Prima pagină / Oameni / Societate  /  Olga Chilat: „Emigrarea m-a învăţat sa ies din zona de confort şi să înfrunt frica de noi începuturi”

Olga Chilat: „Emigrarea m-a învăţat sa ies din zona de confort şi să înfrunt frica de noi începuturi” imprimare

07.06.2017  

Olga Chilat are 24 ani şi este originară din Chişinău. Ca mulţi alţi tineri, a plecat din Moldova pentru studii, iar acum face parte din grupul de tineri care ne ajută la formarea unei imagini cât mai pozitive a ţării noastre, ca stagiară la Comisia Europeană, în cadrul Agenţiei Executive pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

- Cum ai ajuns în Franţa şi ce studii ai făcut?

- Am absolvit Liceul Teoretic „Ion Creangă" din Chişinău. Eram doar o elevă care ştia însă că lumea e mult mai mare decât Republica Moldova. Am aplicat simultan la câteva universităţi din Marea Britanie şi Franţa, pregătind teste de limbi străine în engleză (TOEFL) şi franceză (TCF).

Mergeam la profesori şi directori pentru scrisori de recomandare, traduceam diplome şi certificate. Nu credeam în propria reuşită, pierdeam undeva motivaţia... Însă m-au luat. Am fost acceptată la Universtité de Strasbourg şi Anglia Ruskin University. Am ales ceea ce putea să-şi permită familia mea la acel moment. Era varianta ideală, unde înscrierea era aproape gratuită - trebuia doar să reuşesc să mă întreţin.

Olga Chilat

Am învăţat la Facultatea de Drept cu un specific pur francez - Administrare Economică şi Socială - un modul de drept şi economie. Am încercat să aleg cursuri opţionale care îmi plăceau mie, nu care ar modela mai concret un parcurs profesional.

Erau cursuri de business, drept economic european - domenii pe care nu le vedeam într-o combinaţie de carieră, dar mă motivau. Spre marea mea surpriză, Colegiul Europei din Bruges oferea o specialitate care se baza exact pe aceşti doi piloni.

Deci, am aplicat. Din nou am alergat după scrisori de recomandare, diplome şi certificate. Şi din nou - am fost acceptată. Am obţinut o bursă în cadrul Politicii Europene de Vecinătate (ENP), însă ştiu că mulţi dintre colegii mei au achitat întregul cost de €24.000.

- Care a fost primul impact şi cum ai reuşit să te integrezi în Franţa?

- Evident, nu mi-a fost uşor, pentru că nimănui nu i-a fost uşor, de fapt. M-am convins însă că o persoană trebuie să înveţe să-şi accepte deciziile, pentru că nu decizia îl face nefericit, ci lipsa de management a deciziei. Îmi era greu, pentru că, după băncile şcolii, am studiat doar în limbi străine, fără indulgenţe. Mi-a fost greu din motiv că nu puteam să obţin o gratificare doar pentru relaţiile bune cu profesorii, aşa cum se practică de multe ori la noi. A trebuit să fiu complet responsabilă pentru reuşitele mele.

Mi-a fost greu, pentru că familia mea era departe, că a trebuit să asimilez culturi pe care nu neapărat le înţelegeam, caractere prea complicate şi atitudini „mai puţin moldoveneşti".

Însă am îmbrăţişat rapid responsabilitatea socială a francezilor, politeţea, faptul că cineva îţi tine uşa când intri sau ieşi. M-a mirat faptul că tinerii se concentrează mai mult pe activităţile care le plac, chiar dacă încearcă mai multe facultăţi, pe când la noi îţi poţi permite o singură decizie, fără a eşua. Eu cred că așa atitudine e de neprețuit! Sau, chiar din prima zi, dezorientată cum eram, am lăsat undeva o mapă cu acte şi am găsit-o tot acolo.

- Ai făcut studii în mai multe ţări. Cum a fost?

- Am învăţat în Franţa şi în Belgia. Facultatea de Drept din Strasbourg reflectă perfect sistemul de învăţământ francez - metodologic şi puţin flexibil. Din experienţa mea, studenţilor li se lasă o mică margine de creativitate, din care motiv multe lucruri se învăţau pe de rost. Eseurile sau disertaţiile se scriau respectând strict metodologia stabilită un secol mai devreme. Este, în acelaşi timp, fascinant, simbolic, dar şi frustrant, într-un fel.

Tinerii nu sunt încurajaţi să fie creativi. Însă, odată ce înţelegi cum funcţionează lucrurile şi ai stofă de jurist, performanţa academică creşte considerabil.

Chiar şi în strategie, unde creativitatea e un atu, orice idee trebuie să meargă de mână cu un fundament teoretic. În Belgia, contextul educaţional era ușor diferit. Am experimentat un sistem, împrumutând de la britanici, americani şi francezi. Similar, în strategie, originalitatea era valorificată doar dacă avea sens teoretic.

În aceasta constă, de fapt, farmecul acestei experienţe. Profesorii, în cea mai mare parte din afară, aveau cursurile şi exigenţele lor, aşa cum este obişnuit în ţara lor de activitate.

Olga Chilat

- Faptul că deja ai trăit experienţa emigrării din Republica Moldova în Franţa, te-a ajutat când ai plecat mai departe în Belgia?

- „Emigrarea" aceasta este una dintre cele mai valoroase experienţe pentru mine. M-a învăţat sa ies din zona de confort şi să înfrunt frica de noi începuturi. Deşi eram suficient de autonomă în adolescenţă, am învăţat că adaptarea la noi circumstanţe e veritabilul test de autonomie. Mi-am dat seama ca un om nu e neapărat bătut în cuie de pământul unde a crescut şi că poate să reuşească oriunde, dacă vrea să reuşească, iar dacă am făcut-o o dată, o pot face încă o dată. Am schimbat des oraşe şi case în ultimii doi ani, iar fără experienţa emigrării cred că aveam să trec peste asta mult mai greu. Mai ales e important că aici toată lumea e ca mine!

- Cred că visul multor tineri este să muncească în cadrul Comisiei Europene. A fost un drum lung?

- Drumul pare lung, înainte să călcăm pe el. Cândva Comisia Europeană îmi părea un obiectiv de neatins, un mediu la care nu aş putea contribui cu nimic valabil. Acum însă, îmi dau seama că e doar un început, încerc să valorific nu doar ceea ce poate o organizaţie să-mi dea, ci şi contribuţia mea pentru această organizaţie. Mereu am crezut că dacă o persoană este sigură de potenţialul său şi este conştientă de limitele sale are toate şansele să reuşească. Eu cred că dacă poţi visa la ceva, poți obţine ceea ce visezi.

În prezent, sunt stagiară la Comisia Europeană, în cadrul Agenţiei Executive pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (EASME). Am fost plăcut surprinsă că mi-au fost de folos cursurile de la Universitate şi experienţa asociativă (extracuriculară): speaker, hunting-ul pentru TEDx, control de calitate la o asociaţie de studenţi din facultate, participarea la congresele instituţiilor internaţionale, chiar şi informatica, pe care am însuşit-o foarte greu.

Acum fac control de calitate, analiză de date, management de proiecte şi particip la procesul de formare a unei noi organizaţii în cadrul Comisiei Europene (European Innovation Council), pentru care încerc să atrag investitori în cadrul programului Horizon2020, pentru a promova şi a reduce riscul întreprinderilor inovatoare.

Cum decurge o zi de muncă din viaţa ta?

- Zilele mele de muncă variază în funcţie de volumul de lucru şi deadline-uri. Fără a eşua, încep ziua cu un antrenament de 40 de minute, acasă. Acest obicei mă trezeşte şi îmi asigură energie pentru tot restul zilei. Când ajung la oficiu, salut neapărat colegii de muncă, verific dacă am reuniuni şi îmi organizez misiunile în jurul acestora. În instituţii publice, e obişnuit să se organizeze câteva reuniuni pe săptămână. De obicei, văd ce am de raportat la următoarea reuniune şi pregătesc acest material. Încerc să dedic o jumătate de oră pentru a citi actualităţile, mai ales cele în afacerile europene. Mi-aş dori să fiu mult mai constantă în această privinţă. Fac task-urile ce necesită rapiditate în prima jumătate a zilei, iar cele care cer reflecţie şi analiză le las pentru după amiază. Încerc din răsputeri să nu mănânc în faţa calculatorului, să ies afară la o plimbare pentru a-mi „aerisi creierii". Deseori ies pe strada comercială de lângă oficiu, fără a cumpăra ceva neapărat. Vitrinele şi oamenii din jur îmi distrag atenţia.

- Mama ta, Preşedinta Asociaţiei „Vatra Neamului" din Rho, Italia, este o persoană foarte activă, iar prin activităţile sale contribuie enorm la promovarea culturii şi tradiţiilor din Republica Moldova. Pe cât eşti de implicată în asemenea activităţi?

- Întrucât sejurul meu în Italia este periodic şi ocazional, implicarea mea în proiectele mamei e şi ea ocazională. Această femeie are o capacitate organizatorică şi operaţională incredibilă, iar eu o pot asista în minuscule misiuni punctuale. De exemplu, am moderat odată un concert folcloric pentru diaspora din regiune. Altă dată, am cântat nişte colinde străvechi. Când sunt pe loc, îi ofer suport logistic şi asigur prezenţa exemplară la evenimente. La distanţă însă, ne sfătuim la telefon, contribui cu susţinere morală şi încurajare. Să ştiţi că poartă pe umerii săi responsabilităţi enorme.

Olga Chilat

- Unde îţi vezi viitorul? În Belgia, Franţa, Republica Moldova sau în altă ţară?

- Acum această întrebare e una la care nu am răspuns. Îmi văd viitorul făcând ceva ce mă împlineşte ca fiinţă umană şi îmi satisface aspiraţiile profesionale. Ţara în care acestea s-ar realiza nu e importantă. Minima mea exigenţă e să fie un loc unde nu sunt încălcări grave ale dreptului omului şi unde femeia este tratată cu decență şi relativă egalitate faţă de bărbat. Spun „relativă", pentru că sunt realistă.

- Unde este pentru tine „acasă"?

- M-am întrebat deseori acest lucru şi am înţeles că poate fi nicăieri şi oriunde, în dependenţă de buna dispoziţie. Pentru mine "acasă" este unde mă simt iubită şi protejată, unde pot să stau fără jenă, unde se găteşte mâncare de casă, unde ştiu limba vorbită, unde pot să mă adresez unui doctor, unde am prieteni. "Acasă" nu este un loc, este o reuniune de condiţii.  

- Faci parte din categoria de moldoveni cu care noi ne mândrim şi pe care-i avem ca exemplu. Care sunt lecţiile învăţate de tine de la belgieni, italieni, francezi?

 • Nu știu dacă belgienii/ italienii/ francezii m-au învăţat asta, dar ştiu că am înţeles asta trăind printre ei.

 • Nu lua drept bun relaţiile cu prietenii. Investeşte timp şi efort în ele, dacă vrei să-i păstrezi.

 • Nu te grăbi să-ţi trăieşti tinereţea. Nu te precipita în căsătorii şi dă-ţi timp pentru a găsi o ocupaţie care îţi place. Ţine minte că vei fi împotmolit în ea pentru cel puțin următorii 10 ani.

 • E important ce mănânci. Mâncarea nu e doar pentru gust, dar şi pentru conţinut. Când mănânci ceva, gândeşte-te ce folos îţi aduc acele alimente şi cât de mulţumit vei fi de tine dacă le consumi.

 • Mediul înconjurător contează. Triază-ţi gunoiul. Lasă locul curat după tine pentru următorul utilizator. Nu fuma în încăperi închise şi nu forţa pe nimeni să înghită fumul pe care îl produci. Un management de deşeuri inteligent stă la baza unui respect reciproc în societate. Suntem responsabili pentru dauna cauzată altora.

 • Se poate de trăit bine fără mită, deşi mita vine să ne ajute în situaţiile cele mai incomode, ne poate salva reputaţia, succesul şi libertatea. Mita deresponsabilizează. Niciodată nu ştii de ce parte a baricadei te vei afla față de corupţie.

Interviu realizat de Aliona PURCI, Padova

Articol realizat în cadrul proiectului „În prim plan FEMEIA", desfăşurat în cadrul programului de granturi Diaspora Engagement Hub, implementat de Biroul Relații cu Diaspora (BRD) al Cancelariei de Stat a Republicii Moldova, în parteneriat cu Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), Misiunea în Moldova, în cadrul proiectului „Consolidarea Cadrului Instituţional al Republicii Moldova în domeniul Migraţiei şi Dezvoltării", finanţat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare și (SDC). 

Olga Chilat are 24 ani şi este originară din Chişinău. Ca mulţi alţi tineri, a plecat din Moldova pentru studii, iar acum face parte din grupul de tineri care ne ajută la formarea unei imagini cât mai pozitivă a ţării noastre. Olga Chilat Olga Chilat Olga Chilat Olga Chilat Olga Chilat Olga Chilat
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.