Prima pagină / Oameni / Societate  /  (Video) Conștiința cetățenească în Moldova: E timpul pentru implicare!

(Video) Conștiința cetățenească în Moldova: E timpul pentru implicare! imprimare

15.06.2017  

Despre cum se implică cetățenii Republicii Moldova în viața comunității la nivel local și național, precum și despre cunoștințele acestora despre drepturile omului, guvernarea democratică și interacțiunea dintre comunitățile din cadrul statului s-a discutat în cadrul evenimentului de prezentare pubșlică a studiului „Conștiința cetățenească în Moldova, Ucraina și Belarus”,

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

Concluziile studiului „Conștiința civică în Ucraina, Republica Moldova și Belarus” - unele îngrijorătoare, altele dătătoare de speranțe - au fost prezentate și discutate în cadrul unui eveniment public ce a reunit, la Chișinău, cercetători, parteneri de dezvoltare, ONG-uri și reprezentanți ai autorităților, care au afirmat împreună că „e timpul pentru implicare!”

pppppppppppppppppp

„Această cercetare a fost realizată în cadrul unui program finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei. Este un program regional mai puțin obișnuit pentru regiunea noastră și este un program pentru Ucraina, Belarus și Republica Moldova. Studiul este realizat de colegii mei de la PNUD Ucraina, în cooperare cu mai multe organizații sociologice ,iar modelul este axat pe întrebări ce țin de conștiința cetățenească în Republica Moldova. Chintesența studiului conduce spre concluzia că încă avem mult de muncit, în special în ceea ce privește drepturilor omului”, a afirmat Sorin Mereacre, Președintele Fundației Est-Europene.

Constatările principale în cadrul studiului sunt structurate în patru secțiuni: Cunoștințe civice, comportament civic, atitudine, convingeri civice și perspectivele educației civice.

În secțiunea legată de cunoștințele civice, moldovenii au fost întrebați despre bazele funcționării statului: Drepturile și îndatoririle unui cetățean, constituirea bugetului statului și bugetelor locale, impozitarea, prevederile fundamentale ale Constituției . În Republica Moldova, întrebarea de control a fost legată de cine aprobă bugetul statului și bugetul local (răspunsul corect: parlamentul, în primul caz, iar consiliile locale, în cel de al doilea). La această întrebare au răspuns corect 35% dintre respondenți, ceilalți afirmând că bugetul se aprobă de către guvern (19%).

yyyyyyyyyyy

În secțiunea legată de comportamentul civic, cetățenii Republicii Moldova au fost chestionați cu privire la implicarea lor în viața comunității locale și disponibilitatea lor de a participa la diverse activități. Merită menționat faptul că Republica Moldova a înregistrat un nivel ridicat al activității publice. Participanții la sondaj au fost chestionați în legătură cu valorile pe care le consideră semnificative pentru ei personal și în general pentru toți cetățenii Republicii Moldova. Cele mai importante valori pentru cetățenii din țara noastră în plan personal sunt: Drepturile omului (56%), respectarea legilor (40%), libertatea individuală (38%), respectul pentru viața umană (34%), precum și siguranța (16%).

mmmmmmmmmm

Atitudini și convingeri civice - În percepția moldovenilor, cele mai importante 5 valori personale ale unui bun cetățean sunt: drepturile omului (56%), respectarea legilor (40%), libertatea individuală (38%) și respectul pentru viața umană (34%).

Capacitatea de a accepta alte persoane, care sunt diferite, este o trăsătură necesară a unui cetățean într-o societate democratic, în care se promovează egalitatea în drepturi a tuturor oamenilor, indiferent de origine, religie, orientare sexuală și alte caracteristici. 79% dintre moldoveni consideră inacceptabil să aibă ca vecini persoane LGBT.O atitudinea prudentă, de asemenea, este manifestată față de ex-deținuți. 40% dintre moldoveni nu ar accepta imigranți în calitate de vecini. 32% dintre respondenți consideră inacceptabil traiul alături de reprezentanții altor rase/etnii.

Perspectivele educației civice – Moldovenii, de cele mai multe ori, au avut experiența încălcării drepturilor lor în domeniul sănătății (32%), justiției (21%) și în domeniul ocupării forței de muncă (12%). Totuși, 33% dintre respondenții din Republica Moldova au declarat că nu au avut de a face cu încălcări ale drepturilor lor.

„Trebuie să recunosc că este unul dintre cele mai proaspete sondaje, indicatorii sunt destul de relevanți, datele urmează să fie luate în calcul de către autoritățile naționale care ne vor fi de mare folos în modificarea conștiinței cetățenilor noștri”, a declarat reprezentanta Ministerului Justiției, Diana Pocitar Poparcea.

ppppppppppooo

„Unele date sunt alarmante, altele mă bucură. Cel  mai alarmant mi s-a părut faptul că unul din trei cetățeni totuși nu-și cunosc drepturile, cetățenii nu cunosc cum se formează bugetele locale, naționale și pentru ce plătesc impozite iar dacă plătesc impozite cât la sută constituie impozitul. Mi s-a părut îmbucurător că sunt predispuși să participe la proteste, sunt preocupați de viața politică comparativ cu alte țări”, a afirmat reprezentanta Institutului de Politicii Publice, Stela Uțică.

jjjjjjjjjjjjjjj

Studiul Conștiința civică în Ucraina, Republica Moldova și Belarus a fost efectuat în perioada iunie-septembrie 2016 și a cuprins două etape: sondajul sociologic reprezentativ pentru populația adultă și focus-grupurile cu publicul și cu experții.

Dimensiunea eșantionului pentru Republica Moldova a fost de 400 de persoane, iar marja de eroare nu depășește 1,6% pentru aproape 50% de indici cu un nivel de încredere de 0,95 și efect de sondaj de 2.

Metodologia a fost dezvoltată de Pact Inc. și PNUD și adaptată de companiile de cercetare pentru fiecare țară. În Republica Moldova, munca în teren a fost realizată de compania CBS-AXA. Prezentarea studiului în Republica Moldova a fost organizată de Fundația Est-Europeană, cu ajutorul financiar oferit de Guvernul Suediei și de Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei / DANIDA.

Studiul a fost efectuat în perioada iunie-septembrie 2016 și a cuprins două etape: sondajul sociologic reprezentativ pentru populația adultă și focus-grupurile cu publicul și cu experții.

Dimensiunea eșantionului pentru Republica Moldova a fost de 400 de persoane, iar marja de eroare nu depășește 1,6% pentru aproape 50% de indici cu un nivel de încredere de 0,95 și efect de sondaj de 2.

Metodologia a fost dezvoltată de Pact Inc. și PNUD și adaptată de companiile de cercetare pentru fiecare țară. În Republica Moldova, munca în teren a fost realizată de compania CBS-AXA. Prezentarea studiului în Republica Moldova a fost organizată de Fundația Est-Europeană, cu ajutorul financiar oferit de Guvernul Suediei și de Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei / DANIDA.

kkkkkkkk

Studiul poate fi accesat AICI.

Alina Anghel

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Guvernului Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.