Prima pagină / Oameni / Cultură  /  Update 2 (Foto) Un om recomandă o carte

Update 2 (Foto) Un om recomandă o carte imprimare

26.08.2014  

În Ziua Mondială a Cărţii şi a Bibliotecarului, marcată în toate ţările lumii care citesc pe 23 aprilie, Stiripozitive.eu lansează proiectul „Un om recomandă o carte” în care adunăm într-o galerie oameni care recomandă o carte. Ca să facem împreună lumea mai profundă, mai bună, iar împlinirea - posibilă.

Votează: 5.0/5 (9 Voturi )

Update 26.08.2014

Rodica Socolov recomandă cartea „Lords of the Horizons” de Jason Goodwin.

„Istoria Imperiului Otoman scrisă de Goodwin cu multă maiestrie, se citeşte uşor, te captivează prin detalii inedite despre extinderea şi apusul unui imperiu, care a dominat pe parcurs de 600 de ani zeci de naţiuni. Această carte cu siguranţă îţi va deschide noi perspective despre lucruri care ne-au marcat, dar şi despre Turcia, ţara sejurului meu actual, derivată dintr-un Imperiu într-o societate laică şi multinaţională”, ne spune Rodica.

Rodica Socolov

Update 19.06.2014

Petru Negură recomandă 3 cărți: „Dușmanul de clasă”, „Arme grăitoare” și „Sankea”. 

Dusmanul_de_clasa

Una dintre cărțile recomandate de Petru Negură pe blogul său este „Dușmanul de clasă”.

„Cartea lui Igor Caşu (Duşmanul de clasă. Represiuni politice, violenţă şi rezistenţă în R(A)SS Moldovenească, 1924-1956, Cartier, 2013) este mai mult decît o lucrare de sinteză. Erudită, bine documentată din surse editate şi inedite, această lucrare este şi o contribuţie importantă la discuţia istoriografică despre stalinism şi sistemul de represiune stalinist. Cartea valorifică un lot important de surse noi (în special documente de arhive ale KGB, MVD, CC al PC RSSM etc.), dar şi aplică o relectură sistematică lucrărilor de istorie şi surselor editate, într-o perspectivă care integrează, explicit şi uneori implicit, pe lîngă studiile istoriografice locale, contribuţiile istoricilor ruşi şi occidentali asupra chestiunii”, scrie Petru Negură.

O altă carte pe care o recomandă pe blog este „Arme grăitoare” de Emilian Galaicu-Păun. „Textele lui Em. G.-P. (mai cu seamă cele din urmă, publicate în Arme grăitoare, Cartier, 2009) abundă în imagini cu conţinut „erotic”. Poezia sa din ultimul deceniu este pompată generos de un imaginar al dorinţei, al cărnii, al fluizilor trupeşti. Un soi de erotism, pe care l-aş numi „cerebral”, traversează – aidoma unui fir „roş-albastru” – opera poetică a lui Emilian G.-P. De unde şi aparenţa unei contradicţii de registre discursive, remarcată de Ştefan Foarţă în postfaţa cărţii, între „simplu şi savant”, „vitalitate şi livresc”, „naiv şi prea-sofisticat”, scrie Petru Negură.

Arme_graitoare

Petru Negură recomandă și romanul „Sankea”, de Zahar Prilepin. „Scris în 2005, este revelator asupra frustrărilor şi fantasmelor de mîntuire ale unei părţi însemnate a societăţii din Rusia post-sovietică. Nu în zadar, Prilepin a fost numit, pentru acest roman, un Maxim Gorki (cf. Mama) post-sovietic. Autorul lui Sankea ar putea fi asemuit de asemenea, pentru tipurile disperate, apocaliptice şi înduioşătoare cărora le dă viaţă, cu un Dostoievski al timpurilor noastre”, scrie pe blogul său Petru Negură.

 

Carte_recomandata

Update 11.06.2014

Lena_Colescnicova

„Carte fără obligaţii: nu are început şi nici sfârşit, poţi să începi s-o citeşti de la orice pagină doreşti. Dar nu poţi s-o citeşti pe diagonală sau prin insuliţe, ci neapărat cuvânt după cuvânt, de altfel pierzi jocul”, spune Elena Colesnicova despre cartea „La Blog” de Igor Guzun și Sergiu Beznițchi, pe care ne-o recomandă.

Cristina_Evtodii

Cristina Evtodii ne-a recomandat pe instagram cartea „Ce ne spunem când nu ne vorbim” de Chris Simion, adăugând comentariul: „cartea acesta te sorbește fir cu fir, gând cu gând, speranță cu speranță...”.

Update 03.05.2014

Claudia_Danii

„Cum sa vorbim copiilor daca vrem să ne asculte și cum să-i ascultăm pentru ca ei să ne vorbească” și „Comunicarea eficientă cu copiii acasă și la școală”, de Adele Faber și Elaine Mazlish - „două cărți scrise într-un limbaj foarte accesibil, ușor de înțeles, cu exemple din viața cotidiană și tehnici simple, pe care poți să le aplici imediat ce le-ai citit și să te convingi că funcționează în relația cu propriul copil”, ne-a mărturisit Claudia Danii.

Update 22.05.2014

Ella_Bella

Ella Bella recomandă cartea „Cimitirul”.

Update 30.04.2014

Dumitru Jomir | ZUGO.MD recomandă „Om bogat, om sărac” de Irwin Shaw.

Dumitru Jomir | ZUGO.MD recomandă „Om bogat, om sărac” de Irwin Shaw. „Primul volum m-a făcut să-l citesc pe al doilea. E un roman a cărui poveste poate da multe exemple de comportament tinerilor, dar și adulților. Autorul a reușit atât de bine să creeze personalitățile eroilor, încât fiecare acțiune a lor te captivează, te excită, te învață”, explică Dumitru Jomir.

Cristina_Albu

Cristina Albu, stabilită la Dublin, recomandă cartea „If You Could See Me Now” de Cecelia Ahern. „Pentru mine Cecelia Ahern e autoarea romantismului! Și romanul „P.S. I Love You” e scris tot de ea, și la fel e preferatul meu, ca și această carte”, spune Cristina.

Bianca_Munteanu

Bianca Munteanu din Irlanda recomandă cartea „The Summer of Telling Tales” de Laura Summers. „Este despre soarta unei familii, mama cu două fiice îl lasă pe tată, deoarece a dat focul la casă. În carte se descrie pe capitole ce simte fiecare fată în parte, iar tatăl este condamnat la închisoare”, zice Bianca despre cartea ei preferată.

MIa_Guzun

Mia recomandă „Pe jumatate moartă” de Madison Avery. „Pe parcursul vieții ne punem multe de ce-uri. La unele niciodată nu vom putea răspunde, dar ele se bazează pe un stil de viață, monoton și în continuă rutină, dar Madison a călcat într-un alt stil de viață, pe un alt tărâm, așa încât și-a pus altfel de întrebări. Dacă nu va pare copilăroasă cartea, o puteți citi, și veți afla cum găsește o adolescentă răspunsuri la întrebări, la care nici bătrânii nu pot să răspundă, dar nu orice fel de răspunsuri, ci care răspund la tema moartea.”, ne-a mărturisit Mia.

Update 29.04.2014

Viorica Creţu recomandă ”A brief history of time” („Scurtă istorie a timpului”) de Stephen Hawking.

Viorica Creţu recomandă ”A brief history of time” („Scurtă istorie a timpului”) de Stephen Hawking. „Această carte explică într-un mod accesibil şi captivant concepte şi teorii ştiinţifice complicate despre univers, spaţiu, timp. Cu această carte fascinantă am făcut ceea ce este (deocamdată) imposibil - am călătorit în timp şi în colţurile îndepărtate ale universului!”, mărturiseşte Viorica Creţu. „Iar biografia autorului şi istoria scrierii acestei carți sunt absolut incredibile”.

Ion Bargan, fondatorul librăriei online Bestseller.md, recomandă cartea „Secretele Succesului. Cum să vă faceți prieteni și să deveniți influent” de Dale Carnegie.

Ion Bargan, fondatorul librăriei online Bestseller.md, recomandă cartea „Secretele Succesului. Cum să vă faceți prieteni și să deveniți influent” de Dale Carnegie.

„Este o carte care mi-a schimbat viața și o recomand cu încredere. În lucrare veți găsi sfaturi prețioase despre relațiile interumane, leadership și comunicare”, spune Ion Bargan. „Secretele Succesului” este bestseller internațional pe parcursul a peste 70 de ani, fiind vândut în peste 15 milioane de exemplare. Cartea poate fi găsită pe www.bestseller.md în ediții tipărită și audiobook. De asemenea, este și o ediție adaptată la realitatea sec. XXI - „Secretele Succesului în Era Digitală”.

Luca Ciocanu recomandă ”Diary of a Wimpy Kid” (Jurnalul unui copil amărât). Așa, câte vreo 20-30 de secunde înainte de somn.

Luca Ciocanu recomandă ”Diary of a Wimpy Kid” (Jurnalul unui copil amărât). Așa, câte vreo 20-30 de secunde înainte de somn.

Update 28.04.2014

Vitalie Vovc recomandă „Jocul celor o sută de frunze și alte povestiri” de Varujan Vosganian.

Vitalie Vovc recomandă „Jocul celor o sută de frunze și alte povestiri” de Varujan Vosganian. „Şase nuvele despre o Românie post-socialistă care plăteşte din greu pentru păcatele trecutului...”, explică Vitalie Vovc pe blogul său

Update 27.04.2014

Ludmila Țiganu recomandă „Lean In: Women, Work, and the Will to Lead” de Sheryl Sandberg.

Ludmila Țiganu recomandă „Lean In: Women, Work, and the Will to Lead” de Sheryl Sandberg, Chief operating officer la Facebook. „Sheryl Sandberg vorbește prin exemple din cariera sa despre preconcepțiile care împiedica femeile să devină lidere - să ia loc la masă și să fie parte a discuțiilor - și inspiră femeile să fie mai ambițioase în realizarea obiectivelor lor profesionale”, afirmă Ludmila Țiganu.

Alecu Deleu | Mesageria d&d recomandă „Din vorbă-n vorbă. 23 de ani de întrebări și răspunsuri” de Andrei Pleșu: „La sfârșitul cărții am găsit, oarecum neașteptat, și varianta Andrei Pleșu a Chestionarului lui Proust (după mine, mai savuroasă decât cea a protagonistului...). Și la principala trăsătura și la principalul meu defect Pleșu puncteaza același: „Sunt, în general, nemulțumit”. La Floarea care-mi place Pleșu spune: „Iarba”, iar la Cum aș vrea să mor, răspunde: „La timp”. „Recomand cartea cu încredere”, spune Alecu Deleu.

Veronica Boboc | Centrul Media pentru Tineri recomandă „Dragoste în vremea holerei” de Gabriel García Márquez.

Veronica Boboc | Centrul Media pentru Tineri recomandă „Dragoste în vremea holerei” de Gabriel García Márquez. „Recomand această carte pentru că descrie o frumoasă  poveste de dragoste. Iar dragostea e vesnică, nu doar pe timp de holeră, și nu doar la bătrânețe sau tinerețe”, explică Veronica Boboc. 

Igor Guzun recomandă Gabriel García Márquez.

Igor Guzun recomandă în aceste zile Gabriel García Márquez. Tot.

Iulia Munteanu recomandă „Strainul” de Albert Camus, pentru că „e un roman scurt dar tăios, care te provoacă să vezi altfel lucrurile, care dă mult de gândit și chiar te poate transforma”.

Iulia Munteanu recomandă „Strainul” de Albert Camus.

Olivia Furtună, realizatoarea emisiunii „World Stories Moldova” la TV Moldova 1, recomandă cartea „Lebedele sălbatice" de Jung Chang . "O carte despre şi pentru femei puternice. Recomand această carte interzisă în ţara de baştină a autoarei, o carte ce va răscoli sufletul, va încuraja, şi va oferi o lecţie de istorie." ne-a mărturisit Olivia.

Olivia_Furtuna

Update 2. 25.04.2014

Lucia_Ursan

Lucia Ursan recomandă cartea "Pădurea Seminariei".

Olga_Bostan

Olga Bostan recomandă cartea "Povara bunătăţii noastre" de Ion Druţă.

Update 1. 24.04.2014

Ambasadorul Republicii Moldova în Republica Portugheză, Valeriu Turea, recomandă Mihai Eminescu și Luís de Camões.

Ambasadorul Republicii Moldova în Republica Portugheză, Valeriu Turea, recomandă Mihai Eminescu și Luís de Camões. „Fiind ambasador în Portugalia, asta cred că este cea mai normală recomandare, pe care aş fi putut s-o fac. Pe de altă parte, însă, ar fi şi mai corect, dacă mi-aş aburca întreaga bibliotecă în spinare şi aş zice: „Iată recomandarea mea”, afirmă Excelența sa.

Actrița Margareta Nazarchevici recomandă „Lupii”.

Actrița Margareta Nazarchevici recomandă „Lupii”– amintirile din copilărie ale Margaretei Cemârtan-Spânu.

Eleva Melania Boboc dintr-a șasea recomandă „Elevul Dima dintr-a șaptea” de Mihail Drumeş.

Eleva Melania Boboc dintr-a șasea recomandă „Elevul Dima dintr-a șaptea” de Mihail Drumeş. „E o carte bună, care m-a atras din primele file și care dezvăluie anumite lucruri pentru cei aflați la vârsta adolescenței”, explică Melania. 

Sanda Cojocaru, cea care a inventat „Bookletta” - geanta care arată ce citeşti, recomandă „Kaputt” de Curzio Malaparte.

Sanda Cojocaru, cea care a inventat „Bookletta” - geanta care arată ce citeşti, recomandă „Kaputt” de Curzio Malaparte. „Este o carte dureros de frumoasă despre putere, despre puternici și despre slăbiciunile lor. Ne arată al Doilea Razboi Mondial prin metafore, poezie și imagini care mi s-au imprimat pentru totdeauna pe retină”, spune Sanda.

Regizorul Eugen Novicov recomandă poeziile lui Anatol Codru din cartea „Întâmplarea mirării”.

Regizorul Eugen Novicov recomandă poeziile lui Anatol Codru din cartea „Întâmplarea mirării”.

Autoarea emisiunii „Un sfert de vorbă cu Ilona Spătaru” de la TV Moldova 1 recomandă cartea „Împreună” de Anna Gavalda.

Autoarea emisiunii „Un sfert de vorbă cu Ilona Spătaru” de la TV Moldova 1 recomandă cartea „Împreună” scrisă de Anna Gavalda, care spune că „oamenii se pot salva numai prin iubire”. „E o carte care te învață să iubești viața”, afirmă Ilona Spătaru.

Reporterul de la „Prima oră” de la TV Prime, Vadim Șterbate, recomandă „Cetatea de cuvinte”, antologia scriitorilor soroceni de Petre Popa.

Autoarea de texte și de muzică, Doina Sclifos, recomandă cartea: „Moral, Immoral, Amoral: What Is Right and What Is Wrong?” - Osho Life Essentials.

Autoarea de texte și de muzică, Doina Sclifos, recomandă cartea: „Moral, Immoral, Amoral: What Is Right and What Is Wrong?” - Osho Life Essentials. „Este cartea care a răspuns la multe întrebări spirituale pe care le aveam și pe care o recomand celor care sunt în cautarea de sine și au mintea deschisă pentru a li se răsturna unele tipare”, explică Doina.

Zinaida Toma de la „Pro Noi” recomandă Aurelian Silvestru „Fărâme de suflet” și Nicolae Dabija „Nu vă îndrăgostiți primăvara”.

Zinaida Toma de la „Pro Noi” recomandă Aurelian Silvestru „Fărâme de suflet” și Nicolae Dabija „Nu vă îndrăgostiți primăvara”.

Alexandru Gurdila, prezentatorul de la „Deşteptarea de weekend” de la Jurnal TV, recomandă, cu această poză orbitoare, „Eseu despre orbire” de José Saramago.

Prof. Oliver Hotz recomandă „Game of Thrones” de George R.R. Martin.

Alina Găină, studentă la jurnalism, recomandă „Cel rătăcit” de Aurelian Silvestru.

Alina Găină, studentă la jurnalism, recomandă „Cel rătăcit” de Aurelian Silvestru. „O carte despre oameni și pentru oameni. Aspectele filozofice amestecate cu o doză de mister captivează orice tânăr care e dornic de a cunoaște adevăruri neretușate despre lumea în care trăiește”, spune Alina. 

Oxana recomandă, cu zâmbetul pe buze, cărțile pentru copii.

Mihaela Cîrnov, prezentatoarea emisiunii „Știri pozitive” de la TV Moldova 1, recomandă, cu revista „Glamour” pe poliță, cartea „Mândrie și prejudecată” de Jane Austen. 

Vera Ceban de la „Librarius” recomandă „Singur în fața dragostei” de Aureliu Busuioc.

Vera Ceban de la „Librarius” recomandă „Singur în fața dragostei” de Aureliu Busuioc. 

Zinaida Beldeman citește și recomandă „Sfintele Scripturi”.

Zinaida Beldeman citește și recomandă „Sfintele Scripturi”.

Ion Prunici citește și recomandă „Strategy of High-Performance Brands” de Marty Neumeier.

Ion Prunici citește și recomandă „Strategy of High-Performance Brands” de Marty Neumeier.

Alexandra de la „Biblion” recomandă „Gut Gegen Nordwind” de Daniel Glattauer.

Alexandra de la „Biblion” recomandă „Gut Gegen Nordwind” de Daniel Glattauer.

Inna de la „Biblion” recomandă Мариан Петросян „Дом в котором…” și Елена Колина „Дневник новой Русской”.

Inna de la „Biblion” recomandă Мариан Петросян „Дом в котором…” și Елена Колина „Дневник новой Русской”.

Zina citește și recomandă „Nothing Lasts Forever” de Sidney Sheldon.

Zina citește și recomandă „Nothing Lasts Forever” de Sidney Sheldon.

Natalia citește și recomandă „Мотылек атакующий” de Екатерина Островская.

Natalia citește și recomandă „Мотылек атакующий” de Екатерина Островская. 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.