Prima pagină / Oameni / Societate  /  „Ajută-l să crească OM MARE!”

„Ajută-l să crească OM MARE!” imprimare

19.11.2013  

O campanie de promovare a parteneriatului social în sprijinul educaţiei timpurii de calitate pentru toţi copiii din Moldova a fost lansată astăzi la Chişinău de către Ministerul Educaţiei şi partenerii săi.

Votează: 5.0/5 (2 Voturi )

Evenimentul de lansare a campaniei „Ajută-l să crească OM MARE!” a reunit mai mulţi parteneri cheie în domeniul educaţiei şi dezvoltării timpurii a copilului şi a transmis un mesaj de creare şi consolidare a parteneriatelor sociale în beneficiul copiilor din Moldova. 

În centrul imaginii:Viceministrul Educaţiei, Liliana NICOLAESCU-ONOFREI.

„Educația timpurie de calitate înseamnă educatori instruiți, părinți implicați, grădinițe reparate și dotate cu jucării, cărți și materiale didactice. Educația timpurie de calitate înseamnă și comunități care oferă sprijin, adică le oferă copiilor șansa unui start mai bun în viață", a fost mesajul Ministerului Educaţiei al Republicii Moldova, transmis de Viceministrul Liliana NICOLAESCU-ONOFREI.

La conferinţa de presă de lansare a campaniei au participat, de asemenea, Primarul de Mereni, Eugen SĂLCUŢAN; Anna OLEFIR, Ofițer operațiuni, Banca Mondială; Larisa VÎRTOSU, Coordonator Programe Educaţie şi Dezvoltare Timpurie, UNICEF; Mircea SURDU, Director TV Moldova 1.

În centrul imaginii: Primarul de Mereni, Eugen SĂLCUŢAN.

„Investiţiile în educaţia timpurie vor da roade în viitor, iată de ce astăzi nu este uşor să redeschizi uşile unei grădiniţe", a mărturisit Primarul de Mereni, Eugen SĂLCUŢAN. „Însă doar consolidând toate eforturile, vom putea avea o viitoare generaţie sănătoasă, dezvoltată şi deşteaptă".

În stânga imaginii: Anna OLEFIR, Ofițer operațiuni, Banca Mondială.

„Banca Mondială susţine eforturile Ministerului Educaţiei în procesul de fortificare a sistemului educaţional şi asigurarea accesului echitabil la programe de educaţie timpurie pentru toţi copii. Acest grant în valoare de 4,4 milioane de dolari, oferit Republicii Moldova de către Fondul Parteneriatul Global pentru Educaţie, este administrat de către Banca Mondială", a subliniat Anna OLEFIR.

Larisa VÎRTOSU, Coordonator Programe Educaţie şi Dezvoltare Timpurie, UNICEF

„Efortul comun al societăţii trebuie să fie axat pe asigurarea accesului universal la educaţie timpurie şi acest lucru devine posibil doar cu stabilirea parteneriatelor sociale la nivel de comunitate, cu implicarea părinţilor", a spus Larisa VÎRTOSU.

Jurnalistul Mircea SURDU, Director TV Moldova 1.

„Suntem în această campanie alături de Ministerul Educației și partenerii săi pentru că am convingerea că cei 7 ani de acasă sunt cei mai importanți din viața unui om", a menţionat Mircea SURDU.

Eforturile Ministerului Educaţiei şi partenerilor proiectului „Parteneriat Global pentru Educaţie" se axează pe:
• sporirea accesului la educație prin reabilitarea instituţiilor preşcolare şi dotarea lor cu mobilier, cărţi, materiale didactice şi jucării 
• îmbunătăţirea accesului la educaţie timpurie pentru copiii cu nevoi speciale, aflaţi în situaţii de risc sporit şi
• oferirea serviciilor de educație timpurie de calitate prin instruirea cadrelor didactice şi manageriale din instituţiile preşcolare și implicarea activă a părinților în acest proces.

Lansarea campaniei de promovare a parteneriatului social pentru educaţia timpurie de calitate pentru toţi copiii.

În cadrul proiectului vor fi realizate mai multe lucruri în beneficiul copiilor din Moldova:
• 39 de instituții preșcolare vor fi reparate şi dotate: astfel va fi asigurat accesul la educație pentru alţi minimum 1966 de copii.
• Circa 1200 de echipe comunitare, formate din cadre didactice, asistenți medicali și asistenți sociali care lucrează cu părinții, vor participa la un program de formare în educaţia incluzivă, în baza ghidului privind incluziunea, ce va fi elaborat în cadrul proiectului. 
• Un Instrument de Monitorizare a Pregătirii Copiilor pentru Școală este elaborat și pilotat.
• 130 de centre de mentorat vor fi create şi apoi dotate cu cărți, materiale didactice, computer, proiector etc.
• 260 de mentori, 40 de inspectori și circa 9000 de cadre didactice vor beneficia de instruire.
• 7000 de educatori for fi implicaţi în activităţi de mentorat.
• 950 de instituții preșcolare din țară vor fi dotate cu material didactice și cărți pentru copii.
• 100% de instituții preşcolare vor fi dotate cu o mini bibliotecă pentru cadrele didactice și părinți.

Proiectul „Parteneriat Global pentru Educaţie" este implementat de către Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova, în parteneriat cu Banca Mondială şi UNICEF. 

Partener general media: TRM.md. Partener în comunicate: Agenţia URMA ta.

Video: USTREAM Agenţia de presă IPN.

Transmisiune directă Privesc.eu.

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.