Prima pagină / Oameni / Societate  /  Emoționant. Filme de un minut create de copii și tineri la Criuleni

Emoționant. Filme de un minut create de copii și tineri la Criuleni imprimare

13.08.2013  

Copii și tineri din raionul Criuleni au creat filme de un minut în cadrul proiectului „Promovarea accesului copiilor cu dizabilități la libera exprimare și opinie”, realizat de Centrul Media pentru Tineri cu suportul Fundaţiei Est-Europene.

Votează: 5.0/5 (5 Voturi )

Timp de două zile cei 10 copii și tineri au elaborat la Criuleni idei de scenarii pe care apoi le-au transformat în filme, fiind pe rând în rol de actori, regizori și cameramani, fiind ajutați de experții video Irina Chirsanov și Denis Rusu.

OneMinutes la Criuleni

„Rolul adulților a fost de a-i ghida pe participanți. Ei și-au expus ideile de film, iar noi i-am ajutat sa le realizeze, organizând filmările, setând echipamentul sau intervenind cu un sfat sau recomandare”, afirmă organizatorii de la Centrul Media pentru Tineri.

„Lucrul cu copiii este foarte interesant. De fiecare dată ei vin cu idei neașteptate, au o perspectivă nouă asupra lucrurilor care ne înconjoară. Acest atelier a fost dedicat copiilor cu nevoi speciale și mă așteptam ca lucrul să decurgă mai lent, însă am fost surprinsă de deschiderea acestor copii și de entuziasmul pe care l-au manifestat. Totuși copiii sunt copii, curioși, cu vise și dorințe care îi motivează să meargă mai departe și să spere la un viitor mai bun, indiferent de impedimentele fizice”, povestește Irina Chirsanov.

„Mă bucur enorm că prin acest proiect oferim oportunitatea copiilor cu nevoi speciale să-și facă auzită vocea și să-și realizeze dreptul la opinie și la libera exprimare, de rând cu toți copiii”, afirmă Veronica Boboc, directorul Centrului Media pentru Tineri. 

OneMinutes la Criuleni

În rezultatul acestui atelier, au fost produse 8 filmulețe. Acestea sunt în proces de post-producție și vor fi prezentate la toamnă, după ce va avea loc un atelier similar și la Cahul, în cadrul aceluiași proiect. 

Despre ce sunt filmulețele realizate de copii? „Subiectele au fost la discreția participanților”, afirmă organizatorii. „Câțiva dintre ei au ales să povestească despre viața și interesele lor, ca în cazul lui Marcel, al cărui filmuleț este despre culorile din desenele sale. Istoria lui Vasile este despre lipsa cărților tactile pentru nevăzători în biblioteca din satul său. Mulți dintre ei au decis să facă filme în care să spună despre problemele lor. Valeria, o fetiță în scaun cu rotile, a realizat un film în care arată cât îi este de greu să se deplaseze pe drumurile de țară și cum acest lucru o împiedică să ajungă la școală. Tot despre școală este și filmulețul Maricicăi, care își dorește colegi mai prietenoși, care să accepte copiii cu nevoi speciale și profesori care să îi dea teme adaptate necesităților ei. Victoria, aflată în situație de eșec școlar, povestește cu mândrie în filmul ei despre primele diplome obținute la o tabără de vară pentru activități sportive și abilități de comunicare”.

OneMinutes la Criuleni

Filmul Alexandrei, de 12 ani, este un scurt documentar despre viața ei, despre cum îl ghidează zilnic pe fratele mai mare, care vede doar 10%. Ideea filmului este să vedem dincolo de aparențe. „Deși toți afirmă că eu sunt ochii fratelui meu, de fapt, el mă ajută pe mine. Este foarte bun la matematică și la limba rusă și mă ajută să-mi fac temele. Tot el este cel care mă scoate în lume”, spune Alexandra cu o voce timidă.

Istoriile copiilor sunt emoționante. Așteptăm să vedem filmulețele produse în cadrul acestui eveniment și sperăm că ele vor schimba felul în care societatea percepe copiii și persoanele cu dizabilități. 

Proiectul „Promovarea accesului copiilor cu dizabilități la libera exprimare și opinie” este realizat de Centrul Media pentru Tineri cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida) și Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA.

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.