Prima pagină / Oameni / Societate  /  Pledoarie pentru o educație de calitate: Sporirea atractivității profesiei de pedagog (Video)

Pledoarie pentru o educație de calitate: Sporirea atractivității profesiei de pedagog (Video) imprimare

10.12.2018  

Într-o pledoarie puternică și profesionistă pentru o educație de calitate s-a constituit discuția publică, organizată recent de Comunitatea pentru o Educație de Calitate, cu sprijinul Fundației Soros-Moldova.

Discuțiile despre pașii de urmat pentru ca profesia de pedagog să fie atractivă în Republica Moldova s-au axat pe constatările și soluțiile unei sinteze de politici publice, elaborată de sociologul Petru Negură și prezentată n cadrul unui eveniment public, desfășurat în cadrul Proiectului de Sprijinire a Educației al Fundației Soros-Moldova.

Una dintre constatările îngrijorătoare ale sintezei de politici vizează faptul că doar 5,5 la sută din elevi ar fi de acord să urmeze o carieră în pedagogie. Iar participanții la dialogul desfășurat sub auspiciile Comunității pentru o Educație de Calitate au dezbătut cauzele acestei stări de lucruri și au propus acțiuni.

Director Executiv al Fundației Soros-Moldova, Petru Culeac, afirmă că „Fundația Soros-Moldova a organizat prezentarea unui studiu elaborat de Petru Negură, doctor în sociologie, în care sunt analizate un șir de probleme și cauzele acestora, astfel au fost făcute și câteva recomandări cu privire la soluțiile pentru aceste probleme".

„O mare problemă la acest capitol este faptul că doar 10 la sută din cei care își fac studiile în facultățile pedagogice rămân să lucreze în sistemul de învățământ. Restul pleacă să lucreze în altă parte din motive relativ destul de clare, condițiile de muncă, salarizarea, poate chiar și lipsa vocației", afirmă sociologul Petru Negură, autorul sintezei de politici publice. 

Condițiile de muncă și salarii mici fac profesia de pedagog neatractivă, iar profesorii se confruntă și cu problema birocrației.

Natalia Bzovaia de la Asociația „Pedagogilor Solitari" menționează că „procesul birocratic este necesar, deoarece este nevoie de a duce o evidență, de a evalua lucrul atât al elevilor, cât și a pedagogilor, dar asta ar trebui să fie un ajutor. Atâta timp cât acesta se axează mai mult pe frumusețea hârtiilor și nu pe frumusețea predării, atunci procesul birocratic este inutil".

Dialogul inițiat de Fundația Soros-Moldova pentru ca profesia de pedagog să fie una atractivă atât pentru elevi, cât și pentru profesioniștii din domeniul educației a fost unul constructiv și generator de soluții.

În context, autorul studiului Petru Negură remarcă totuși că „ar fi foarte greu de tranșat acum o singură soluție. Cred că ar trebui un mănunchi de măsuri care ar trebui adoptate pentru a spori activitatea profesiei pedagogice".

Experta în educație Ana Vivdici, ex-directoare a Inspectoratul Școlar Național, opinează că nu trebuie să existe „această formare continuă care e standardizată și este cam identică la fiecare cinci ani, fără mari schimbări. Tocmai că există o obligativitate de a merge la un anumit modul de formare și mai ales de cine e creată această formare continuă a cadrelor didactice".

„Noi avem un procentaj mai mare de 80 la sută de teoreticieni în formarea continuă a cadrelor didactice și cred că tocmai asta e una din probleme, pentru că oamenii care lucrează în sistem au nevoie de oameni care să îi ajute cu problemele asemănătoare și trebuie să fie stimulat acel mentorat prin practicieni", spune Ana Vivdici.

Directorul adjunct la Liceul „Da Vinci" din Chișinău, Iurie Cristea, menționează în context următoarele: „Dacă aș generaliza, ar trebui să fie o întrebare foarte clară în fața întregii societăți. Într-adevăr, domeniul educației este unul crucial și fundamental pentru Republica Moldova, sau nu e chiar așa? În momentul în care s-ar răspunde cu „da", atunci vă asigur că am pune toți umărul, și guvernarea și ministerul și cadrele didactice și am rezolva această problemă, iar oamenii chiar ar veni în domeniu".

Totodată, profesorii tineri au nevoie de încurajarea și sprijinul cadrelor didactice cu experiență.

Există în unele regiuni din țară și asemenea experiențe pozitive, însă acestea nu sunt extinse la nivel național. Iată de ce un asemenea dialog, inițiat de Comunitatea pentru o Educație de Calitate, este și necesar, și util, și inspirațional.

Specialista principală în resurse umane la Direcția Educație Sângerei, Maria Parnov, amintește aici exemplul mentoratului.

Profesioniștii din domeniul educației au adus în discuție nevoia unor modele, a unor practici pozitive, astfel încât profesia de pedagog să-și recapete prestigiul. 

Ana Cazac, profesoară de Limbă și Literatură Română la Liceul Teoretic „Mircea Eliade" din Chișinău, consideră că tinerii „nu sunt suficient de motivați. Un factor ar fi că aceștia poate nu au avut un model pentru că fiecare din noi avem nevoie de modele care să ne inspire și să ne cultive dragostea pentru pedagogie. cred că am avut acest model, la fel profesoara mea de limba română, care mi-a insuflat dragostea față de pedagogie, dar și familia, fiind dintr-o familie de profesori".

Implicare, dedicație sunt câteva cuvinte-cheie care au fost aduse în prim-planul discuției consacrată profesiei de pedagog, desfășurată în cadrul Platformei pentru o Educație de Calitate.

Rima Bezede, Președinta Centrului Educațional PRO-DIDACTICA, subliniază aici următoarele: „În calitate de mamă, aș încuraja copilul să ia această cale doar în cazul în care are vocație, pentru că eu consider că a fi cadru didactic nu e deloc ușor. Aceasta e o meserie care necesită foarte multă implicare, dedicație, dorință de a profesa și nu, în ultimul rând, de a avea plăcere să te afli în clasă cu elevii".

Soluții există și este în puterea profesioniștilor din domeniu și a partenerilor acestora să le aplice în beneficiul tuturor: al elevilor, al pedagogilor, al familiilor și al întregii societăți.

Director Executiv al Fundației Soros-Moldova, Petru Culeac, afirmă că „odată cu mobilizarea mai multor actori ai societății civile, ai instituțiilor statului, ar putea fi elaborate anumite planuri cu măsuri care trebuie întreprinse pentru a remedia situația. Iar una dintre soluții ar fi sporirea salariilor învățătorilor, mărirea bursei studenților facultăților de pedagogie, dar și limitarea numărului de locuri la aceste facultăți pentru a crește competitivitatea celor care vor să urmeze studiile în domeniul pedagogiei".

Evenimentul este parte a Proiectului de Sprijinire a Reformelor în Educație, implementat de Fundația Soros-Moldova, cu suportul Programului de Sprijinire a Educației al Fundației pentru o Societate Deschisă și are drept scop încurajarea participării active a societății în creșterea calității educației.

COMpEC - Comunitatea pentru o Educație de Calitate este o inițiativă a Fundației Soros-Moldova la care pot adera benevol cetățenii interesați de soluționarea problemelor din sistemul educațional al Republicii Moldova. Opiniile exprimate de membrii acestui grup aparțin autorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației.

Fotografii: Comunitatea pentru o Educație de Calitate (COMpEC)

Reportaj de Alexei Gurduza și Ana Fomov.

 

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.