Prima pagină / Oameni / Societate  /  Constantin Hadîrcă: „Mă fascinează simplitatea formelor în raport cu ideea propusă”

Constantin Hadîrcă: „Mă fascinează simplitatea formelor în raport cu ideea propusă” imprimare

28.12.2017  

Constantin Hadîrcă a început să creeze cu aproximativ 6 ani în urmă primele sale lucrări din metal. Tânărul spune că prima sa lucrare a fost „lupul dacic" care se află pe teritoriul Liceului Teoretic „Mihai Eminescu" din orașul Sîngerei. Din pasiunea sa mare pentru istorie, lucrarea a fost donată liceului și amplasată în curtea liceului, în fața cabinetului de istorie.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

Sculptorul Constantin Hadîrcă spune că realizează capodoperele sale din dorinţă în primul rând, pentru a înfrumuseța orașul natal şi nu doar. Iniţiază să rămână în oraşul Sîngerei pentru a-l face mai frumos. Totuşi, îşi doreşte să implice cât mai mulți tineri în asemenea activități. Pe parcursul muncii sale, sculptorul a participat la mai multe expoziții locale cât și la o expoziție națională. Lucările sale devin tot mai întrebate și acest lucru îl îndreaptă spre ideea de a se dedica exclusiv procesului creativ din atelierul său, lucru pe care şi-l doreşte cel mai mult. În continuare vă propunem un interviu cu tânărul sculptor care prin intermediul talentului și măiestriei sale încântă sufletul multor oameni! 

- De ce sculptură? De ce ai ales metalul?

- Sculptură- metal, artă- tehnologii,  fin-dur 

- Care e factorul-cheie ce declanșează interesul tău pentru transpunerea ideii într-un anumit material?

- Interesul apare când ideea se întregește, iar transpunerea se face în funcție de disponibilitatea de timp, iar dacă ideea a plăcut cuiva și o dorește pentru sine, atunci te motivează și aspectul financiar.

- Vorbește-mi despre o lucrare, despre cum ți-a venit inspirația să o creezi?

- În general sunt copleșit de ideea zborului. Când lucrez la așa sculpturi ca pasările am niște senzații de parcă aș fi eu în zbor, uneori mi se face pielea găină când trebuie sa îmi imaginez exact poziția pasării ce o doresc să o transpun. 

- Care a fost prima ta lucrare și ce poveste se ascunde în spatele ei?

- Prima lucrare a fost „lupul dacic" din curtea Liceului Teoretic „Mihai Eminescu" din orașul Sîngerei. Îmi place istoria, iar lucrarea a fost donată liceului și plasată în fața cabinetului de istorie. E locul unde am simțit adâncimea timpului și m-am descoperit în multe aspecte. E un „tribut" adus colectivului frumos de profesori și în special domnului Dubencu Petru.

- Care a fost cea mai dificilă lucrare pe care ai făcut-o până acum?

- A fost „vulturul în aterizare" și a fost dificilă pentru că a fost prima sculptură a unei păsări și a presupus cumularea de cunoștințe în ornitologie. E mult mai precis și mai rapid să dai proporțiile dacă te bazezi pe proporțiile scheletului și a masei musculare. 

- E nevoie de tehnică, de multă muncă, de talent? Cam cât din fiecare? Ce n-ar putea lipsi?

- Prima e dorința care trebuie să te cuprindă. Aceasta alimentează curiozitatea și răspunde la întrebarea „cum?”. Iți dă puteri și capacitate de muncă creativă. Interesant e faptul că această formulă e valabilă pentru multe aspecte ale vieții. Trebuie doar să știi ce-ți dorești.

- Cât durează procesul de confecționare a unei sculpturi din fier?

- E în dependență de materialul folosit, dimensiuni, destinație. E greu de estimat, dar se încadrează în 2-20 săptămâni. Sunt lucrări ce au deja peste un an de când lucrez la ele și tot nu se vede capătul. Așa se întâmplă când nu se găsește „accentul”, nu simți ideea la care vrei să ajungi.

- Ai participat la expoziții de grup sau chiar personale?

- Am participat la expoziții locale cât și la o expoziție națională. Am fost apreciat şi m-am simțit bine pentru că aduceam ceva nou, inedit. 

- Care sunt artiștii tăi preferați și cum ți-au influențat aceștia viziunea?

- Admir opera lui Constantin Brâncuși, mă fascinează simplitatea formelor în raport cu ideea propusă. Nivelul de socializare mondial prezent îmi permite să urmăresc lucrările mai multor oameni talentați, ce uimesc prin creativitate continuă. Apar o mulțime de tehnici și materiale aplicate în creație. Frapează combinațiile realizate și infinita posibilitate de combinare.

- Cât de cerute sunt aceste lucrări proiectate de tine? Se vând bine?

- Devin tot mai întrebate și mă îndreaptă spre ideea de a mă dedica exclusiv procesului creativ din atelier, lucru pe care mi-l doresc cel mai mult.

- Care este cea mai mare provocare pentru un artist contemporan?

- Cred că este cea de a-și întreține familia cu veniturile din artă. Respectiv te dispersezi în alte activități, „mai profitabile".

- De ce avem nevoie de artă în viața noastră?

- Ne înalță ca specie și ne demonstrează esența divină a lucrurilor

- Dacă ai schimba un lucru în evoluția ta ca artist, care ar fi acela?

- Nu știu dacă aș schimba ceva. Fiecare zi aduce ceva nou și te marchează cu ceva. De fiecare dată lucrurile sunt privite puțin sau mai mult altfel.

- Ce te motivează, ca artist? Ce anume te stimulează în munca ta?

- Plăcerea procesului de creație și a rezultatului final.

- În sinteză, cum ți-ai descrie propriile creații?

- Sunt în trend. Au un potenţial de valorificare enorm. Corespund timpului.

 

Reporter: Tatiana Munteanu

Sursă foto: Arhivă personală

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.