Prima pagină / Oameni / Societate  /  Arta de a fi om

Arta de a fi om imprimare

13.05.2019  

Lilia Puzderi este un exemplu eminent pentru ceea ce presupune arta de a fi om. Este persoana care a reușit să faciliteze viața persoanelor cu necesități speciale nu doar în rutina zilnică, dar și prin a implica tinerilor cu astfel de necesități în activități culturale. Lilia Puzderi este beneficiară a Academiei de Liderism Feminin „Women 4 Leadership”, ediția 2019, iar în interviul pentru Stiripozitive.eu a dezvăluit detalii despre munca sa în beneficiul persoanelor cu necesități speciale.

- De unde pornește implicarea în viața persoanelor cu dizabilități?

- Știu cu ce se confruntă persoanele cu dizabilități din propria experiență, acesta și este motivul din care fac ceea ce fac, dacă aș fi sănătoasă aș putea ajuta mai mulți oameni.

- Care sunt activitățile de cultură în care sunt implicați tinerii cu necesități speciale la inițiativa Ludmilei Puzderi? 

- Cred că vom începe de la organizație obștească pro tineret unde noi ne bazăm pe organizarea și promovarea persoanelor cu necesități speciale care au talent, care vor să cânte, care vor să danseze necătând la dizabilitatea pe care o au. În colaborarea cu aproximativ 7-8 raioane, organizăm la nivel local activitatea de selectare a tinerilor pentru concertul, „Și eu vreau să fiu o stea”,  care urmează să aibă loc la Filarmonica Națională. Pentru desfășurarea concertului Ministerul Culturii și Filarmonica Națională ne oferă gratuit sală și toate cele necesare.

- Ce presupune concertul „Și eu vreau să fiu stea”? 

- Este un concert în care tinerii talentați cu dizabilități evoluează în scenă cu artiștii autohtoni, am avut și  tineri din Belorus care s-au implicat în activitatea noastră. Noi contactăm artiștii și sunt recunoscătoare receptivității acestora, sunt artiști care singuri vin cu inițiativa de a participa, unii dintre ei chiar își lasa la o partea cele preconizate pentru ziua în care urmează a fi petrecut evenimentul. Îmi amintesc un caz când, interpreta de muzică populară, Marina Filipovici fiind însărcinată, necătând la toate dificultățile a venit să fie alături de tinerii noștri pe scenă.

- Când are loc „Și eu vreau să fiu o stea” ? Și cine îl poate vedea?

- Concertul se desfășoară în perioada de iarnă, de obicei în luna decembrie. Vreau să menționez că intrarea este liberă și toți doritorii sunt așteptați cu drag. Totodată mă întristează numărul mare de locuri libere din sală.

La inițiativa doamnei Lilia Puzderu în programa școlară a unelor instituții de învățământ urmează a fi introduse ore care să faciliteze integrarea persoanelor cu necesități speciale în viața de zi cu zi.

„Aceste ore vin nu doar să instruiască colectivul pedagogic și elevii, dar și ore care vin să aducă la cunoștința persoanelor cu necesități speciale imporanța de a vorbi despre problemele acestor, de a se face auziți și înțeleși”, afirmă Lilia Puzderi.

Proiectul „Women 4 Leadership” este realizat de Asociația Institutum Virtutes Civilis (IVC) și IP CRAION Centrul CONTACT-Cahul, în parteneriat cu UN Women în Moldova (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor) și finanțat de Suedia.

 Vlada Popsuico

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.