Prima pagină / Oameni / Societate  /  La săniuş

La săniuş imprimare

11.01.2019  

Cele mai calde amintiri ale iernii sunt cele de la săniuş. „La săniuş” este atunci când troienele sunt mai mari decât tine, iar tu precum un cavaler de onoare le străpungi călare pe „viteazul de lemn”. Ca mai apoi cu hainele albe de nea să te zbengui cu prietenii, iar jocul vostru să se transforme în jocul unor fulgi de nea. La săniuş este nu doar un obicei de iarnă, sania este un fel de purtător de datini al copilăriei.

 Acel „la săniuş” este însoţit mereu de istorioare pe care le purtăm cu drag în memorie, pentru că „viteazul de lemn” este de necontrolat uneori. Şi nici mâina fracturată sau bătaia primită de la mama pentru nasul „julit” nu este un obstacol pentru a te vedea cu prietenii a doua zi- „la săniuş”.

 Crescând uităm să mergem cu colinda sau să cinstim venirea unui nou an cu o urătură, dar atunci când zăpada acoperă pământul, iarna de parcă ne îndeamnă să ne jucăm din nou de-a fulgii de nea. Acest articol este despre cei care mai fac omuleţi de zăpadă şi mai înalţă turnuri de nea.

Despre cum s-a înălţat omuleţul de nea în curtea familiei Pascari:„De câteva zile s-a lăsat o ninsoare abundentă peste noi. Ne lipsise zăpada de Crăciun, de Anul Nou, dar iarna îşi ia revanşa şi ne acoperă până şi sufletele cu albul ei. Curăţând zăpada prin curte,pentru a face măcar câteva cărăruşe în jurul casei, care ar uşura un pic deplasare, am observat că zăpada e numai potrivită pentru a face o babă de zăpadă, pe care de mulţi ani nu am mai ,,plămădit-o”. Aşa că am purces la treabă. Am căutat locurile unde zăpada e mai densă şi am început să rostogolesc bulgări mici de zăpadă, care după vreo 3-4 rostogoliri, se făceau destul de mari. În acest fel, am făcut prima minge de zăpadă, apoi au urmat altele două. Punându-le una peste alta, am obţinut o babă de zăpadă. Pentru a părea mai simpatică,am echipat-o pe măsură.”, ne-a povestit Daniela Pascari, studenta în anul doi a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţe ale comunicării în cadrul Universităţii de Stat din Moldova.

Zoe este numele „domnişoarei de nea” din curtea familiei Turculeţ,  „plămădită” cu multă căldură de studenta aceleaşi facultăţi precum şi Daniela Pascari, Beatrice Turculeţ şi prietenul ei Cătălin Loseţchi.

Acest articol nu este despre oameni de nea, este despre oamenii de nea din noi. Acest articol este un îndemn „la săniuş”, un îndemn „la a fi mai calzi”  în pofida temperaturii de afară: să nu ne întroienim sufletele, distanţându-ne de ce este frumos şi sfânt; să avem mâinile reci şi inimile calde.


 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.