Prima pagină / Oameni / Societate  /  Alejandro Cedeño, Banca Mondială: Lucruri pozitive în Moldova

Alejandro Cedeño, Banca Mondială: Lucruri pozitive în Moldova imprimare

Mesajul lui Alejandro Cedeño, Coordonator al Programului de Țară pentru Ucraina, Moldova și Belarus al Băncii Mondiale, despre importanța educației și dezvoltării timpurii a copilului

19.09.2013  

Alejandro Cedeño, Coordonator al Programului de Țară pentru Ucraina, Moldova și Belarus al Băncii Mondiale, s-a aflat, în septembrie 2013, într-o vizită în Moldova și a descoperit în proiectele „Parteneriatului Global pentru Educație”, la Curucuzeni, Orhei, și la Todirești, Ungheni, mai multe lucruri pozitive.

Votează: 5.0/5 (3 Voturi )

„Vizităm acum acest proiect foarte important, care prezintă multe elemente bune", afirmă Coordonatorul Programului de Țară pentru Ucraina, Moldova și Belarus al Băncii Mondiale, Alejandro Cedeño, cu ocazia vizitei sale la grădinițele din Cucuruzeni, raionul Orhei, și Todirești, raionul Ungheni.     

„Este vorba, în primul rând, despre abilitățile sociale ale copiilor. Acest ajutor, mai ales la vârsta respectivă, atunci când copiii obțin cele mai multe resurse, cele mai multe cunoștințe, este fundamental pentru viitoarea lor viață și carieră", spune oficialul Băncii Mondiale.

„Ceea ce au ei aici este oportunitatea de a comunica și a se socializa ei înde ei, fiind ghidați de educatori bine instruiți și aflându-se într-un mediu plăcut și curat care le oferă protecție. Copiii se întorc acasă cu multe lucruri bune pe care le împărtășesc părinților și întregii familii”.

„Primii ani de viață au fost cruciali pentru dezvoltarea carierei mele. Am avut și eu posibilitatea să merg la un centru de educație timpurie de acest fel, dar desigur, cu mulți-mulți ani în urmă, el nu era atât de avansat ca acesta. Însă am avut posibilitatea să fiu împreună cu alți copii de seama mea. Asta m-a ajutat să-mi dezvolt cunoștințele și abilitățile sociale. Am învățat să citesc, să dezvolt proiecte, să înțeleg ceea ce este important pentru o comunitate și, de asemenea, să lucrez în echipă”.

„Acest proiect este important pentru Republica Moldova pentru că le oferă copiilor deprinderi de a reuși în viață, de a ajuta la creșterea țării și de a contribui semnificativ la dezvoltarea economică a țării", spune Alejandro Cedeño despre proiectul „Parteneriat Global pentru Educație, implementat de Ministerul Educației cu sprijinul Băncii Mondiale și UNICEF.

„În copilărie educația timpurie este cea mai importantă. Un om are nevoie de un fundament pe care să  clădească deprinderile din învățare și de auto-dezvoltare. Și în acest context este importantă calitatea educației. Nu este vorba de educație în general și despre câte școli există într-o țară, ci este vorba de calitatea educației în aceste școli. Iar calitatea educației face diferența când e vorba despre viața copiilor".

„Acest proiect a demonstrat că, de fapt, calitatea educației este mai importantă decât pur și simplu înrolarea școlară. Și proiectul respectiv le oferă copiilor cea mai bună experiență de educație din viața lor", concluzionează Alejandro Cedeño, Coordonator al Programului de Țară pentru Ucraina, Moldova și Belarus al Băncii Mondiale.

Parteneriat Global pentru Educație: Cucuruzeni, Orhei. Parteneriat Global pentru Educație: Cucuruzeni, Orhei. Parteneriat Global pentru Educație: Cucuruzeni, Orhei. Parteneriat Global pentru Educație: Todirești, Ungheni. Parteneriat Global pentru Educație: Todirești, Ungheni. Parteneriat Global pentru Educație: Cucuruzeni, Orhei.
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.