Prima pagină / Oameni / Societate  /  (VOX) Tradiţii şi obiceiuri de Paşte. Ce înseamnă pentru tineri Paştele şi cum au de gând aceştia să-l sărbătorească?

(VOX) Tradiţii şi obiceiuri de Paşte. Ce înseamnă pentru tineri Paştele şi cum au de gând aceştia să-l sărbătorească? imprimare

06.04.2018  

Primăvara aceasta vom sărbători mai repede ca în alți ani Sfintele Paști. Așadar, în zilele de duminică, luni și marți, adică în 8, 9 și 10 aprilie 2018, ortodocșii prăznuiesc acest important eveniment al Creștinătății. Încă din noaptea de sâmbătă spre duminică ne vom bucura de Învierea Domnului Nostru Iisus Hristos, marea Sărbătoare a Luminii, ce a fost precedată de un post lung și greu pe care unii semeni l-au onorat așa cum se cuvine.

Echipa Știri pozitive a întrebat câțiva tineri ce înseamnă pentru ei această sărbătoare și cum au de gând să o sărbătorească.

Ba mai mult, am provocat tinerii să ne spună dacă au ținut post și dacă s-au împărtășit. Vedeți ce au răspuns aceștia în vox-ul de mai jos, realizat de Stiripozitive.eu.

http://www.stiripozitive.eu/public/files/vox_part_2/pici_voinici/eliade_liceu/vica_buzdugan/un_women_2018/carabinieri/fotescu/cartier_martie_2018/vox_pasti_2018/18-04-06_vox_2.jpgAndrei Arîcu:

„Pentru mine Paștele reprezintă o sărbătoare ce ține mai mult de familie, decât de credință. E o zi în care te simți între ai tăi și prinzi la puteri morale.

Din păcate deja al doilea nu îl voi putea petrece cu familia, cel mai probabil îl voi petrece ca și anul trecut într-un cerc restrâns de prieteni, apropiați sufletului, din diaspora moldovenească de la Strasbourg, dar fiind în sesiune, totuși cred că primordial voi învăța.

Ce ține de tradiție, depinde unde îl serbăm, însă fiind mic, îl serbam la bunei, într-un sat moldovenesc din Ucraina din regiunea Ismail. Evident era sfințitul la biserică dis de dimineață, apoi cu verișorii ne spălam cu un ou roșu și unul alb pe față, iar apoi bunica ne răsplătea cu câte ceva, după asta stăteam cu toată familia la masă și mâncam din cele sfințite, iar apoi, noi, cei mai mici, ieșeam în stradă și jucam cu alți copii diverse jocuri cu ouăle.

Deja al doilea an nu mai țin post deloc și nici nu m-am împărtășit, dar totuși, nu văd în asta o importanță atât de mare precum se dă în societatea noastră, deoarece la noi mai mult se pune accent pe însăși ritual, decât pe însemnătatea lui și mereu exista cuvântul "trebuie", ceea ce cam se duce departe de ideea inițială la multe ritualuri religioase."

„Le urez tuturor creștinilor ortodocși un Paște fericit, fiind alături de cei dragi și savurând acea zi frumoasă de duminică."


http://www.stiripozitive.eu/public/files/vox_part_2/pici_voinici/eliade_liceu/vica_buzdugan/un_women_2018/carabinieri/fotescu/cartier_martie_2018/vox_pasti_2018/18-04-06_vox_5.jpg

Victoria Moldovanu:

„Sfintele Paști, pentru mine înseamnă cea mai luminoasă sărbătoare creștină dintre toate.

În această zi comemorăm Învierea Fiului Domnului. E o tradiție la noi în familie, ca să ne adunăm toate rudele acasă la bunici pentru a petrece această sărbătoare mare împreună, ca și în ceilalți ani voi fi alături de familia mea. Sâmbătă seara, merg cu mama și sora la biserică pentru a sfinți bucatele și pasca cu brânză, apoi ne întoarcem acasă și gustăm fiecare din această prăjitură tradițională, acesta este un obicei pe care îl respectăm cu strictețe.

Post nu am ținut, cred că nu este suficient să ții post doar cu hrana, dar și cu faptele și cu gândul, consider mai mare păcatul să ții post doar pentru a nu mânca o săptămână carne, lactate și să promiți că nu faci unele lucruri urâte iar după Sfânta Împărtășanie să le faci din nou."

„De Pasti lăsați grijile într-un colt uitat și veniți acasă la părinți, e ceea ce îi va face fericiți! Sărbători frumoase!!!"


http://www.stiripozitive.eu/public/files/vox_part_2/pici_voinici/eliade_liceu/vica_buzdugan/un_women_2018/carabinieri/fotescu/cartier_martie_2018/vox_pasti_2018/18-04-06_vox_4.jpg

Mihaiela Bocancea:

„Pentru mine Paștele înseamnă reîntregirea familiei, pentru că de obicei anume această sărbătoare adună toate rudele acasă, văzând că Moldova este o țară ai cărui copii sunt mai mult plecați în lume decât acasă, Paștele e cel mai bun motiv de revenire.

Voi începe să sărbătoresc la Catedrala Nașterii Domnului, după care, împreună cu familia logodnicului meu vom găti o masă de sărbătoare din bucatele aduse de la sfințit și vom mânca oua, pască, brânză de oaie, ceapă verde, salam de casă cu sânge și vin Pastoral.

În familie nu avem o tradiție unică, doar a noastră, pentru această sărbătoare, însă respectăm cu strictețe obiceiurile generale. An de an ne spălam cu ou și bănuți dimineața ca să fim sănătoși și bogați pe parcursul anului, de asemenea, a doua zi de Paști mergem în vreun parc sau pădure pentru a pregăti grătar și a întâlni primăvara în toată splendoarea ei, deoarece pentru mine primăvara vine o data cu Paștele.

Nu am ținut post, pentru că, recunosc, sunt o pofticioasă și mâncăcioasă incurabilă."

„Vă doresc în dimineața de Paști să vă trezească pe fiecare din voi mama și să vă cheme la masă..."

 

http://www.stiripozitive.eu/public/files/vox_part_2/pici_voinici/eliade_liceu/vica_buzdugan/un_women_2018/carabinieri/fotescu/cartier_martie_2018/vox_pasti_2018/18-04-06_vox_1.jpgAna Lungu:

„Pentru mine Paștele este una dintre cele mai luminoase și mult-așteptate sărbători. Este cea mai veche și importantă sărbătoare a creștinătății, care ne reamintește de patimile lui Hristos și ne dă speranța vieții veșnice!

Ca de fiecare dată, și în acest an voi sărbători  Paștele alături de familia mea. De când mă țin minte sărbătorim Paștele după aceleași tradiții: de cu seară mergem la biserică, unde toată noaptea stăm la slujba Învierii Domnului, apoi spre dimineață când venim acasă ne așezăm la masă pentru a gusta din bucatele sfințite.

 Mai există o tradiție în familia noastră, înainte de a lua masa ne spălăm pe față cu apa în care se pun un ou roșu, unul alb și câțiva bănuţi, ca pe parcursul anului să fim curați, rumeni și norocoși. E o tradiție din moși-strămoși, pe care încercăm să o păstrăm și să o transmitem mai departe.

Da, am ținut post și m-am împărtășit."

„Vreau în primul rând să felicit toți creștinii cu această minunată sărbătoare. Fie ca bucuria Învierii Domnului să vă aducă în suflet liniște, pace și bucuria de a petrece aceste clipe magice alături de cei dragi! Un Paște Fericit!"

 

http://www.stiripozitive.eu/public/files/vox_part_2/pici_voinici/eliade_liceu/vica_buzdugan/un_women_2018/carabinieri/fotescu/cartier_martie_2018/vox_pasti_2018/18-04-06_vox_6.jpgConstantin Topală:

„Paștele pentru mine ca și pentru multe alte persoane este o sărbătoare creștină și după cum ne-au povestit părinții când eram mici, sărbătorim Învierea Domnului.

Ca și în fiecare an cred că o să sărbătoresc această sărbătoare cu familia pentru că acasă mă simt cel mai bine. Nu avem tradiții specifice în familie, dar de obicei ne întâlnim cu rudele. Da, am ținut post și m-am împărtășit, din păcate noi facem acest lucru doar când e post, dar cred că trebuie de respectat un regim alimentar permanent."

„Cred că nu o să felicit, dar o să îndemn oamenii să petreacă frumos timpul liber pe care îl au cu persoanele dragi lor."

 

http://www.stiripozitive.eu/public/files/vox_part_2/pici_voinici/eliade_liceu/vica_buzdugan/un_women_2018/carabinieri/fotescu/cartier_martie_2018/vox_pasti_2018/18-04-06_vox_3.jpgVeronica Grecica:

„Paștele este o sărbătoare sfântă și un bun motiv pentru a se strânge toate rudele la o masă. Anul acesta îl petrec departe de casă și rude dar sper să reușim să-l sărbătorim cât de puțin alături de familia mea aici.

Tradiția este cred că una pentru toți, joi coacem păscuțe și vopsim ouă, sâmbătă pregătim bucate alese, sâmbătă seara mergem la biserică pentru toată noaptea și întâlnim învierea Domnului, sfințim păscuțe, apoi ne grăbim spre cimitir pentru a pomeni rudele trecute în lumea celor drepți, dăm de pomană, după care venim acasă și stăm cu toții la masa de Paști.

 Post nu am reușit sa țin și nici nu m-am împărtășit evident."

„Paște fericit tuturor și păstrați vie amintirea celor trecuți în neființă în inimile voastre.

Petreceți cât mai frumos în sânul familiei căci în ziua de azi clipele cu familia sunt limitate și prețioase, îmi dau seama acum, peste mii de kilometri, de chestia asta."

http://www.stiripozitive.eu/public/files/vox_part_2/pici_voinici/eliade_liceu/vica_buzdugan/un_women_2018/carabinieri/fotescu/cartier_martie_2018/vox_pasti_2018/18-04-06_vox_7.jpgAlexandra Cîrlig:

„Pastele pentru mine înseamnă una dintre puținele zile în care pot sa îmi văd toata familia acasă, împreună.

Pentru că anul trecut nu am reușit să ajung acasă, anul acesta am făcut tot posibilul ca sa îmi petrec vacanța alături de mama.

În familia mea, ca și în multe alte familii din Moldova, dimineața de Pasti este dimineața în care ne spălam pe față cu apa în care au stat ouă roșii sfințite și monede, pentru a avea parte de bogății în viață.

Post nu am ținut și nici nu m-am împărtășit, nu practic prea des creștinismul."

 „Tuturor celor care, la fel ca și mine, au reușit să ajungă la casa lor părintească pentru a fi împreună cu cei dragi, le urez sărbători luminoase și cât mai multe momente dulci, iar celor care nu au ajuns acasă de sărbători, le doresc să aibă alături prieteni adevărați, alături de care să se simtă ca acasă!"

 

http://www.stiripozitive.eu/public/files/vox_part_2/pici_voinici/eliade_liceu/vica_buzdugan/un_women_2018/carabinieri/fotescu/cartier_martie_2018/vox_pasti_2018/18-04-06_vox_8.jpg

Doina Ciolacu:

„La fel ca orice altă sărbătoare, Paștele în viziunea mea este doar un motiv să se reunească întreaga familie. Deși îmi fac studiile la București, în acest an, spre norocul meu am reușit să ajung acasă, lângă cei dragi mie.

 Voi sărbători această sărbătoare împreună cu familia, acasă.

Avem multe subiecte de discutat, demult nu ne-am mai văzut în realitate, noroc de internet și tehnologii moderne, că altfel nu ne-am vedea foarte mult timp.

Tradițiile din păcate nu se mai respectă dar totuși în acest an am reușit să vopsim ouă, lucru ce m-a bucurat foarte mult.

Nu am ținut post, activitățile zilnice mă poartă pe drumuri, iar mâncarea de post nu o găsești la orice cafenea."

„La mulți ani și un Paște luminos, fericit alături de cei dragi!"

 

http://www.stiripozitive.eu/public/files/vox_part_2/pici_voinici/eliade_liceu/vica_buzdugan/un_women_2018/carabinieri/fotescu/cartier_martie_2018/vox_pasti_2018/18-04-06_vox_10.jpg Ana Midrigan-Panaguţa:

„Paștele pentru mine este o sărbătoare a renașterii, o sărbătoare așteptată cu mare drag. Îmi aduce aminte mereu de copilărie, de mirosul cozonacului copt de mama, de frumusețea ouălor roșii și de binecuvântatele nopți la biserică. O sărbătoare care ne strângea pe toți la masă și ne oferea posibilitatea de a fi toată familia împreună. Cu regret, în acest an, nu mă voi putea bucura de acest lux.

În acest an, ca niciodată, voi petrece sfânta Sărbătoare a Învierii Domnului departe de casa părintească și de cei dragi sufletului. Voi avea alături de mine soțul, verișorii și câțiva prieteni doar. Tradițional, am vopsit ouă roșii, am pregătit mielul pentru masa de sărbătoare și acum ne decidem în ce lăcaș sfânt să mergem pentru a sfinți cozonacul și tradiționalele ouă roșii.

De asemenea, o tradiție de familie, pe care o aștept cu nerăbdare, este ca în dimineața Învierii să ne spălam pe față cu un ou roșu și unul alb, pentru a fi prosperi, sănătoși și frumoși întregul an. Este o tradiție încă de la bunici pe care aș vrea să o transmit și copiilor mei. Regret mult, dar în acest an nu m-am împărtășit."

„Dragi cititori, fie ca Sfânta sărbătoare a Învierii Domnului să vă aducă cele patru taine divine: lumină, încredere, iubire și speranță. Să fiți sănătoși și să-i aveți mereu alături pe cei dragi sufletului. Realizări frumoase, bucurii nenumărate și clipe de neuitat alături de familie. Hristos a înviat!"

 

http://www.stiripozitive.eu/public/files/vox_part_2/pici_voinici/eliade_liceu/vica_buzdugan/un_women_2018/carabinieri/fotescu/cartier_martie_2018/vox_pasti_2018/18-04-06_vox_9.jpg

Măriuca Chira:

„Paștele e ziua în care eu mă trezesc copilul somnoros al mamei și asta e cea mai mare bucurie a vieții mele!

Pentru că zilele când eu revin la casa părintească se reduc din ce în ce mai mult.

O să îl petrec acasă, cu părinții și prietena cea mai bună, încă un motiv pentru care îi mulțumesc acestei sărbători e că mi-a adus prietena acasă.

Tradiția pe care o țin minte de mică și o s-o transmit și copiilor mei e ca dimineața se ia o farfurie, se umple cu apă și se pun bănuți în ea.

Fiecare membru ia câte un ou roșu, îl înmoaie în apă și se spală pe obraji. Semnificația e simplă: obraji roșii-sănătate; bănuții-banii.

Am ținut postul cu gândurile bune și sincere, cu încercarea de a fi mai înțelegătoare și dorința de a schimba lumea un pic mai bună de cât am găsit-o."

http://www.stiripozitive.eu/public/files/vox_part_2/pici_voinici/eliade_liceu/vica_buzdugan/un_women_2018/carabinieri/fotescu/cartier_martie_2018/vox_pasti_2018/felicitare_pasti_2018.jpg

„...În prag de mare praznic creştin ortodox, dragi prieteni, vă dorim ca în zilele ce urmează să vă bucuraţi în tihnă de Sfintele Paşti alături de familie, de cei dragi, să aveţi lumină în casă, în suflete şi în priviri.", cu drag echipa Stiripozitive.eu.

 

Reporter: Tatiana Munteanu

Sursă foto: Arhivă personală

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.