Prima pagină / Oameni / Societate  /  Violeta Martin Moraru: „Să faci ce-ţi place înseamnă libertate, iar să îţi placă ce faci înseamnă fericire”

Violeta Martin Moraru: „Să faci ce-ţi place înseamnă libertate, iar să îţi placă ce faci înseamnă fericire” imprimare

20.11.2018  

Cu studii de doctorat, cu implicare socială şi cu diverse activităţi antreprenoriale, Violeta Martin Moraru, originară din Moldova şi stabilită de peste un deceniu în Canada, nu se înscrie doar într-o singură definiţie.

– Atunci când, se întâmplă, stimată doamnă Violeta Martin Moraru, să fiţi întrebată cine sunteţi şi cu ce vă ocupaţi, cum răspundeţi? Ce v-ar plăcea să se ştie, în primul rând, despre munca Dumneavoastră?

„Sunt stabilită în Canada de 11 ani. La Chişinău am absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, mai apoi am studiat sociologie şi, în special, studii de gen. Am fost ziaristă, dar ani buni m-am dedicat muncii de cercetare.

Venind la Montreal, după doar cinci luni am devenit studentă la Studii feministe, Uqam, iar după un an am început a studia Organizare de evenimente. Atât în timpul studiilor, cât şi după, adică din 2009, am început a organiza evenimente. Aceasta este activitatea mea şi în prezent.

Din primele luni de viaţă în Canada, am înţeles că vreau să fac asta, vreau să fiu lângă şi cu mulţi oameni împreună, să comunic şi să creez ceva frumos.

În primul rând, aş vrea să se ştie despre munca mea, că sunt dedicată acesteia şi că îmi place enorm ceea ce fac.

Din primul an mi-am întipărit, ca o pecete, în gândurile mele că să faci ce-ţi place înseamnă libertate, iar să îţi placă ce faci înseamnă fericire”.

– Cum aţi făcut pasul de la studii şi cercetare la administrare de evenimente şi local - „Hanul Moldovenesc”? Care a fost partea cea mai uşoară? Dar partea cea mai frumoasă?

Când am sosit în Canada, mi-am zis că eu voi face studii feministe, cercetare, căutam sa fiu în interacţiune cu lumea, să vorbesc cu oamenii, să moderez grupuri, să organizez ceva. Şi aşa, căutând şi descoperindu-mi dorinţa de a fi mereu în contact cu oamenii, am ajuns să organizez evenimente. Nu a fost atât de greu să-mi intuiesc dragostea pentru acest domeniu, deoarece m-au ajutat studiile în domeniul comunicării.

Dorinţa de a avea un local a dăinuit în mine din perioada în care am început să organizez evenimente. Dar au trecut anii, am acumulat experienţa în domeniul gestionării de sală de recepţie şi restaurant, fiind 5 ani organizatoare de evenimente şi administrator, la o companie grecească ce deținea 35 de restaurante. Şi iată-mă ajunsă sî gestionez ceva propriu.

Vreau să vă spun că, într-adevăr, toate se întâmplă la timpul lor şi dacă îţi doreşti imens de mult. Eu cu asta am trăit din momentul în care am ajuns la Montreal.

Partea cea mai uşoară în pornirea afacerii a fost faptul că aveam deja o experienţă, aveam studiile necesare.

Partea cea mai frumoasă - când am primit primii clienţi şi, bineînţeles, de fiecare dată când au urmat să vină şi alţii”.

– Ce le uneşte pe aceste activităţi ale Dumneavoastră – Le Projet  Nous les femmes, „Hanul Moldovenesc” şi altele? Dar ce-i uneşte pe conaţionalii noştri din Canada, implicaţi în evenimente comune?

Asociaţia Le Projet Nous les Femmes a apărut graţie activităţii mele de organizare a evenimentelor. Chiar din 2009 am început a organiza evenimente pentru şi cu participarea doar a femeilor. Cu anii, a devenit o obişnuinţă pentru multe femei de la Montreal să ne întâlnim la 3-5 luni între noi, femeile.

Ce făceam? Discutam diverse teme, prezentam multe femei care au început afaceri şi de la care putem lua exemplu, inspiraţie.

Întrunirile noastre au devenit o tradiţie care continuă până în prezent. Activităţile de la Hanul Moldovenesc şi cele din cadrul Asociaţiei se unesc  foarte frumos.

Bineînţeles, avem câţiva organizatori de evenimente şi toţi ne susţinem. Ne uneşte bunăvoinţa, felul nostru de a fi, dorul de Acasă”.

– Care sunt bucuriile Dumneavoastră de acum? De unde luaţi putere şi inspiraţie?

Trăiesc cu bucuriile cotidiene din viaţa de familie, cu bucuriile copiilor mei.

Trăiesc cu bucuria visului meu împlinit. Puterea o iau, în primul rând, de la gândul că “eu sunt femeie şi sunt puternică!”; mai sunt şi un pic ambiţioasă de fire, ba nu, sunt încăpăţânată cu litera mare; sunt foarte optimistă şi pozitivă.

Şi, mai apoi, e o afacere de familie, suntem patru, deci puterea mea e înmulţită la 4. Iar inspiraţia vine de la oameni, cineva îmi “adie” o idee, pentru care le mulţumesc imediat, şi eu o dezvolt.

Inspiraţia vine de oriunde şi de la oricine. Mă inspiră chiar şi un măr rămas pe o creangă în toamna târzie sau o cărăruşă care duce undeva...

– Cum ţineţi legătura dintre acasa din Canada şi acasa din Moldova? Şi ce înseamnă acasă…

În Moldova am mulţi prieteni, câteva rude, am oamenii mei de suflet cărora le duc dorul. Vreau să-i îmbrăţişez, vreau să fiu în casa lor cu ei, ţinându-i de mână, căci, în rest, ne ajută tehnologiile avansate.

Ce înseamnă Acasă?...

Acasă nu are definiţie. Acasă se trăieşte”.

Interviu de Vlada Popsuico

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.