Prima pagină / Oameni / Societate  /  Sergiu Bejan: „M-am gândit că pasiunea pentru calculatoare și pedagogie poate deveni o sursă de venit”

Sergiu Bejan: „M-am gândit că pasiunea pentru calculatoare și pedagogie poate deveni o sursă de venit” imprimare

07.07.2020  

Sergiu Bejan este profesor de matematică și informatică în orașul Cahul, fiind pasionat de domeniul tehnologiilor noi a fondat „Școala de programare robotică și electronică STEM”. În cadrul orelor pe care le moderează, Sergiu Bejan încearcă să adapteze cunoștințele anterioare ale elevilor la noi tendințe.

„De mic copil îmi plăcea acest domeniu, tata făcea tot fel de chestii electronice și mi s-a transmis de la el. Dezvoltând această pasiune și luând în considerație cât de dezvoltat este acest domeniu la momentul actual este foarte simplu pentru oricine să facă tot felul de dispozitive. Este un domeniu foarte apreciat și solicitat, în mod special părinții vor ca copiii lor să aibă posibilitatea să frecventeze un cerc de robotică, programare, electronică. M-am gândit că pasiunea pe care o am să fie și o sursă de venit”, ne-a relatat Sergiu Bejan, fondatorul „Școala de programare robotică și electronică STEM” și beneficiarul unu grant oferit de Uniunea Europeană.

Conștientizând că vrea să aducă folos comunității din care face parte care totodată va reprezenta și o sursă de venit, Sergiu urma să facă față provocărilor care au apărut în calea acestuia: „cea mai mare întrebare era că trebuie să procur calculatoare, am procurat din proiect opt calculatoare”.

Fiind parte a Fondului de Susținere al Antreprenoriatului pentru Tineri Cahul a primit grantul oferit de Uniunea Europeană, cofinanțat de Suedia prin intermediul Fundației Est-Europene, care a acoperit costul pentru partea tehnică de bază.

Următoarea problemă era cauzată de lipsa încăperii și chiria mult prea costisitoare care putea fi găsită în oraș. Soluția a fost găsită de Sergiu la școala în cadrul căreia activează: „era nevoie de găsit o încăpere și clasa asta arăta super groaznic, toată reparația aici am făcut-o eu împreună cu câțiva elevi, dar practic tot ce am făcut aici am făcut eu”.

Acum, Sergiu Bejan lucrează la elaborarea unui set de ore pentru toate categoriile de persoane.

„Pentru că este un domeniu nou și în dezvoltare, nu sunt niște granițe bine stabilite în predare, poți să predai orice. La aceasta eu lucrez acum, să pregătesc un set de lecții pentru fiecare categorie de vârstă, să nu mai fie nevoie să pregătesc de fiecare dată să vin cu proiecte didactice. La început îmi lua foarte mult să pregătesc o singură lecție, trebuia să stau câte două sau trei ore”, a precizat Sergiu.

Acest proiect este finanțat de Uniunea Europeană, cofinanțat de Suedia, prin intermediul Fundației Est-Europene.

 

Reporter: Vlada Popsuico

Imagini: Alexei Gurduza

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.