Prima pagină / Oameni / Cultură  /  Ziua Copiilor în cuvinte și fotografii din 1964 ...

Ziua Copiilor în cuvinte și fotografii din 1964 ... imprimare

01.06.2014  

Ziua Copiilor se sărbătorește încă de când părinții noștri erau copii, iar noi am adunat aici cuvintele și fotografiile care însoțesc această sărbătoare în ziarele din 1964.

Votează: 5.0/5 (4 Voturi )

Cristina Robu

Gemenii

Prima fotografie de la deschiderea „Lumii Copiilor”.

Moldova Socialista

„Mâine e Ziua internațională a apărării copiilor. În această zi mai mult ca precis noi simțim răspunderea pentru viitorul copiilor noștri. Să îi îngrijim, deci ca să le fie cerul senin și soarele mereu strălucitor.”

(Zîmbete de copii, „Moldova socialistă”, 31 mai 1964)

Gradina Pacii

„1 iunie este Ziua internațională a ocrotirii copiilor. În această zi toți oamenii simpli de pe Pămînt spun „Copiii sunt viitorul nostru. Să îi ferim de grozăviile războiului. Pacea înseamnă viața.”

(Pacea înseamnă viață, „Tînărul Leninist”, 1 iunie 1964)

tanarul leninist

„1 iunie este Ziua internațională a ocrotirii copiilor. Azi omenirea amintește încă odată agresorilor: viitorul nostru, progresul, trebuiesc asigurate prin pace și muncă, prin încredere în ziua de mâine. În apărarea tuturor copiilor vietnamezi și arabi, portughezi și greci, francezi și germane, în apărarea fiecărui copil micuț de pe globul pămîntesc își spun azi cuvântul toate mamele și tații de pe planetă.”
(Viitorul pămîntului, „Tînărul Leninist”, 1 iunie 1968)

Tanarul Leninist

„Pe toate continentele, în toate țările e marcată azi Ziua internațională ocrotirii copiilor. Întreaga lume trebuie să ocrotească copilăria. Căci copii sunt viitorul și nădejdea noastră, ei vor realize visele celor ce luptă azi pentru dreptate,pentru un destin mai bun. Țara noastră e țara copilăriei fericite. La noi s-au realizat visele celor care și-au consacrat viața luptei pentru viitorul luminos al copiilor.”

(Ziua Internațională a Ocrotirii Copiilor, „Tînărul Leninist”, 1 iunie 1974)

„De 1 iunie a fost marca Ziua internațională a copiilor. Acolo unde capitaliștii sunt la putere copii oamenilor săraci sunt lipsiți de copilărie. Flămînzi și zdrențuroși, ei nu vor frecventa nici măcar școala, fiind nevoiți să muncească pentru a ajuta familiei.” „Băieții și fetele de pe tot globul seamănă între ei. Înseamnă că și destinul lor trebuie să fie la fel de fericit ca și al tău. Căci numai în lumea socialismului copiii sunt mîndria, bucuria și viitorul nostru.”

(Două lumi, două copilării, „Tînărul Leninist”, 2  iunie  1971)

Fie soare-truna

„Iată de ce lupta pentru fericirea copiilor este o datorie sfîntă pentru toți părinții de pe pămînt, iată de ce în Ziua internațională a ocrotirii copiilor toți oamenii de pe planetă spun incă odată „nu” tovarășilor războiului. Apărînd copiii noi apărăm victoria” (Fie soare intr-una, „Tînărul Leninist”, 1 iunie 1973)

tinerimea MD

„Viitorul copiilor e în societatea socialistă… Pentru acest viitor luptă și milioane de mame unite in Federația internațională democrată a femeilor. În 1949 această federație a scos hotărîrea să se marcheze anual la 1 iunie Ziua internațională a apărării copiilor de pericolul unui nou război, de foame și boli; în această zi să se atragă atenția opiniei publice asupra necesității educării democrate și instruirii generației în creștere. Ca soarele să îi lumineze întotdeauna.” (Fie soare într-una, „Tinerimea Moldovei”, 30 mai 1965)

Grigore Vieru

„Dacă ne-am lua de mînă
Toți copii lumii noi,
Cu îngemănate brațe
Am cuprinde globul noi.
Dacă ne-am lua de mînă,                                                                                                                      
Globul l-am ținea ușor
Ca pe o minge colorată,
Ca pe-o minge a tuturor.”
Noi copiii lumii de Grigore Vieru
(„Tinerimea Moldovei”, 1 iunie 1966)

ziua copiilor in imagini 1964

În zîmbetul și privirea acestor făpturi gingașe e ceva mai mult decît atragător. Ne recunoaștem pe noi înșine pentru că există un drum ireversibil pe care-l parcurgem cu toții și la răspîntia căreia ne luăm rămas bun cu lantern magică a copilîăriei… Iată de ce e foarte firesc ca această primă zi de vară să aibă și o altă semnificație decît cea subliniată de zodiac. Această zi e a celor mici și drăgăstoși, a viitorului lumii. Creșteți mari spre bucuria părinților și a tuturor celor care vă vor binele vă așteaptă în minte farmecul unei călătorii lungi, deschizătoare de orizonturi, prietenii, împliniri, călătoria aceasta e viața!”
(„Moldova”, iunie 1971)

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.