Prima pagină / Oameni / Societate  /  92 de ani în folosul societății – Andrei Timuș, omul muncii

92 de ani în folosul societății – Andrei Timuș, omul muncii imprimare

„Păi iată, tocmai muncă îl ține pe om!”

15.03.2013  

Înainte să-mi încep interviul, care trebuia să fie scurt, m-am gândit mult timp ce pot să-l întreb pe un Om cu literă mare. Un om, care, la cei 92 de ani ai săi, a trecut prin atâtea și atâtea are de împărtășit, că ne-ar trebui zile întregi să stăm de vorbă și volume întregi să scriem. Nu am adresat decât trei întrebări. Ce trebuie să știe lumea despre Andrei Timuș? Ce l-a făcut fericit de-a lungul vieții? Ce își dorește cel mai mult acum?

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

Steluța Andrei | Stiripozitive.eu

Andrei Timuș - carte de vizită

Savant, întemeietorul Școlii Sociologice în Republica Moldova, doctor habilitat în economie, profesor universitar, membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei, veteran al celui de-al Doilea Război Mondial, membru al Comisiei pentru problemele grațierii persoanelor condamnate. Peste 400 de lucrări publicate, dintre care 127 de monografii. 165 de cercetări efectuate. Și un nume: Andrei Timuș.

„Cred că vă întrebați așa, când vă uitați la mine, cum de omul ăsta la 92 de ani încă lucrează? Și nu muncește doar așa, ca să fie în treabă, dar este de folos societății! Păi iată, tocmai muncă îl ține pe om. Mi-am dus toată viața în lupte, dar toate au fost lupte constructive. Eu neargumentat nu pot face nimic. Mie îmi place munca care aduce folos societății și individului în particular. Asta mă face fericit. Munca și tot ce am făcut în viață m-a făcut fericit", mărturisește savantul Andrei Timuș.

Andrei Timuș

„Și să știți, numeroși oameni de știință au demonstrat chiar că munca prelungește viața omului. Corpul înțelege că noi mai avem treabă, multe de făcut și merge în ritm cu noi.

Viața de matur mi-a început greu. Am fost grav rănit în război, sub Moscova. M-am întors și 22 de ani, am păstrat rănile din război, grave, pe care le aveam, deschise, la propriu. Am făcut de-a lungul vieții multe operații să-mi revin. Medicii au spus - doar cu baston. Eu am învățat să merg fără. Cum pot, le-am spus, să merg cu baston, dacă într-o mână trebuie să duc servieta, iar în cealaltă - produsele cumpărate de la piață?"

„Când m-am întors, peste puțin timp, am fost numit conducător al raionului Orhei, apoi al raionului Telenești. Vorbeam cu Brejnev simplu, deschis, direct. Așa mi-a permis el. Dar munceam până la 2 noaptea zilnic, acestea erau condițiile. Stalin muncea așa și cerea să muncească mult toți.

Am fost primul director al televiziunii naționale. Am creat un colectiv atunci, care a continuat să funcționeze în aproape aceeași componență încă 35-40 de ani. Făceam ședințe  de planificare la 12 noaptea, să vedem ce greșeli am comis, care și cum pot fi remediate".

„Am adus sociologia în Moldova. Am fost primul care a început să facă sondaje. Și am făcut 127 de cercetări. Acum lucrez la un dicționar de termeni sociologici. Este o lucrare grea, asupra căreia stau deja de 1 an și jumătate. Este o bază a folosirii terminologiei științifice. Sociologia, să știți, nu este simplă deloc, are vreo 40 de ramuri".

Andrei Timuș

„Ce îmi doresc cel mai mult?"

„Să crească natalitatea în primul rând. Acum avem o mare problemă la acest capitol, dar eu sper că tineretul va simți încredere în ziua de mâine și va lucra la creșterea populației țării".

„Am mare încredere în tineret. Tinerii hotărăsc în zilele noastre foarte multe. Noi, generațiile mai în vârstă, suntem obligați să lăsăm în urmă, celor mai tinere - perspective frumoase. Deși, din păcate, acum este foarte greu să faci asta".

„Viața noastră trebuie raționalizată. Tot timpul trebuie să ne gândim cu creierul, la ce folos are societatea din orice lucru făcut de noi.  Și îmi doresc să fie asigurat principiul echității sociale, pentru că dacă omul pierde speranța în acest principiu și speranța în ziua de mâine, omul pierde tot, iar societatea pierde un om", a povestit Andrei Timuș.

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.