Prima pagină / Oameni / Societate  /  Cristina Berlinschii, despre importanța încurajării tinerilor alegători și conștientizarea impactului participării la vot a acestora

Cristina Berlinschii, despre importanța încurajării tinerilor alegători și conștientizarea impactului participării la vot a acestora imprimare

18.11.2020  

„Fiind interesată de promovarea democrației participative și implicată în activități de dezvoltare educațională și comunitară, să contribui la facilitarea accesului la educația electorală și să încurajez activismul și participarea la vot a tinerilor a venit ca o continuitate a activităților pe care le desfășor”, afirmă Cristina Berlinschii.

„Întotdeauna am susținut cetățenia activă și informată, din acest considerent ideea de a forma tinerii despre un vot informat și conștient a apărut ca o soluție la rata scăzută de participare la exercițiu democratic al tinerilor. A fost vorba de a-ți păsa și încuraja dezvoltarea unor cetățeni responsabili și capabili să facă față provocărilor vieții, dar și de a testa impactul acțiunilor proprii și contribuția pozitivă pe care o aduci celor cu care interacționezi”, mărturisește Cristina Berlinschii. Așa a apărut ideea proiectului „Exersează-ți dreptul la vot - Informarea tinerilor alegători despre procesul electoral și procedura de vot”.

- Ce înseamnă Alumni și cum este să fii un Alumni în Moldova?

- Termenul de Alumna nu este sinonim cu cuvântul „absolventă”, ci mai degrabă poate fi înțeles ca student sau stagiar, adică absolvent fără absolvire. În situația mea, el se referă la participarea în cadrul unui program de stagiu pentru o experiență de dezvoltare profesională într-o organizație din Statele Unite ale Americii (SUA), iar după întoarcerea în Moldova devii absolvent/-ă al programelor de schimb educațional sau profesional.

Proiectul „Exersează-ți dreptul la vot - Informarea tinerilor alegători despre procesul electoral și procedura de vot face parte din cadrul Programului de granturi mici pentru absolvenţi, care are drept scop susținerea absolvenţii în procesul de împărtăşire a experienţei acumulate în cadrul programului de schimb şi implementarea noilor idei și bunelor practice acasă. 

- Cum au fost aceste două luni recente și ce ați făcut împreună cu tinerii pentru a-i încuraja să se implice, inclusiv la vot?

- Tinerii alegători dețin o cantitate uriașă de putere electorală și cu toate acestea prezența la vot continuă să fie scăzută. Împlinirea vârstei de 18 ani vine cu un sentiment de independență, dar și cu multe responsabilități - dintre care unul este exercitarea dreptului la vot. Ultimele 2 luni din toamna curentă au fost intense. S-a renunțat la îndemnuri de mers la vot timide și au fost direct implicați în activități tinerii alegători din toată țara, insistându-se la acel moment pe motivare, participare şi implicare activă, astfel ei să devină parte a proceselor politice și electorale ce se produc în societate.  

Proiectul “Exersează-ți dreptul la vot - Informarea tinerilor alegători despre procesul electoral și procedura de vot” a constat într-o serie de activități și produse interactive de informare și motivare a tinerilor, precum: sesiuni de informare online, spoturi video motivaționale, broșură de educație civică și electorală, mesaje video ale influencerilor din Moldova, concursuri de scrisori deschise, platformă online de informare și încurajare a activismului civic – toate au fost realizate cu scopul de a spori interesul tinerilor în procesul electoral și să participe la vot. 

Peste 600 de tineri alegători din toate raioanele țării au participat la sesiuni de informare desfășurate în luna septembrie – octombrie 2020, concepute cu scopul de a familiariza tinerii alegători, cu vârsta cuprinsă între 18-25 ani, să fie inițiați în domeniul alegerilor, să conștientizeze importanța dreptului la vot și să-și dezvolte conştiinţa civică și cultura electorală.

Ulterior, a fost lansată și prezentată broșura informativă dedicată tinerilor alegători din Republica Moldova “Participarea tinerilor/-elor alegători/-oare la procesul de votare: Ne implicăm azi în democrația de mâine!”. Broșura și-a propus să informeze tinerii despre mecanismele de funcționare ale procesului electoral și pașii votării în situația pandemiei cu infecția de COVID-19, rata de participare a tinerilor la procesul electoral și politic în Moldova, scurt istoric despre dobândirea dreptului la vot și încurajarea activismului civic al tinerilor, prin exemple concrete despre greutatea unui singur vot și importanța participării tinerilor la alegeri.

Spotul video de motivare a tinerilor să participe la vot „Fă-ți datoria civică și votează!” a fost diseminat online și a avut un impact foarte mare pe rețelele de socializare, ulterior difuzat pe 2 posturi de televiziune. Spotul video a fost realizat și în varianta rusă și subtitrat în găgăuză cu intenția de a încuraja un număr cât mai mare de tineri alegători să fie responsabili, să-și facă datoria civică de a ieși la vot și să conștientizeze că este important să voteze. Ambele spoturi video pot fi vizionate AICI.

Concurs pentru tinerii alegători Încurajăm tinerii să voteze la prezidențiale s-a realizat printr-o serie de scrisori deschise întocmite de tinerii alegători pentru semenii lor prin care au promovat importanța participării la vot și au transmis mesaje de suflet și motivare de a merge la vot. Au venit scrisori din diferite colțuri ale țării: de la tineri elevi în licee, tineri angajați, tineri lideri, tineri condamnați în penitenciar, tineri soldați etc. Scrisorile pot fi lecturate aici: https://www.centruleducational.md/ro/noutati-si-activitati

Platforma online dedicată informării tinerilor alegători, și proiectului per ansamblu, conține informații de actualitate despre alegeri, procesul electoral, particularitățile votării tinerilor în cadrul alegerilor, modalitatea de votare în condiții pandemice și oferă posibilitatea tinerilor votanți să adreseze întrebări care îi interesează legate de procesul electoral, campania electorală și alte informații de interes public despre desfășurarea alegerilor. Informațiile pot fi accesate aici: https://www.centruleducational.md/ro

-  Ce ecouri au ajuns la dvs. până acum despre experiența aceasta nouă a lor de implicare?

- Tinerii alegători implicați în proiect au fost destul de sensibilizați și mulți au revenit cu o serie de impresii video prin care ne-au mulțumit de cunoștințele obținute în urma incursiunii în domeniul alegerilor și a procesului de votare. Au înțeles că exercitându-și dreptul la vot în aceste alegeri își vor exprima opinia cu privire la reprezentanții poporului și politicile care vor le vor influența forma vieții pentru anii viitori. Au considerat că s-ar putea să nu le pese în acest moment sau an, dar sigur le va păsa în următorii patru ani. Impactul activităților nu s-a lăsat așteptat, căci mulți dintre beneficiarii proiectului au mers la vot, m-au contactat cu întrebări și mi-au trimis studii de caz când un greutatea unui singur vot a schimbat parcursul istoriei, alte situații decât cele prezentate la sesiunile de informare. În pofida pandemiei, mă bucur că am putut contribui la conștientizarea importanței votului și a implicării în exercițiul electoral a unor tineri votanți.

- Și ce urmează acum?

- Susținerea ipotezei că exercitarea dreptului la vot o singură dată va crește tendința de a merge la vot în viitor. Pentru a face diferența pe termen lung și a crea un obicei din acțiunea de a vota, este esențială mobilizarea civică și educația electorală a tinerilor votanți. Fiecare tânăr trebuie să dezvolte continuu un dialog familial cu cetățenia activă. Urmează materializarea ideilor propuse de noua generație de actori electorali - beneficiari ai proiectului, campanii de informare și încurajare nu doar în perioada electorală, facilitarea comunicării directe cu politicienii și implicarea de orice fel.

Activitatea proiectului poate fi urmărită urmărită pe pagina de facebook a Centrului pentru Dezvoltare Educațională aici: https://www.facebook.com/centruleducational.md, dar și pe platforma online www.centruleducational.md

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.