Prima pagină / Oameni / Societate  /  Mihai Ungureanu: „În lucrările mele este mai mult decât un dor de casă- este un dor de lucruri frumoase lăsate de strămoșii noștri nouă”

Mihai Ungureanu: „În lucrările mele este mai mult decât un dor de casă- este un dor de lucruri frumoase lăsate de strămoșii noștri nouă” imprimare

01.12.2017  

Mihai Ungureanu este artistul plastic care prin tablourile sale redă dorul și dragostea pentru ACASĂ! De ceva timp nu mai este student la Academia de Arte din Veneția, Italia, pentru că şi-a început cariera de artist independent. Tânărul consideră că cei mai importanți promotori ai folclorului suntem fiecare dintre noi, cei care cu drag poartă o IE sau povestesc despre Ţara lor.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

Lucrările lui sunt despre Moldova, pentru că ea e acasă. Nu este despre economia Moldovei sau despre infrastructura Moldovei, cu atât mai mult nu şi despre guvernul Moldovei. Tânărul spune că „Nu asta înseamnă acasă. Eu pictez oalele de lut, părătarul cu dungi colorate, lemnul de poartă, merele zbârcite, mândrele, pentru că eu pictez Moldova. Acea Moldovioară care este în sufletul fiecărui om, care se numeşte moldovean al lui Ştefan, fie de-o parte sau alta a Prutului".

 În interviul ce urmează veţi afla nu doar despre care sunt sursele de inspiraţie ale artistului Mihai Ungureanu, dar şi despre planurile de viitor ale acestuia.

Se spune că în pictură, foarte mult te poate influența locul de unde provii. Urmărindu-ți lucrările, putem spune că la tine se observă acel dor de patrie. Cum se întâmplă asta? Cum este să te afli departe de casă?

- Toată lumea spune și este corect: că acasă nu e nicăieri. Cînd ești printre străini, dorul de casă capătă o nouă formă și îți generează sentimente și emoții care nu credeai că ai putea să le mai trăiești vreodată, dar ceea ce am descoperit eu în lucrările mele este mai mult decât un dor de casă- este un dor de lucruri frumoase lăsate de strămoșii noștri nouă.

 

- Cât de important este să ai studii în domeniu?

- Să ai studii în domeniu este foarte important, dar pe lângă studii este și mai importantă practica, cât și descoperirile personale.

- Care sunt sursele de inspirație pentru tablourile tale?

- Natura care mă înconjoară și natura transpusă pe ie: râul, portița, macii, grâul, cicoarea, primăvara, vara, strugurii, toamna, zăpada, etc...

-În 2015 ai organizat o expoziție de pictură intitulată: „Mândră, maci și spicu de grâu" iar ulterior în 2016 a fost încă una: "Wine and Coffee time". Care au  fost ecourile acelor expoziții de la  art-salon molDeco?

- Expoziția "Mândră, maci și spicu de grâu„ a avut loc în aprilie 2015, după care a urmat expoziția "Wine and Coffee time" în luna mai 2016, o colaborare cu Nicoleta Vacaru și Vasile Butnaru. Ambele expoziții au avut un succes frumos și un impact pe măsură în rândul vizitatorilor și  iubitorilor de artă din Chișinău.

- Ce alte expoziții ai mai organizat și ce reușite ai avut?

- Am avut participări la mai multe expoziții de grup, participări la concursuri de artă în Italia și o colaborare cu Ambasada Moldovei în Italia pentru o expoziție în Roma împreună cu Vasile Butaru și Veaceslav Codreanu.

- Cine sunt Mândrele din lucrările tale?

- Mândrele din lucrările mele sunt, de fapt, niște închipuiri de femei din trecut, purtătoare de frumos, blînde și smerite, care ar vrea să defileze și astăzi pe străduțele Moldovei.

- Dacă e să vorbim despre tablourile pe care le realizezi pentru anumiți oameni și clienți. Atunci cât de greu îți este să te desparți de lucrările tale?

- Mă despart foarte greu de orice piesă, dar în același timp mă bucur pentru fiecare piesă care pleacă de la mine, pentru că astfel își îndeplinește menirea.

- Ce crezi ca îl propulsează pe un pictor consacrat? Talentul, norocul sau critica de specialitate? Și de ce?

-  Talentul și munca, pentru că doar ele îi pot bătători cărărușa.

- Care este pictorul tău preferat?

- Îmi bucură ochiul piesele lui Gustave Klimt, Nicolae Grigorescu, Nicolai Fechin și linia lui Egon Schiele.

- Te tentează să încerci și altă formă de exprimare artistică?

- Da, experimentez mai multe tehnici și materiale și nu mă opresc niciodată la un singur lucru, ca să nu amorțesc.

- Ce înseamnă pentru tine casă, acasă?

- Pentru mine acasă înseamnă acolo unde sunt "oamenii mei".

- Care sunt planurile și proiectele tale de viitor?

- Pregătesc câteva colecții noi pentru expoziție și alte noutăți la MiHU în atelier. :) 

- Ce sfat i-ai da unui tânăr care și-ar dori să devină pictor dar care, din cauza concepției potrivit căreia în Moldova nu prea se câștigă bani din meseria asta, ajunge să ia în considerare și alte opțiuni legate de carieră?

- Să se deconecteze de la lume, să creeze și să-și adapteze foarte bine ideile, necontenind să creadă în ele.

Reporter: Tatiana MUNTEANU

Sursă foto: Arhivă personală(Mihai Ungureanu)

 

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.