Prima pagină / Oameni / Societate  /  Un calculator și o școală incluzivă pentru Andrei din satul Nișcani, Călărași

Un calculator și o școală incluzivă pentru Andrei din satul Nișcani, Călărași imprimare

Andrei Vieru are nevoie și de un drum ca să poată să ajungă la școala incluzivă

24.09.2012  

„Am fost în aceste zile la școala din Nișcani. Este prima școală incluzivă din raionul Călărași. Aici învață 124 de copii dintre care cinci cu cerințe educaționale speciale. Andrei Vieru are 14 ani și este unul dintre ei. Îi place la școală, pentru că băieții din clasă îl ajută și sunt prietenii lui”.

Veronica Boboc | Centrul Media pentru Tineri

Acasă, Andrei are un calculator performant - cadou de la Prim-ministrul Vlad Filat. În 2010, în cadrul unei expoziții de binefacere, Premierul l-a întâlnit, i-a strâns mâna și i-a promis computerul. Peste un timp, cadoul a ajuns acasă la Andrei. Și aici Andrei are cuvinte de mulțumire și pentru Nelu Mogâldea de la Centrul „Dorința" din Călărași, pentru că în timpul în care calculatorul era pe drum, ca să împlinească visul lui Andrei, a fost foarte insistent.

„Mă bucur mult. Transmiteți-i salutări de la Prim-ministru", a afirmat Consilierul Primului-ministru, Victor Lutenco, atunci când am exclamat: „Ce bine că, totuși, acest calculator a ajuns la copil. Și de ați ști cât de mândru este!"

În această săptămână, Andrei a fost implicat în Atelierului Video OneMinteJr., organizat de Centrul Media pentru Tineri și UNICEF, în cadrul căruia copiii și tinerii cu nevoi speciale din Călărași au creat filme de un minut. Filme despre visele lor, dar și despre dificultățile cu care se confruntă.

Dincolo de ecran, în viața reală, Andrei nu poate să meargă uneori la școală din cauza drumului. La marginea satului Nișcani, acolo unde locuiește, drumul seamănă mai mult cu o râpă. Până la șosea sunt vreo 1,5 km, însă Andrei spune că uneori „nu are sfârșit". „Când eram mai mic, mama mă ducea în spate. Iar acum, când plouă ori ninge, drumul devine și mai anevoios".

Acum Andrei se gândește să-i ceară primarului, comunității, Premierului și tuturor oamenilor importanți pe care îi întâlnește un drum ca să poată să ajungă la școala incluzivă!

 

Andrei împreună cu prietenii săi. Andrei alături de interpreta Anișoara Puică. Mesaje de dragoste de la copiii care au participat la Atelierul Video OneMinteJr.
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.