Prima pagină / Oameni / Societate  /  (Video) Elveția – Moldova: oameni cu inimi solidare

(Video) Elveția – Moldova: oameni cu inimi solidare imprimare

09.10.2017  

473 de copii din Moldova au beneficiat în ultimii ani de îngrijiri în cadrul unor tabere medicale, organizate în Elveția de către Fundația Swiss COR și partenerul său din Moldova, Asociația „Inimi solidare”. Echipa Stiripozitive.eu i-a întrebat despre ce i-a motivat să realizeze asemenea misiuni în beneficiul copiilor din Moldova și cum apreciază cooperarea moldo-elvețiană pe doi dintre protagoniștii acestor acțiuni umanitare: Președintele Fundației Swiss COR, Adolf Ogi, care a fost Președinte al Elveției în două mandate, și Ambasadorul Elveției în Moldova și Ucraina, Guillaume Scheurer.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

473 de copii din Republica Moldova au participat la șase tabere medicale, organizate în 2007, 2010 și în perioada anilor 2012-2015 în Elveția de către Fundația Swiss COR și Asociația „Inimi solidare". Acești copii, în majoritate instituționalizați în structuri rezidențiale din țară, au beneficiat de 366 de intervenții dentare, 34 de suporturi pentru mobilitate, 2 scaune mobile, 40 perechi de ochelari și 69 aparate auditive. Toate aceste cifre fiind expresia concretă a unei solidarități venită din partea unor oameni din Elveția, cu se zice în Moldova - cu inimă mare.

Președintele Fundației Swiss COR, Adolf OGI, care a fost Președinte al Confederației Elvețiene în 1993 și 2000 și Ministru în câteva rânduri - al Transportului Comunicațiilor și Energiei, apoi al Apărării și mai târziu al Protecției Civile și Sportului - a explicat la Chișinău de ce pentru fundația elvețiană este important să ajute copiii din Moldova și ce emoții a avut când a revăzut copiii care au participat la taberele medicale din Elveția.

„Am văzut copii care au venit în Elveția în scaun cu rotile și i-am revăzut acum mergând. Am avut lacrimi în ochi...", a mărturisit Președintele Swiss COR, Adolf OGI.

Ambasadorul Confederației Elvețiene în Republica Moldova și Ucraina, Guillaume SCHEURER, a făcut o trecere în revistă a cooperării moldo-elvețiene pe diverse planuri și a dat în interviul pentru Stiripozitive.eu și câteva vești bune cu privire la continuarea angajamentului Elveției pentru a sprijini dezvoltarea Republicii Moldova și a cetățenilor săi.

Fundaţia Swisscor a fost creată în anul 2000 de către Adolf OGI. Taberele medicale Swisscor se înscriu într-o lungă tradiţie umanitară elveţiană. Fundaţia Swiss COR are drept obiectiv de a găzdui copiii socialmente defavorizaţi sau cu dizabilități din țările în dezvoltare pentru o vacanţă în Elveţia, unde beneficiază de îngrijiri medicale primare, realizabile într-o perioadă dedouă săptămâni. Venind din diferite regiuni şi ţări, atât copiii cu dizabilităţi cît şi cei sănătoşi, învață să locuiască împreună fără bariere sau prejudecăţi. Asistenţa medicală este oferită de către un personal medical de specialitate.

Copiii din Republica Moldova a participat la 6 tabere medicale în 2007, 2010 și în perioada anilor 2012-2015. În această perioadă 473 copii, majoritatea instituționalizați în structuri rezidențiale din țară, au beneficiat de: 366 intervenții dentare, 34 suporturi pentru mobilitate, 2 scaune mobile, 40 perechi de ochelari, 69 aparate auditive.

Din 2016 Fundația Swiss COR a optat pentru continuarea misiunii sale prin susținerea unei inițiative la nivel local. Astfel un grup de tineri din Republica Moldova, membri ai Asociației „INIMI SOLIDARE" și-au conjugat eforturile pentru a asigura continuitatea proiectelor Fundației Swisscor.  Activitățile asociației se axează pe următoarele:

  • Promovarea dezvoltării senzorial-motorice a copiilor cu dizabilități din Republica Moldova 
  • Suport pentru profesioniști în demersurile terapeutice
  • Suporturi auditive și asistența tehnică a aparatelor auditive
  • Suporturi vizuale pentru copiii slab-văzători
  • Igienă dentară explicată copiilor cu deficiențe senzoriale
  • Suporturi pentru mobilitate
  • Cauze sociale.

Pentru mai multe informații, vizitați: www.swisscor.ch, www.inimisolidare.md.

 

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.