Prima pagină / Oameni / Societate  /  Academia de Liderism Feminin „Women 4 Leadership”: participare, soluții, parteneriate locale

Academia de Liderism Feminin „Women 4 Leadership”: participare, soluții, parteneriate locale imprimare

01.07.2019  

Mai multe femei-lidere din diverse regiuni ale Republicii Moldova s-au reunit, la Chișinău, unde au participat, timp de trei zile, la un atelier de instruire al Academiei de Liderism Feminin „Women 4 Leadership”.

Atelierul din cadrul Academiei de Liderism Feminin „Women 4 Leadership" este organizat pentru femeile participante la sesiunea anului 2019 a Academiei de Liderism Feminin, după sesiunile similare desfășurate pentru promoția de femei-lidere ale Academiei din 2018.

Proiectul „Women 4 Leadership" este realizat de Asociația „Institutum Virtutes Civilis" (IVC) și IP CRAION CONTACT-Cahul, în parteneriat cu UN Women în Moldova (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor) și finanțat de Suedia, și contribuie la abilitarea femeilor pentru participare în procesele decizionale la nivel local și național.

Această instruire, intitulată „Abilitarea femeilor pentru participare în procesele decizionale", s-a desfășurat, la Centru European Educațional FIDES, și este susținută de experți naționali și internaționali.

„Activez într-o organizației nonguvernamentală care își propune instruirea tinerilor în domeniul ecologic și scăderea gradului de poluare a mediului în Republica Moldova. Ne-am dezvoltat și am creat și o structură a organizației, am adunat și mai mulți voluntari până la proiecte mai mari cum a fost: Green Vision. Am hotărât să mă implic, în primul rând, pentru a mă dezvolta personal, pentru a deveni mai bună ca lider în organizația din care fac parte, pentru a fi un model pentru tinerii voluntari pe care-i avem și pentru a-i motiva să se dezvolte”, a mărturisit Iulia Liulica, Vicepreședinta Asociației Obștești „Țara verde- Moldova”, orașul Ocnița.

„Încerc în permanență să mă dezvolt nu doar eu, dar și pe cei care lucrează în cadrul primăriei Izbiște. Particip foarte des la diferite seminare de dezvoltare personală. Îmi dau seama că în spate se află o echipă care nu trebuie condusă, dar trebuie ghidată. Am venit aici din luna martie, sunt la a doua etapă, îmi place ce se întâmplă aici, iar în aceste trei zile am învățat cine și cum trebuie să presteze aceste servicii de calitate, de ce trebuie să asigurăm transparența deciziilor Consiliului Local și îmi doresc foarte mult să implic comunitatea în dezvoltarea localității”, Natalia Stănilă, secretara Consiliului Local Izbiște, raionul Criuleni.

„Am făcut voluntariat în campania electorală și la alegerile parlamentare și la cele prezidențiale, acum, fiindcă se apropie alegerile la nivel local, deja vreau mai mult. Vreau să vin cu decizii pentru soluționarea mai multor probleme din localitatea mea”, afirmă Natalia Buțanu din satul Cigârleni, raionul Ialoveni, care a participat de asemenea la atelierul Academiei Liderism Feminin „Women 4 Leadership", desfășurat între în iunie 2019.

Subiectele-cheie ale instruirii pentru femeile-lidere se axează pe teme precum: dezvoltarea abilităților de activitate în funcție publică; tehnici de comunicare publică eficientă; legislația electorală și experiența de participare a femeilor în alegerile locale; finanțele publice; rolul femeilor în administrația publică; comunicarea cu mass-media în campania electorală; interacțiunea cu alegătorii; codul vestimentar al persoanei publice; comunicarea APL cu cetățenii și asigurarea transparenței procesului decizional; participarea femeilor în campania electorală.

Subiectele acestui atelier sunt discutate și exersate în perspectiva participării femeilor în alegerile generale locale, anunțate pentru 20 octombrie 2019.

 „Foarte important că deja cunoștințele participantelor s-au consolidat, mai ales reieșind din faptul că este clară data alegerilor locale și a fost posibil ca fiecare persoană să-și elaboreze deja planul concret de campanie repartizat pe zile, pe sarcini pentru fiecare zi. De asemenea, am avut posibilitatea să lucrăm la discursurile publice, să le definitivăm astfel încât participantele, atunci când revin acasă, să le poată îmbunătăți și să le memoreze pentru a le pune deja în practică”, a precizat Silvia Strelciuc, Directoare executivă IP CRAION CONTACT-Cahul.

„Consider că programul de instruire a fost foarte bine gândit și el și-a atins scopurile, astfel încât rezultatele campaniei electorale să arate că avem doamne active, interesate, implicate și mai multe doamne implicate în procesul decizional local”.

Președinta Asociaţiei „Institutum Virtutes Civilis”, Liliana Palihovici, a subliniat în mesajul său adresat participantelor la atelier că femeile-lidere contribuie semnificativ la dezvoltarea comunității din care fac parte.

 „Suntem la o nouă etapă în procesul de capacitare a femeilor-lidere, care intenționează să participe în alegerile locale generale, ce se vor desfășura în Republica Moldova, în octombrie 2019. Efortul pe care l-am făcut împreună începând cu luna martie și până în prezent va da, sperăm, rezultate bune”, a afirmat Președinta Asociaţiei „Institutum Virtutes Civilis”, Liliana Palihovici.

„Sperăm, la toamnă, să ne întâlnim după alegeri, atunci când majoritatea dintre participantele noastre vor avea obiectivele realizate. Sunt convinsă că aceste femei pot realiza o schimbare calitativă în dezvoltarea comunităților din care vin ele. De ce spun acest lucru? Fiindcă beneficiarele Academiei de Liderism Feminin cunosc bine realitățile acestor localități, sunt bine intenționate și hotărâte și propun soluții la aceste probleme. Mai mult decât atât, îmi place că sunt deschise să dezvolte parteneriate în calitate de alese locale, să dezvolte parteneriate cu cetățenii din aceste localități, pentru ca împreună să identifice soluțiile potrivite pentru fiecare localitate”.

După sesiunile de instruire ale anului 2018, precum și după cele desfășurate în acest an, inițiatorii, partenerii și participantele la proiectul „Women 4 Leadership" au afirmat că Academia de Liderism Feminin reprezintă o platformă de dialog, instruire și acțiune pentru femeile-lidere din Moldova, care aduce beneficii atât participantelor, cât și comunităților din care provin femeile participante prin intermediul unei implicări autentice și egale a femeilor în procesele decizionale.

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.