Prima pagină / Oameni / Societate  /  Vladislav Untu, multiplu campion național și internațional la dansuri sportive: „Cel mai bine mă simt atunci când dansez acasă”

Vladislav Untu, multiplu campion național și internațional la dansuri sportive: „Cel mai bine mă simt atunci când dansez acasă” imprimare

Interviu cu moldoveanul care a devenit multiplu campion național și internațional la dansuri sportive

21.05.2020  

Tânăr, talentat și cu o dragoste nemărginită pentru tot ce e frumos. Dansul îi ghidează calea din copilărie, reușind să se impună prin talentul său la nivel mondial. La doar 19 ani se poate mândri cu faptul că a obținut titlul de Campion Mondial pentru a treia oară, distincția „Omul anului 2019” la categoria societate, dar și titlul sportiv „Maestru al Sportului”. Vă invităm să-l cunoașteți pe Vladislav Untu, moldoveanul care prin munca și talentul său ne-a dus faima în întreaga lume, prin performanțele pe care le-a atins.

-Cum descrii drumul pe care l-ai parcurs până să ajungi un dansator de talie internațională? 

- Am început să practic dansul sportiv de performanță de la vârsta de șapte ani. Eram îndrăgostit de o colegă de clasă pe nume Alexandrina, care era deja membră a clubului de Dans Sportiv „Codreanca”. Alexandrina era în căutare de partener de dans și mi-a propus să formăm o pereche pentru a evolua împreună, iar eu am acceptat fără a sta prea mult pe gânduri. Totuși, în anul 2017 perechea noastră de dans și-a încetat activitatea, din anumite motive. Există date în calendar care ne marchează și ne schimbă viața la 360 de grade. Pentru mine unul dintre aceste momente s-a întâmplat atunci când am primit o ofertă de la Polina Baryshnikova de a deveni partenerul ei de dans. Am stat pe gânduri câteva luni, iar mai apoi am organizat o probă pentru a vedea dacă suntem compatibili și dacă ne simțim bine atunci când dansăm împreună. Începând cu 29 martie 2017, am devenit parteneri de dans și este deja al patrulea an de când formăm o pereche cu Polina, o pereche de dansatori recunoscuți la nivel internațional.

-Călătorești foarte mult datorită pasiunii tale pentru dans. În ce țară te simți cel mai bine?

-Pe tot parcursul carierei mele de dans am călătorit destul de mult. Este cert faptul că cel mai bine mă simt atunci când dansez acasă, când sunt organizate campionate la Chișinău. Nu pot enumera cu aproximație toate țările vizitate, dar cred că am fost în majoritatea țărilor de pe continentul european. Am ajuns până și la hotarele Chinei. Totuși, cel mai mult îmi place să vin în Republica Moldova. Aici persistă o atmosferă plăcută, în care îi am alături pe oamenii dragi sufletului meu.

-Totodată, ai participat la numeroase concursuri naționale și internaționale. Care dintre ele te-a marcat cel mai mult?

-Am participat la foarte multe concursuri internaționale, căci în fiecare lună era organizat câte un concurs sau două. Deci, pot spune că cel mai mult m-a marcat anul 2019, când împreună cu partenera mea Polina am bătut un record, devenind unicii în istoria dansului sportiv care au reușit să câștige toate cele șase campionate cu medalii de aur (trei medalii cu titlul de Campioni Europeni și trei medalii cu titlul de Campioni Mondiali) la categoria tineret. Cel mai tare m-a marcat ultimul campionat (al șaselea) când rămăsesem numai cu speranța, fiindcă am avut la dispoziție doar o săptămână de pregătire pentru acest concurs (tot în acea perioadă participam la un maraton de dans și treceam mereu dintr-un concurs în altul). Astfel, am devenit unicii care am reușit să câștigăm toate competițiile organizate în acel an.

-În momentul de față locuiești în orașul Sankt-Petersburg, Rusia. Cum ai depășit ruptura de baștină și dorul pentru cei dragi?

-Mi-a reușit să depășesc ruptura de baștină și nu a fost atât de greu, din motiv că am luat decizia de a pleca din timp, împreună cu părinții. Am plecat de acasă la vârsta de 16 ani, iar de atunci mi-am format obiceiul de a-mi vizita apropiații o dată pe lună sau dacă nu am această posibilitate, mai rar - o dată la două luni. De fapt, în viitorul apropiat planific să mă mut cu traiul în Bologna, Italia. 

-Pandemia ce persistă la nivel mondial a făcut ca sălile de dans, dar și alte spații destinate manifestațiilor culturale să fie închise. Cum faci față acestei situații neobișnuite?

-Activitatea noastră de sportivi este una foarte activă și dinamică. Campionatele și antrenamentele ne fac să ne simțim plini de viață. Reieșind din circumstanțele create, fiecare dintre noi a trebuit să accepte acest regim de carantină și izolare socială, dar și în același timp să își acomodeze activitățile la regimul de „stai acasă”. Recunosc, din start am fost copleșit de această nouă provocare de a-mi modifica graficul activităților și am devenit anxios. La fel de rapid am conștientizat că această stare va constitui o barieră în momentul în care vom reveni în sălile de antrenament și mi-am schimbat atitudinea. În aceste condiții, regimul meu zilnic constă din: antrenamentele ce se desfășoară acasă, somn, alimentație sănătoasă și timpul pe care-l acord lecturii, căci fiind în regim de carantină, dispun de mai mult timp pentru această activitate.

-Ai fost desemnat „Omul anului 2019” la categoria societate de revista VIP Magazin. Ce ne poți spune cu privire la obținerea acestei distincții?

-Orice reușită este importantă, iar pentru fiecare rezultat obținut am muncit mult. Titlul „Omul Anului” nu l-am obținut doar datorită performanțelor noastre sportive. Acest titlu se datorează și publicului, celor care ne-au votat zilnic, ne-au susținut și au crezut în perechea Vladislav Untu și Polina Baryshnikova. Acest rezultat naște un simț puternic de recunoștință, dar totodată ne responsabilizează să promovăm și mai mult sportul național. Ne dorim ca tricolorul și imnul Republicii Moldova să fie cât mai des afișat și intonat în toate colțurile lumii. Fiecare vot, mesaj, comentariu reprezintă o sursă de motivație pentru noi.

-Care sunt culmile pe care vrea să le atingă dansatorul Vladislav Untu?

-Împreună cu Polina avem același scop în dans și este unul foarte simplu, de fapt. Doar că în mod normal, procesul este unul de durată și de o complexitate mai avansată. Scopul nostru este de a deveni legende ale dansului sportiv, iar în calitate de sportivi - de a deveni unii din cei mai buni atleți, pentru a arăta că suntem capabili și de Jocurile Olimpice (în viitor). Oricum, obiectivul nostru este de a deveni oameni, iar aici este potrivită fraza: „Dansul este foarte simplu, însă oamenii nu”. Vrem să fim oameni cinstiți, pentru a arată tuturor că e posibil de a nu juca urât și vrem să demonstrăm faptul că onestitatea și omenia valorează foarte mult, într-o societate marcată de o profundă disoluție a valorilor.

 „Sunt de părerea că prin mișcările sale corporale persoana poate reda atât frumusețea exterioară, cât și latura spirituală a artei”.

- La final, te voi ruga să îmi oferi o definiție personală a succesului. Deci, ce conotație are pentru tine acest cuvânt?

-Nimic nu se obține pur și simplu. În spatele fiecărui succes se află o listă întreagă de sacrificii, renunțări și decizii. Totuși, suntem rezultatul hotărârilor pe care le luăm. Tot mai mulți oameni își dau cu părerea și te judecă fără a ști ce stă în spatele acestuia. Nu ai cum să fii un sportiv de performanță fără a renunța la timpul tău liber, familie, prieteni. Nu ai cum să fii campion și să speri că toți te vor aprecia. Titlurile nu te definesc ca om, dar nici nu se cuceresc ușor. Muncim mult pentru fiecare rezultat, iar orice succes are în spate o poveste, una plină de lipsuri, greutăți și eforturi.

 

  Fotografii: Arhiva personală                                                                                                                                                                                                               Olga Soroceanu, stagiară

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.