA consideră că acest succes se datorează, în mare parte, asistentului social, care este o bună promotoare acestui serviciu, dar şi receptivităţii localnicilor faţă de problemele copiilor în dificultate familială. Nu mai puţin important a fost şi sprijinul din partea autorităţilor locale, a medicului, preotului şi instituţiilor instructiv – educative, care au venit întotdeauna cu un suport  pentru familiile de APP.  

Asistent parental
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.