Prima pagină / Oameni / Societate  /  „Asistenţa parentală profesionistă nu înseamnă doar a oferi. Dragostea şi recunoştinţa sunt doar câteva din lucrurile pe care le primeşti înapoi!”: Veronica Harea

„Asistenţa parentală profesionistă nu înseamnă doar a oferi. Dragostea şi recunoştinţa sunt doar câteva din lucrurile pe care le primeşti înapoi!”: Veronica Harea imprimare

01.12.2015  

Din anul 2011, de când au devenit asistenţi parentali profesionişti, Veronica HAREA şi soţul ei se pot mândri cu șapte copii, pe care i-au luat în plasament, până acum.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

Veronica HAREA şi soţul ei au decis să devină asistenţi parentali profesionişti fiind marcaţi de valul de migraţie, în urma căruia tot mai mulţi părinţi „pleacă şi îşi lasă copii”. Dorinţa soţilor HAREA a fost să rămână la ei în ţară, să muncească acasă, să-şi crească şi să-şi educe copiii - pe ai lor, dar şi pe ai altora - acasă.

La moment, pe lângă copiii biologici, Ecaterina şi Gheorghe, familia HAREA mai are în plasament doi copii: Mihai şi Andrei (nume schimbate). Ambii sunt fraţi.

Soţii spun că despre Serviciul de Asistenţă Parentală Profesionistă au aflat de la asistentul social din comunitate, dar şi de la o cunoştinţă din sat, care se angajase recent şi era foarte bucuroasă de alegerea pe care a făcut-o.

Familia spune că atunci când cei doi copii au venit în plasament, cel mic nu avea nici măcar doi ani.

„Micuţul avea doar un an şi şapte luni, dar e cuminţel, rar când face capricii. Nici nu m-am gândit vreodată că aş fi putut lua un copil atât de mic în plasament. Ceilalţi copii pe care i-am avut în plasament aveau vârsta de la șapte până la zece ani. Am vrut să fie de o vârstă mai apropiată cu cea a copiilor mei, pentru a putea împărtăşi interese comune, pentru a se juca împreună”, povestește Veronica HAREA.

Veronica povesteşte că cel mai greu îi este să se obișnuiască cu fiecare copil care ajunge în plasament - nu pentru că ar depăşi-o ca profesionist, ci pentru că sunt multe detalii din trecutul copilului care nu se cunosc. Asistentul parental spune că unii copii sunt mai comunicabili şi atunci e mai uşor pentru cei mari să înţeleagă ce vor, ce le place, ce simt, cu alţii însă, este nevoie de mai multe eforturi, pentru a se apropia de ei.

În cazul acestor doi fraţi, doamna Veronica recunoaşte că aceştia s-au adaptat cel mai uşor şi că de la început s-a legat o relaţie specială între ei şi familie. Cu toţii se percep ca fiind membri ai aceleiaşi familii şi se bucură de momente frumoase împreună.

„Chiar dacă băiatul cel mic nu vorbeşte, noi ne înţelegem foarte bine. Deocamdată, îi vorbesc eu şi îi arăt prin semne. Oricum, cred că cel mai important este că nu avem probleme cu mâncarea. Dacă s-a pus mâncarea pe masă, cel mic îndată îşi caută scăunelul şi nu mai aşteaptă să fie rugat să mănânce”, spune asistentul parental profesionist.

Copiii, la rândul lor, simt căldura de care au parte în sânul acestei familii. 

Mihai spune că se simte foarte bine în compania băiatului asistenţilor parentali, alături de care petrece foarte mult, jucându-se şi practicând activităţile sportive. 

Veronica HAREA a spus că de când a venit la ei în familie, Mihai este mai comunicabil şi vorbeşte deschis despre ceea ce îi place să facă. Totodată, asistentul parental admite că adulţii au un rol decisiv în educaţia şi, mai târziu, în devenirea copiilor, mai ales dacă au o funcţie atât de importantă.

„Când am ocazia, vorbesc des cu rudele mele, cu prietenii şi le recomand de fiecare dată să facă şi ei un asemenea gest. Cei de aici din localitate, deja mi-au urmat exemplul, dar în alte localităţi serviciul APP încă rămâne o necunoscută”, zice Veronica.

„... Nici nu ştiu cum aş descrie ce simt... este o mare răspundere. Nu este uşor să ai grijă nici de propriii copii... Însă, odată asumată această răspundere, nu mai faci diferenţa. Te ocupi de toţi copiii în mod egal. Oricum, eu mă simt mândră că pot face un bine”, mărturisește Veronica, strângând în palme tălpiţele lui Andrei.

Asistenţa Parentală Profesionistă este un serviciu promovat de „Parteneriate pentru Fiecare Copil”, împreună cu Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei şi USAID, în cadrul campaniei „Ai inimă de asistent parental profesionist. Ia un copil în familia ta!”.

Veronica HAREA, asistent parental profesionist din s. Bravicea, raionul Călăraşi.
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.