Prima pagină / Oameni / Societate  /  Mariana Voleanschi: „Broderia este un leac”

Mariana Voleanschi: „Broderia este un leac” imprimare

05.05.2020  

Mariana Voleanschi este doamna pentru care arta acului a devenit o terapie pentru suflet și în consecință o bucurie pentru ochii celor care au reușit să-i vadă lucrările. Mariana Voleanschi activează în calitate de librar mai mult de 10 ani, având în spate o carieră de succes în domeniul pedagogic, reușind să transpună în creațiile sale toate experiențele pe care a reușit să le acumuleze.

La ușile librăriei, Mariana Voleanschi a fost adusă de o întâmplare care s-a adeverit a fi fericită. A urmat să descopere că în pofida numeroaselor stereotipuri asociate profesiei de librar aceasta presupune foarte multă dăruire de sine, efort fizic și mental.

„Ca să fii un librar bun și să-ți faci lucrul bine, în primul rând, trebuie să iubești oamenii. Acolo unde se presupune comunicare cu multă lume și lume diferită, care nu mereu este deschisă spre acea comunicare, este important să fii un bun psiholog fără a-ți impune părerea. Trebuie să fii mulțumit de faptul că omul a intrat în librărie. Librăria este o cafenea pentru suflet. Să pui cartea pe raft nu este atât de simplu cum pare, contează mult să poți a te mișca și judeca foarte repede. Omul are de unde alege și nu este un secret că omul vine la librăria în care îi place librarul. Oamenii sunt uimiți când întrebi de cartea pe care au procurat-o anterior și știi cam ce ai pe raft acasă”.

Job-ul intermediar dintre școală și librărie i-a permis Marianei Voleanschi să redescopere arta acului.

„Am început să aflu mai multe despre tehnici și materiale de lucru, acolo mi-am dezvoltat creativitatea care o are fiecare dintre noi, cred eu. Dacă este să iei orice copil și să pui în fața lui o foaie albă acesta îndată va începe să facă ceva fără pic de jenă, pe când un matur va avea nevoie de mult timp. Acum, în carantină mulți și-au amintit de capacitățile pe care le aveau cândva și au încercat să revină la ele”.

În timp Mariana Voleanschi a început a mânui acul într-un mod care merită toată admirația, însă nu și-a propus să comercializeze lucrările sale din motiv că oamenii nu sunt dispuși să achite pentru munca și timpul artistului.

„Să faci bani la noi cu broderia este imposibil pentru că prea puțini sunt gata să-ți achite munca. De obicei mulți se miră când află că pentru a executa o lucrare mică este nevoie de o lună. Omul nu înțelege că tu ai investit în această lucrare foarte mult timp. Sunt lucrări care sunt foarte interesante și te captivează anume prin faptul că sunt atât de complicate și văzând rezultatul final eu nu vreau să o vând. Decât să o dau cuiva la un preț simbolic și care nu o va aprecia mai bine las o amintire copiilor mei”.

Un trend actual este stilizarea obiectelor vestimentare, totuși Mariana Voleanschi preferă „istoriile așezate pe pânză”.

„Moda este trecătoare, dar sunt niște povești care oricând rămân actuale. Atunci când vezi o imagine și simți că ceva în suflet a tresărit și ai vrea să o ai în casa ta. De fiecare dată când o vei vedea aceasta îți va putea oferi o stare de bine. O imagine îți poate aminti de o carte pe care ai citit-o și ți-a plăcut. Ultimul timp, tot mai des observ că broderia îmi amintește de un titlu și în același timp se leagă frumos cu un eveniment din viața mea”.

Pasiunea pentru artizanat transmisă de la mama încă din copilărie a reușit să transforme sărbătoarea Mărțișorului într-o tradiție de familie.

„Fiind însărcinată făceam mărțișori pentru mine și soțul meu, mama văzând că nu mă simt bine îmi spune să mai fac încă unul, deoarece curând îmi vor trebui trei. Primul meu fiu s-a născut pe 1 martie și de atunci eu în fiecare ani îi fac de ziua lui câte un mărțișor. La fel, în fiecare an organizez expoziție de mărțișoare și acasă, și la serviciu”.

Chiar dacă lucrările Marianei primesc foarte multe aprecieri aceasta afirmă că pentru a le numită artă nu este suficient doar să poți broda.

„Dacă tu doar ai procurat un set de brodat și l-ai realizat la el deja a muncit artistul plastic care a creat schema, a muncit pictorul care a ales culorile, a muncit instituția care a procurat schema și a creat setul care să fie suficient de atrăgător pentru a-l putea procura. Ceea ce am enumerat este mai degrabă artizanat decât artă. Însă sunt persoane care reușesc să realizeze totul de sine stătător, doar în acest caz poate fi considerat un artist plastic”.

Fiecare lucrare are în spate multe ore de muncă și pentru aceasta trebuie să cunoști numeroase tehnici, dar cel mai important este să cunoști rostul acestei lucrări.

„Mesajul de bază este că frumosul va salva lumea. O lucrare care este frumoasă pentru mine diferă de lucrarea care este frumoasă pentru  o altă persoană, contează însuși faptul că omul tinde spre frumos. Noi putem vedea diferit mesajul unei lucrări, dar ne unește frumosul văzut cu ochi diferiți în aceeași lucrare”.

Astfel cartea și artizanatul au reușit să creeze o simbioză în viața Marianei Voleanschi și să devină un remediu în urma pierderii locul de muncă îndrăgit.

„Librăria am asociat-o mereu cu liniștea sufletească pe care o capeți printre cărți. Când am văzut romanul „Cel mai frumos loc din lume este chiar aici” îndată l-am potrivit cu imaginea librăriei. Broderia este un leac care pe mine m-a ajutat foarte mult când mă simțeam rău la propriu, nu doar la figurat. Totul ce se face este spre bine, chiar și carantina, poate cât am stat închiși în casă natura s-a făcut bine fără noi. Am avut foarte mult timp să ne gândim la modul în care trăim, eram fericiți, dar nu știam că suntem fericiți”.

Reporter: Vlada Popsuico

Imagini video: Alexei Gurduza

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.