Prima pagină / Oameni / Societate  /  Raisa Ambros, jurnalista care promovează valoarea socială la nivel global | MOLDOVA DE ORIUNDE - REVISTA DIASPOREI

Raisa Ambros, jurnalista care promovează valoarea socială la nivel global | MOLDOVA DE ORIUNDE - REVISTA DIASPOREI imprimare

26.08.2016  

„Și-a urmat visul, cel de a reuși în Italia ca profesionist al comunicării, dar destinul a făcut ca împlinirea acestuia să aibă loc în Anglia”, scrie MOLDOVA DE ORIUNDE - REVISTA DIASPOREI, despre povestea Raisei Ambros.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

După ce a devenit prima jurnalistă moldoveancă în Italia acreditată la Ordinul Jurnaliștilor din regiunea Lazio, Raisa Ambros și-a încercat norocul peste hotare. Astăzi este redactor-șef la revista internaţională Social Value & Intangibles Review, pe care a creat-o în ianuarie 2015 în Marea Britanie. „Este a patra ţară în care mă stabilesc, dar nu mi-e frică să o iau din nou de la capăt. Aici mă simt apreciată și încurajată să-mi exprim ideile, iar dacă sunt bune, am libertatea de a le pune în practică și de a crește profesional”.

Raisa Ambros

În doar un an de muncă (e adevărat, foarte grea – uneori chiar de 16 ore pe zi), a devenit asociata firmei Seratio, care produce revista, în colaborare cu Centre for Citizenship, Enterprise and Governance Think Tank (CCEG). Iar după ce și-a demonstrat tenacitatea și dorinţa de a accede la un nivel superior, CCEG i-a oferit o bursă de studiu pentru un doctorat la Londra.

Având deja experienţa colaborării cu diverse ambasade și comunităţi străine din Roma, nu i-a fost greu să comunice cu celebrităţi din toată lumea. Din palmaresul interviurilor sale de top cu personalităţi fac parte cele pe care le-a realizat cu Sharon Stone, campionul mondial Gianluigi Buffon, Prima Doamnă a Republicii Costa Rica, Mercedes Peñas Domingo, Prim-ministrul regiunii Quebec, Philippe Couillard, Rick Fedrizzi, CEO, U.S. Green Building Council și mulţi alţii.

„Cea mai mare satisfacţie a meseriei mele o am atunci când reușesc să intru în consonanţă cu persoana intervievată pentru a atinge cele mai adânci straturi ale sufletului său și a scoate la suprafaţă lucruri minunate despre viaţa și activitatea sa”, afirmă Raisa Ambros.

Complimentul profesional suprem îl primește atunci când Sharon Stone, în loc de 10 pagini de răspunsuri la întrebările sale, cerute în două săptămâni, îi trimite 20 de pagini în doar 2 zile; atunci când Gianluigi Buffon îi spune că nimeni nu i-a mai luat niciodată până acum un interviu pe teme atât de importante; când Prima Doamnă a Republicii Costa Rica găsește timp, dimineaţa devreme, să-i ofere 30 de minute de interviu și, atunci când funcţionarii de la protocol îi fac semne că trebuie să pună punct fiindcă s-a epuizat timpul, consoarta președintelui regretă că nu a apucat să facă mai multe destăinuiri. Sau atunci când îi dăruiește o revistă Primului-ministru al regiunii Quebec la o conferinţă, și acesta se întoarce peste câteva clipe să-și exprime disponibilitatea pentru un interviu.

Raisa vorbește cinci limbi, trei dintre ele la perfecţie.

Revista sa este distribuită în toată lumea online și pe hârtie, și are menirea de a promova Valoarea Socială, Valorile Intangibile sau Non-Financiare, Impactul Social sau mai bine zis politicile sociale ale guvernelor, firmelor, organizaţiilor și ale comunităţii.

Progresul umanităţii a demonstrat că fără sustenabilitate nu există viitor, și fără fericirea personalului la locul de muncă nu există profit, deci compania trebuie să asigure în primul rând bunăstarea angajaţilor săi, la un nivel demn de reputaţia sa. Numeroase firme de talia precum IBM sau Bosch își împărtășesc în revistă bunele practici în materie de responsabilitate socială, iar organizaţii mondiale precum ONU, Organizaţia Internaţională a Muncii, Banca Mondială, Greenpeace, The Prince's Trust, Medici fără Frontiere, The Walk Free, Anti-Slavery International și multe altele își publică în revistă campaniile și studiile de caz. Ideea acestei platforme internaţionale este cea de a uni oamenii de pe întreg globul în lupta împotriva sărăciei, pentru o viaţă și o lume mai bună, de a ajuta prin comunicare și distribuirea informaţiei la dezvoltarea unei conștiinţe comune a unor valori împărţășite de cât mai mulţi, iar ţările în curs de dezvoltare, ca Moldova, să înveţe de la cele care au realizat deja pași uriași către progres și bunăstare.

Inovaţia socială este un concept aflat la ordinea zilei în Europa, iar Seratio a dezvoltat „cea mai rapidă și mai economică metodă din lume pentru a măsura valoarea și impactul social”, conform presei din Vatican. În acest moment, firma Seratio este lider mondial în măsurarea valorilor non-financiare, precum valoarea socială, sclavia modernă, violenţa domestică, artele, libertatea, sănătatea și bunăstarea, ethical leadership, și are la activ peste 15 proiecte realizate pentru guvernul britanic. Și este în același timp consultant principal pentru diverse guverne din lume care vor să creeze beneficii sociale pentru ţările lor. Creierul care a inventat aceste metode de măsurare a valorilor intangibile este profesorul Olinga Ta'eed, cel care a avut intuiţia de a da curs propunerii Raisei de a crea o revistă și care i-a zis scurt: „Dacă te pricepi, fă-o”. Aceasta a fost șansa pe care moldoveanca a prins-o din zbor și, fără să mai stea pe gânduri, s-a apucat de treabă: un poiect nou, într-o limbă nouă, cu oameni noi. „Cred că englezii pun accentul în primul pe substanţă, și nu pe formă. Nu s-au uitat la nivelul meu de engleză, care nu era perfect, ci la ambiţiile proiectului internaţional, care în scurt timp a ajuns la cel mai înalt nivel, apreciat de profesioniști din toată lumea”.

Raisa Ambros

Raisa Ambros are în reţeaua sa LinkedIn peste 6400 de contacte care îi urmăresc activitatea, printre care peste 5000 sunt manageri de responsabilitate socială ai celor mai mari firme din lume. De curând, a creat pe LinkedIn și grupul Social Value & Intangibles Review (SVIR), care a adunat în doar două săptămâni 800 de membri.

Nu i-a fost ușor basarabencei să ajungă la acest nivel. Viaţa sa a traversat perioade fericite și deziluzii majore. După absolvirea Academiei de Teatru și Film din București, Raisa a activat timp de cinci ani în România ca scenarist și creator de formate de televiziune la ProTV și Acasă. Apoi, într-o zi, a decis că vrea să încerce să se dezvolte și să studieze în Italia, unde birocraţia i-a furat șapte ani din viaţă, până a reușit să-și echivaleze diplomele de licenţă și de masterat, pe care nu le-a folosit niciodată în Italia. În tot acest timp, a pierdut speranţa de a-și mai continua viaţa de intelectual, pentru a supravieţui fiind nevoită să accepte munci sub nivelul ei de calificare: îngrijitoare de bătrâni, barista, ospătar, vânzătoare, secretară. „Cred că tot acest parcurs mi-a folosit ca să ajung persoana puternică, rezistentă și ambiţioasă care sunt astăzi. Tot ce știu despre valoarea socială se trage din școala vieţii”.

Raisa Ambros

Raisa Ambros a trăit ani întregi fără să aibă timp să citească o carte sau un ziar; muncea 7 zile din 7 la magazin, iar seara nu voia decât să se odihnească. „Au fost perioade când m-am resemnat să-mi petrec viaţa la picioarele clientelor care probau pantofi la buticul de lux în care lucram. Până într-o zi, când un profesor italian m-a îndemnat să fac niște cursuri pentru a-mi relua legătura cu vechea mea chemare, scrisul. Așa am început să fac toate cursurile posibile de scriere creativă în italiană, după care am prins curaj și încredere în mine și am devenit jurnalist cu acte în regulă în Italia”.

Raisa Ambros este un simbol pentru moldovenii și românii din Italia, pentru ambiţia sa de a excela. A promovat intens ani de zile comunitatea noastră din Peninsulă, unde încă mai scrie pentru diverse ziare. Iar de curând i s-a propus să facă parte din Consiliul Consultativ al Centrului Naţional al Cinematografiei din Moldova. Va continua să promoveze peste hotare cultura ţării sale natale. „Motto-ul meu este că astăzi nimic nu este imposibil; trebuie doar să găsești modalitatea potrivită pentru a realiza ceea ce-ţi dorești”.

After becoming the first Moldovan recognized at the Order of Journalists from Lazio, Raisa Ambros tried her luck abroad. Today, she is the editor-in-chief of the international magazine Social Value & Intangibles Review, which she founded in Great Britain in January 2015.

Sursă: MOLDOVA DE ORIUNDE - REVISTA DIASPOREI

Revista diasporei „MOLDOVA de oriunde” este disponibilă online pe site-ul Biroului pentru Relații cu Diaspora www.brd.gov.md și pe portalul www.stiripozitive.eu

Versiunea PDF: Revista_MOLDOVA_de_oriunde_ISSN.pdf

Raisa Ambros Raisa Ambros Raisa Ambros
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.