Prima pagină / Oameni / Societate  /  Dorina Baltag: Mai multe despre „Școala Sustenabilității”

Dorina Baltag: Mai multe despre „Școala Sustenabilității” imprimare

12.07.2016  

Dorina Baltag este coordonatoarea proiectului-pilot „Școala Sustenabilității”. Dorina a mărturisit echipei Stiripozitive.eu cum a început povestea proiectului, cine stă în spatele lui și ce au de câștigat beneficiarii.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

- Ce înseamnă Școala Sustenabilității?

- Școala Sustenabilității este un proiect-pilot care, prin activitățile sale, își propune să faciliteze transferul de cunoștințe și de know-how din diasporă către cei din țară, și vice-versa. Pentru mine Școala presupune o investiție în capitalul uman al țării, în potențialul inovativ și creativ al acesteia, precum și un canal de promovare de deprinderi de viață și antreprenoriale durabile.

- Cum va venit ideea de a crea asemenea proiect?

- Ideea acestui proiect-pilot a fost o combinație între câțiva factori. Un factor important este experiența de trai acumulată pe parcursul a ultimilor 7 ani în Regatul Țărilor de Jos. Este imposibil să locuiești în Olanda și să nu fii conectat la sustenabilitate: sustenabilitate în viața de zi cu zi – deprinderi de reciclare, consum conștient și responsabil de produse sau în afaceri – responsabilitate socială și produse ce vizează durabilitatea promovate de întreprinderi globale precum Philips.

Dorina

La fel de importantă este și implicarea pe parcursul a ultimilor 3 ani în diverse activități și proiecte cu și pentru moldoveni în Olanda și acasă. Școala în sine reprezintă principiul de conectare a moldovenilor, căci coordonarea are loc prin intermediul parteneriatului între Comunitatea Noroc Olanda (Regatul Țărilor de Jos), Asociația pentru Integrarea Migranților (Franța), Casa Mare (Estonia) și Sănătatea are Gust (Republica Moldova) și are suportul mai multor asociații din diasporă.

- Cele 5 inițiative cum vor fi selectate?

În cadrul primei Școli sunt înaintate 5 inițiative din diasporă, în jurul cărora dorim să creăm hub-uri (ateliere) de lucru. Aceste inițiative sunt rezultatul colaborării între cei din diasporă cu cei de acasă pe parcurusul a ultimilor 2 ani. În 2014, cu o echipă de 10 membri din diasporă, am lansat o platformă de comunicare între membrii din diasporă, societatea civilă și factorii de decizie din Moldova - Republica Moldova 2020, prin care am venit cu soluții de politici publice. În 2015, cu o echipă din 5 membri din diasporă, am organizat Forumul Tinerilor Basarabeni din Diasporă, unde 60 de tineri au lucrat în echipe pentru a veni cu soluții pentru problemele cu care se confruntă Moldova. Drept rezultat s-au conturat aceste 5 inițiative. Țin să menționez că s-au identificat anume aceste 5 inițiative, unde inițiatorii au făcut un prim exercițiu de cercetare în teren și au gândit o foaie de parcurs de la idee la implementare. Școala, în acest sens, servește drept platformă de creare a atelierelor de lucru, de conectare cu cei din țară și îmbunătățirea acestei inițiative, precum și trecerea la implementare propriu-zisă.

Scoala Sustenabilitatii

- Cine vor fi beneficiarii?

- Grupul-țintă sunt moldovenii stabiliți cu traiul în țară, precum și cei stabiliți cu traiul în diasporă, care revin permanent sau temporar acasă. Nu am dorit să punem limite de vârstă, să fie doar tineri sau doar adulți. Noi pledăm pentru conceptul de social learning, adică învățare unul de la altul în context social, indiferent de categoria de vârstă, experiență profesională, personală, grad ierarhic etc. Inițiativele propuse de către membrii din diasporă vor fi dezvoltate doar prin intermediul colaborării cu co-naționalii. Inițiativele vor fi dezvoltate în cadrul a 5 hub-uri a câte 5 membri fiecare. Acestea vor fi apoi implementate de către fiecare echipă în parte. Astfel se va pune în valoare capitalul uman din diasporă și cel de acasă, va avea loc transferul de cunoștințe și know-how între membrii comunităților din diasporă și cei de acasă.

- Ce au de câștigat beneficiarii?

- Formatul școlii presupune combinația între cursuri, ore practice de laborator și sesiuni de coaching. Este vorba de un proces de educație non-formală, bazat pe experiența acumulată în domeniul business și sustenabilitate, marketing și comunicare, antreprenoriat social, tehnologie și dezvoltare a facilitatorilor școlii. Participanții vor avea de câștigat la nivel de cunoștințe și aptitudini pentru a-și transforma ideile în proiecte sau antreprenoriate sociale, la nivel de socializare și networking, precum și la nivel de implicare socială sau la nivel de dezvolare comunitară prin promovarea produselor ce vor rezulta din hub-urile din care fac parte.

Principiul, pe care se bazează Școala Sustenabilității, provine din carcaterul său interdisciplinar. Școala va întruni persoane din diferite țări din diasporă și din diverse domenii de activitate, cu bagaje de cunoștințe și abilități variate, cu viziuni și idei diferite, oferindu-le contextul și oportunitatea de a lucra împreună în vederea obținerii unor soluții sustenabile în diverse domenii (mediul înconjurător, sănătate publică, antreprenoriat social și securitate publică) și, prin urmare, o dezvoltare durabilă pentru țară în ansamblu și pentru comunitățile locale.

Scoala Sustenabilitatii

- Care este partea cea mai frumoasă a acestui proiect-pilot?

- Pentru mine partea cea mai frumoasă a acestui eveiment sunt oamenii, ideile lor creative, receptivitatea de a se implica în coordonare, în promovare, în oferirea de sugestii utile, care exprimă deja sentimentul moldovenilor de a se conecta, de a căuta și găsi soluții și, per general, dorința de a mișca lucrurile din loc. 

Începând cu 8 iulie am dat start înscrierilor pentru hub-uri. Vă invităm să consultați inițiativele din afiș și să vă înregistrați prin completarea FORMULARULUI.

Acest proiect-pilot este susținut de către Biroul pentru Relații cu Diaspora (BRD) al Cancelariei de Stat, în parteneriat cu Organizația Internațională a Migrației (OIM), misiunea din Moldova și Agenția Elvețiană pentru Cooperare și Dezvoltare (SDC) și face parte din Programul de Granturi Diaspora Engagement Hub.Organizatorii evenimentului vor asigura transportul, cazarea și pensiune completă pentru participanți. 

Foto: arhivă personală

Scoala Sustenabilitatii Scoala Sustenabilitatii Scoala Sustenabilitatii Scoala Sustenabilitatii Scoala Sustenabilitatii Scoala Sustenabilitatii Dorina
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.