Prima pagină / Oameni / Societate  /  Ana Niculăeș: „În Moldova am un neobișnuit confort psihologic”

Ana Niculăeș: „În Moldova am un neobișnuit confort psihologic” imprimare

„Aș aduce din Germania în Moldova punctualitatea şi aş duce din Moldova în străinătate ospitalitatea, uneori dusă până la extreme”

16.08.2012  

Ana Niculăeș are 28 de ani şi 20 de ţări de pe patru continente, vizitate în scop de cercetare. La Chişinău, îşi continuă studiile de doctorat şi activează într-un ONG pe care l-a creat pentru susținerea copiilor și părinților în educație. Şi crede că în Moldova „suntem la un început bun”.

Votează: 5.0/5 (2 Voturi )

Carte de vizită

Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă" Chișinău - licență

Universitatea din Sorbona, Franța - Paris 5 Renes Descartes

Universitatea din Barcelona, Spania - Master European Psihologie Organizațională

Universitatea din Coimbra, Portugalia - Școală de iarnă

Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă" Chișinău - Doctorat în psihologie pedagogică, a personalității și dezvoltării

Universitatea San Diego, SUA, Universitatea Carolina de Est, SUA, Universitatea Buffalo, New York, SUA - Bursă Carnegie

Africa de Sud - seminare de cercetare

Lector universitar

20 de țări vizitate pe 4 continente - Europa, Asia, America și Africa

Steluța Andrei | Știripozitive.eu

Studiile. „Mi-am demonstrat că totul e posibil"

- Mi-am făcut studiile de licență la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă" din Chișinău. Apoi am decis să-mi urmez studiile undeva peste hotare, însă, deși aplicasem la mai multe și trecusem până în finală, toate au venit cu răspunsuri negative. Credeam că nu voi mai reuși, iar între timp am primit o recomandare să-mi fac studiile de doctorat tot în Moldova. 

Mi-am început doctoratul și am făcut și voluntariat la Spitalul Oncologic, am lucrat cu copiii bolnavi de cancer, apoi m-am angajat într-o companie unde mă ocupam de resursele umane. La un moment dat, sora mea a primit un e-mail cu o propunere de a face studiile de masterat în psihologie organizaţională, iar aceasta era binevenită pentru că lucram atunci într-o companie cu 89 de persoane angajate și era exact pe domeniul meu de activitate și interes. Una din condiții era cunoașterea limbilor engleză, franceză și spaniolă. Am aplicat și am luat bursa. Mi-am făcut studiile în 3 limbi diferite și eram îngropată tot timpul în cărți pentru a-mi ajunge colegii. În primul an de studii, din 87 de studenți, am rămas doar 24.  Dar am reușit.

Această perioadă din viața mea o consider echivalentul armatei - departe de casă, prin greutăți spre stele, mi-am făcut mulți prieteni și mi-am demonstrat că totul e posibil. Apoi a venit o perioadă la fel de grea - trebuia să-mi caut un stagiu de muncă la o companie franceză, dar venise criza, iar companiile nu angajau nici măcar studenți francezi. În 9 luni am trimis mii de CV-uri, am fost la zeci de interviuri și până la urmă am găsit o companie care angaja medici și asistenți români, deci era necesară și limba română, unde am fost acceptată imediat. Acum am revenit acasă, continui studiile de doctorat, activez în cadrul ONG-ului creat de mine pentru susținerea copiilor și părinților în educație și îmi doresc să continui aceste activități.

Ana Niculaes in Ilmenau

- Viitorul îl vezi acasă, în Moldova?

- Da, doar aici. În Moldova am un neobișnuit confort psihologic, pentru că acasă și pereții te susțin. Știu sigur că și în Moldova se pot face multe, multe din cele văzute  în cele 20 de țări vizitate. Și este nevoie de oameni ca mine și mulți alții care au decis să se întoarcă pentru ca Moldova să se dezvolte frumos.

Ana la Cape Point

- Ce spun străinii despre Moldova?

- Majoritatea nu cunosc nimic. Am auzit foarte multe versiuni despre localizarea țării noastre: în Africa, între Alaska și Canada etc. De fiecare data obișnuiesc să le prezint poze, să le arăt pe hartă unde este Moldova și să le povestesc cât mai multe despre tot ce avem noi special.

Ana la Damstat

- În care dintre țările vizitate ți-ar plăcea să stai?

- Dacă ar fi, totuși, să aleg, aș alege Germania. Este o țară foarte bine structurată, cu o infrastructură bună, îți oferă foarte multă siguranță și e o țară în care simți că lucrurile sunt făcute pentru oameni. Deși aveam stereotipul că nemții sunt rigizi, acolo mi s-au părut foarte ospitalieri, au avut grijă să-mi respecte demnitatea. Aș aduce din Germania în Moldova punctualitatea, respectarea legilor și aspectele legate de individ și drepturile lui, pentru că acolo dreptul tău se oprește în vârful nasului meu.

Ana Niculaes in Efes

- Ce ai duce din Moldova în alte țări?

- În primul rând, ospitalitatea, uneori dusă până la extreme, atunci când omul scoate cele mai bune farfurii când cineva îi trece pragul, pune prosoape pe care el în mod normal nu le folosește. Al doilea lucru ar fi deschiderea spre relații inter-personale. Este foarte important să știi că poți comunica deschis cu semenii tăi. Și neapărat aș duce peste hotare altruismul, dorința de a oferi, uneori în dezavantajul propriu. De exemplu, la o conferință organizată doar la noi oamenii o să scoată din buzunarul propriu bani și să facă să fie totul aranjat și bine. Străinii niciodată nu vor face astfel de gesturi pentru că nu le consideră raționale.

Ana in Hermanas

- Şi viitorul tău în Moldova?

- Vreau foarte mult să dezvolt un set de work-shopuri pentru domeniul de psihologie educațională, să predau în continuare. Deși sunt multe cărți care explică ce e bine și ce e rău în educație, din păcate, nu putem pretinde părinților să-și facă timp să le citească, pentru că situația e astfel și ei au copii de crescut, deci sunt focusați pe altceva.

Ana la Rovaniemi

Iar atunci când la școală facem ore în care le povestesc și le dau exemple despre ce trebuie făcut în educația copiilor - laude și pedepse, dezvoltarea atenției, văd că părinții sunt foarte deschiși. Îi văd dornici să învețe și să pună în practică ceva nou pentru a-și crește copiii cât mai bine. Și cred că suntem la un început bun, ca un grăunte care atunci când are mediul propice, se dezvoltă repede și dă roadă. Iar în Moldova, noi lucrăm la acest mediu chiar acum.

Ana Niculaes in Amsterdam Barcelona Cape Point Cape Town Damstat Efes Mexic Hermanas Ilmenau Istanbul Kiev Londra Montserrat Montserrat Rovaniemi Santa Barbara Santa Monica Venetia
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.