Prima pagină / Oameni / Societate  /  10 lecții de viață pe care le-am învățat până la 44 de ani: Sergiu Musteață

10 lecții de viață pe care le-am învățat până la 44 de ani: Sergiu Musteață imprimare

05.12.2016  

Sergiu Musteață a fost cercetătorul anului 2013, iar în 2014 a fost laureatul premiului național conform hotărârii Guvernului Nr. 684. În 2015 a fost decernat savantul anului pentru ciclul de lucrări „Valorificarea patrimoniului istoric și cultural românesc în contextul european și universal”. La moment, Sergiu Musteață este implicat într-un proiect de cercetare la Universitatea din Stanford, SUA, totuși a găsit timp să ne povestească cele mai importante lecții pe care le-a învățat până la 44 de ani.

Votează: 4.5/5 (11 Voturi )

Sergiu Musteață este doctor, profesor universitar, decanul Facultății de Istorie și Geografie a Universității de Stat „Ion Creangă”. Sergiu Musteață a împărtășit 10 lecții de viață pe care le-a învățat până la 44 de ani:

„1. Respectul față de părinți, bunei, față de cei vârstnici.

Aceasta este una din principalele lecții învățate de la părinți și care este o călăuză în viață - Respectul față de oameni!

 Sergiu Musteata 2016

2. Să spun adevărul în față și să nu-mi fie frică de adevăr.

Să nu fiu fățarnic! Doar prin conștientizarea realității putem face aprecieri corecte și găsi soluții la problemele care ne apar în cale.

Sergiu Musteata 2016

3. Să nu pun mâna pe lucruri străine.

Dacă vrei ceva – cere! Dacă nu primești, înseamnă că nu se poate, dar niciodată să nu ei ceia ce nu-ți aparține. „Nu fura, deoarece este cel mai urât lucru” - cam așa îmi spunea mama când eram mic. Deși m-am născut în URSS unde domina proprietatea colectivă, respectul față de proprietatea privată și bunurile personale a fost cultivat în familia noastră.

4. Să nu am frică de critici și să spun mulțumesc celui care are curaj să-mi spună în față ce gândește.

Critica ne ajută să ne corectăm, ne ajută se devenim mai buni. Dar, critica trebuie să fie constructivă, colegială și cu bună intenție. Trebuie să comunicăm, deoarece marea majoritate a problemelor apar din cauza lipsei acesteia sau din cauza unei comunicări defectuoase. Discuțiile directe, obiective și deschise ne vor ajuta să depășim barierele din calea noastră. Însă, trebuie să fie o comunicare activă, să ne auzim unul pe altul, să avem răbdare, să știm să primim și să dăm feedback.

 Sergiu Musteata 2016

5. Să evit discursurile pline de ură, să fiu înțelegător și tolerant.

Suntem diferiți, dar avem drepturi egale. Altfel, riscăm să trăim într-o stare încordată, care împiedică construcția unei societăți civilizate. Nu există oameni perfecți, dar tendința spre a fi om de calitate, om educat, om cu bun simț, trebuie să ne călăuzească toată viața.

Sergiu Musteata 2016

6. O prietenie trebuie cultivată.

Trebuie să investim în prietenie dacă dorim ca ea să fie durabilă, sinceră și reciprocă. Aici mă refer mai mult la timpul și atenția cu care trebuie să ne tratăm prietenii. Trăim vremuri când ritmul vieții este foarte activ. Trebuie să găsim timp pentru oamenii dragi, pentru părinți, pentru copii, pentru prieteni. Altfel, care mai este rostul vieții?!

7. Lectură și iar lectură, doar așa ne putem îmbogăți vocabularul și cunoștințele despre lume.

Din păcate, prea puțină lume citește astăzi. Trebuie să investim mai multe resurse pentru a dezvolta cultura lecturii și doar așa vom construi o societate cu lume cultă. Trebuie să cultivăm copiilor această atitudine față de lectură. Sunt cărți caracteristice fiecărei vârste, iar amânarea lecturii este o greșeală.

 Sergiu Musteata 2016

8. Nu trebuie să am frică de greutăți.

A munci nu este o rușine. Fiecare profesie își are rostul ei și trebuie respectată. Anume prin muncă și efort putem obține rezultatele așteptate. Trebuie să fim însă mai raționali și mai eficienți în ceea ce facem, deoarece deseori se muncește în van. Nimic nu apare din nimic! Tot ce vine pe gratis ușor pleacă. Nu trebuie să uităm că cineva plătește pentru acel dar, serviciu sau lucru pe care l-am primit pe gratis. De aceea, trebuie să fim atenți și recunoscători. A spune mulțumesc, nu este o obligație, dar este un semn al bunului simț și al educației adecvate.

 Sergiu Musteata

9. Tendința spre cunoaștere și dezvoltare pe tot parcursul vieții trebuie să devină un scop al fiecăruia.

Avem capacități, avem posibilități, suntem competitivi, trebuie doar să ne stabilim prioritățile vieții și să depunem efort pentru realizarea lor. Trebuie să învățăm de la alții. E bine să avem mândrie, dar ea trebuie să fie cu măsură. Trebuie să recunoaștem dacă cineva e mai bun ca noi, aceasta nu scădea cu nimic din valoarea și mândria personală.

Sergiu Musteata

10. Să fiu responsabil.

Din păcate, societatea noastră este prea mult dominată de indiferență, de frică și de ură. Aceste particularități ne fac să batem pasul pe loc. Prin asumarea responsabilității și prin activism civic putem construi o societate cu adevărat deschisă și democratică. La fel, trebuie să cultivăm încrederea în oameni, încrederea în viitor. Însă pentru această trebuie să învățăm foarte bine lecțiile trecutului”, povestește Sergiu Musteață.

Sursă foto: arhivă personală 

Sergiu Musteata. 10 lectii pe care le-am invatat pana la 44 de ani Sergiu Musteata. 10 lectii pe care le-am invatat pana la 44 de ani Sergiu Musteata. 10 lectii pe care le-am invatat pana la 44 de ani Sergiu Musteata. 10 lectii pe care le-am invatat pana la 44 de ani Sergiu Musteata. 10 lectii pe care le-am invatat pana la 44 de ani Sergiu Musteata. 10 lectii pe care le-am invatat pana la 44 de ani Sergiu Musteata. 10 lectii pe care le-am invatat pana la 44 de ani Sergiu Musteata. 10 lectii pe care le-am invatat pana la 44 de ani Sergiu Musteata. 10 lectii pe care le-am invatat pana la 44 de ani Sergiu Musteata. 10 lectii pe care le-am invatat pana la 44 de ani Sergiu Musteata. 10 lectii pe care le-am invatat pana la 44 de ani Sergiu Musteata. 10 lectii pe care le-am invatat pana la 44 de ani Sergiu Musteata. 10 lectii pe care le-am invatat pana la 44 de ani Sergiu Musteata. 10 lectii pe care le-am invatat pana la 44 de ani Sergiu Musteata. 10 lectii pe care le-am invatat pana la 44 de ani Sergiu Musteata. 10 lectii pe care le-am invatat pana la 44 de ani Sergiu Musteata. 10 lectii pe care le-am invatat pana la 44 de ani Sergiu Musteata. 10 lectii pe care le-am invatat pana la 44 de ani Sergiu Musteata. 10 lectii pe care le-am invatat pana la 44 de ani Sergiu Musteata. 10 lectii pe care le-am invatat pana la 44 de ani Sergiu Musteata. 10 lectii pe care le-am invatat pana la 44 de ani Sergiu Musteata. 10 lectii pe care le-am invatat pana la 44 de ani Sergiu Musteata. 10 lectii pe care le-am invatat pana la 44 de ani Sergiu Musteata. 10 lectii pe care le-am invatat pana la 44 de ani Sergiu Musteata. 10 lectii pe care le-am invatat pana la 44 de ani Sergiu Musteata. 10 lectii pe care le-am invatat pana la 44 de ani Sergiu Musteata. 10 lectii pe care le-am invatat pana la 44 de ani Sergiu Musteata. 10 lectii pe care le-am invatat pana la 44 de ani Sergiu Musteata. 10 lectii pe care le-am invatat pana la 44 de ani Sergiu Musteata. 10 lectii pe care le-am invatat pana la 44 de ani Sergiu Musteata. 10 lectii pe care le-am invatat pana la 44 de ani
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” în 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene. www.stiripozitive.eu este un produs „URMA ta” şi a fost susţinut de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida) și Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene, Guvernului Suediei, Sida sau al Ministerului Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.